Met de slogan ‘De snelste browser ter wereld’ werd onlangs Opera 10.50 geïntroduceerd. Inmiddels hebben we deze nieuwe versie uitgebreid aan de tand gevoeld, en alleen Chrome blijkt iets sneller te zijn. Firefox en IE 8 scoren op dit vlak nu duidelijk minder. Maar bij een browser gaat het niet alleen om snelheid. Het uiterlijk, de mogelijkheden en het bedieningsgemak spelen eveneens een grote rol.

Na installatie blijkt al direct dat het uiterlijk flink veranderd is. Zo is de menubalk vervangen door een knop op de tabbalk, hetgeen meer ruimte voor uw webpagina’s overlaat. Onder deze knop vindt u nu alle functies die u voorheen via de menubalk bereikte, inclusief een optie om de balk weer in te schakelen; de knop verdwijnt in dat geval van de tabbalk. Door via het menu Bestand de optie Menubalk tonen uit te vinken, herstelt u de vorige situatie weer.

Aero Glass wordt in versie 10.50 nu ook ondersteund, en wanneer u deze functie gebruikt, krijgt Opera in Windows Vista en 7 een transparante interface, die er niet alleen mooi uitziet, maar ook heel prettig blijkt te werken.

© PXimport

De rode Opera-knop vervangt de menubalk.

Wat de mogelijkheden betreft is Opera altijd al een zeer complete browser geweest. Het programma bevat bijvoorbeeld al jarenlang een ingebouwd e-mailprogramma, een ingebouwde BitTorrent-client, en de mogelijkheid de browser door middel van muisgebaren of met gesproken commando’s te bedienen. Daarnaast biedt geen enkele andere browser zoveel mogelijkheden als het erom gaat de interface geheel aan uw eigen wensen aan te passen. Afgezien van de vele skins die er voorhanden zijn (waaronder de bijzondere Z1-Glass skin – zie de afbeelding hieronder), kunnen de tabbalk en de werkbalken geplaatst worden waar u wilt – boven, naast of onder het browservenster. Knoppen, invoervensters en andere bedieningselementen sleept u eenvoudig naar de juiste plek, en via een rechtermuisklik verwijdert u ze weer even makkelijk.

In deze versie zijn naast de talloze verbeteringen die werden doorgevoerd ook weer enkele geheel nieuwe extra’s toegevoegd. Zo is er Opera Unite, dat het mogelijk maakt muziek, afbeeldingen en documenten direct met vrienden en kennissen te delen. Opera Turbo verhoogt de downloadsnelheid via netwerken met beperkte bandbreedte, door toepassing van compressie. En Opera Dragonfly biedt website-ontwerpers uitgebreide mogelijkheden, zoals JavaScript-debugging. Verder kunnen de widgets (vergelijkbaar met de gadgets in Windows) nu onafhankelijk van de browser draaien.

© PXimport

De Z1-Glass skin geeft Opera een prachtig uiterlijk.

Zoals gezegd is Opera 10.50 zeer snel (hoewel langzamer dan Chrome), maar hij ontloopt een browser als Firefox wat dit betreft niet veel. Waarin Opera wél van deze browser (en andere) verschilt, is de manier waarop met die snelheid wordt omgesprongen. Voor de snelheid zijn de nieuw ontwikkelde ‘core engine’ Presto 2.5 en de nieuwe ‘JavaScript engine’ Carakan verantwoordelijk. De nieuwe ‘vector graphics library’ met de naam Vega verzorgt de manier waarop alles op het scherm gebracht wordt, en vergeleken met andere browsers verloopt dit veel vloeiender, wat het werken met Opera bijzonder prettig maakt.

Met Opera 10.50 levert de Noorse softwarefabrikant weer een fantastische prestatie. Uw recensent vindt het inmiddels de beste browser ter wereld, maar smaken verschillen, dus oordeelt u zelf. Enig minpuntje is de wel zeer strikte hantering van de W3C-standaarden, waardoor een enkele website niet goed wordt weergegeven.

© PXimport

Opera 10.50

Freeware

Taal Nederlands

Medium 12,5 MB download

OS Windows 2000/XP/Vista/7

Systeemeisen Pentium II, 128 MB RAM, 20 MB harde-schijfruimte

Maker Opera

Oordeel 9/10

Pluspunten

Zeer snel

Fraai uiterlijk

Geheel aan eigen wensen aanpasbaar

Geïntegreerde e-mail, chat en BitTorrent

Minpunten

Zeer strikte W3C-interpretatie

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten