Opera GX is een browser puur voor gamers

Door: Toon van Daele | 12 juni 2022 12:34

Review

De browser Opera is niet zo bekend. Ten onrechte, want de makers brengen vaak functies uit die je naderhand ook bij andere browsers aantreft. Enige tijd geleden hebben ze een editie op de markt gezet die voor een intensere ‘Gaming eXperience’ moet zorgen: Opera GX.

Opera GX

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows, Android, iOS
Website
www.opera.com/gx
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Geënt op degelijke browser Opera
  • Veel informatie over gaming
  • Afknijpen van diverse systeembronnen
  • Minpunten
  • (Al te) felle kleurenthema’s
  • Beperkt nut

Het komt wat vreemd over: een browser gericht op gamers. Maar wie dacht dat het de bedoeling is met deze browser te gamen, zit verkeerd. Het echte doel is tweeledig: enerzijds de gamer van actuele en nuttige game-informatie voorzien, anderzijds de systeembronnen van de browser beperken om zo meer power aan je games te geven. Met wat goede wil kun je zelfs een derde doel ontwaren: gebruikers sneller in hun ‘game-vibe’ brengen.

Sfeer en informatie

Dit laatste tracht de browser te bereiken door je uit een dozijn blitse thema’s te laten kiezen, met ledkleuren en wallpapers die zo uit een game lijken te komen. Je kunt de browser zelfs achtergrondmuziek laten afspelen op het ritme van je browseractiviteiten. Kortom, je komt meteen in de stemming om een potje te gamen.

Maar de ‘GX’ staat voor meer. Vanuit een speciale ‘GX Corner’ krijg je allerlei actuele informatie aangereikt, waaronder een releasekalender voor games, zowel voor pc, PlayStation, Xbox, Mac, VR als Stadia (mobiele games en Nintendo Switch ontbreken vooralsnog). 

Houd er rekening mee dat er af en toe promotionele boodschappen opduiken. Verder bepaal je zelf welke sociale media en gamekanalen je met een druk op de knop in een afzonderlijk venster wilt oproepen. Dat gaat van Facebook Messenger en Twitter tot Discord, CryptoWallet en Twitch.

Stel zelf je (kleuren)thema, modus en achtergrond in.

Afknijpen

Een tweede onderdeel van deze gamebrowser (GX Control genoemd) focust zich op het vrijmaken van systeembronnen wanneer je tijdens het gamen Opera GX wilt openhouden.

Je kunt namelijk via een schuifbalk of een uitklapmenu aangeven hoeveel werkgeheugen, cpu en netwerkbandbreedte je maximaal door de browser wilt laten gebruiken, zodat je er zeker van bent dat de gebruikte systeembronnen geen optimale game-ervaring in de weg staan. Het is natuurlijk nog de vraag in hoeverre dat een merkbaar verschil zal maken.

Conclusie

Opera GX is helemaal geënt op de browser Opera en dat is als compliment bedoeld. De doelgroep: fervente gamers die tijdens het gamen ook hun browser willen blijven gebruiken.

0 Reactie(s) op: Opera GX is een browser puur voor gamers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.