OpenStego 0.8.0 - Bestanden verbergen

Door: dirk-schoofs | 25 mei 2021 09:03

Review

Zelfs al ben je geen dubbelspion, het kan toch gebeuren dat je een boodschap wilt versturen die je wilt verborgen wilt houden voor de rest van de wereld. Uiteraard kun je bestanden encrypteren, maar versleutelde bestanden wekken vaak wel enige argwaan. Maar wie zal vermoeden dat je in een onschuldige foto die je per mail verstuurt, geheimen hebt verstopt …

OpenStego 0.8.0

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows
Website
www.openstego.com
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Eenvoudig
  • Onzichtbaar watermerk
  • Minpunten
  • Simpele vormgeving

De methode om informatie in het volle zicht te verstoppen heet steganografie. Steganos betekent ‘verborgen’ en graffein ‘schrijven’. Deze techniek is gebaseerd op ruis. De mens kan hele kleine onvolmaaktheden in foto’s of in muziek niet waarnemen. In alle bestanden die vatbaar zijn voor ruis kun je hele teksten, handleidingen of andere bestanden verbergen. Dit is ook een manier om bijvoorbeeld je persoonlijke copyrightgegevens in foto’s in te sluiten. En dat is precies waar de freeware OpenStego goed in is. 

Stego-bestand

OpenStego is een java-tool die heel eenvoudig oogt. Na een klik op de knop Hide Data kun je het bestand selecteren dat je wilt verbergen. Houd het zo simpel mogelijk. Wij hebben hier een songtekst van 44 regels en 295 woorden klaargezet in het txt-formaat. In het vak Message File klik je op de knop met de drie puntjes om dit tekstbestand te selecteren. Daarna selecteer je de afbeelding op dezelfde manier in het vak Cover File. Vervolgens bepaal je waar het nieuwe stego-bestand, de foto waarin de tekst verborgen zit, moet komen te staan.

Opties

Bij de opties zie je dat je het ingesloten tekstbestand kunt versleutelen volgens de AES-128- of AES-256-standaard. Dat betekent dat je een wachtwoord moet invoeren. De ontvanger van je bestand moet wel weten dat hij een stego-bestand heeft gekregen, want het bestand ziet eruit als een doodnormale afbeelding. En ook wanneer hij de afbeelding opent, kan hij met het blote oog niet zien dat het plaatje extra informatie bevat. Om te ontcijferen wat er in de afbeelding verborgen is, moet de ontvanger ook gebruikmaken van OpenStego. Hij kan dan via de knop Extract Data de afbeelding en het tekstbestand van elkaar scheiden.

Conclusie

Dit is een tool die slechts één kunstje kan: bestanden verbergen. OpenStego werkt perfect met tekstbestanden en jpg-afbeeldingen. Bovendien heeft het een optie om onzichtbare watermerken aan afbeeldingen toe te voegen, zodat je kunt aantonen dat jij de auteur bent.

0 Reactie(s) op: OpenStego 0.8.0 - Bestanden verbergen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.