Opgeruimd staat netjes met AppCleaner

Door: Ignace de Groot | 01 maart 2013 14:21

Apps & Software

Naarmate je je computer langer gebruikt en meer programma’s installeert, groeit het aantal overtollige bestanden en register-ingangen. Je doet er daarom goed aan af en toe die ballast te verwijderen. CCleaner is een van de bekendste gratis tools, maar ook AppCleaner kwijt zich goed van deze taak.

De installatie heb je in een oogwenk achter de rug. Sterker nog, die is niet eens nodig als je de portable versie van AppCleaner gebruikt. Het hoofdvenster van de tool bestaat uit een drietal tabbladen, waarvan de eerste (Schoonmaker) meteen de belangrijkste is.

Deze schoonmaakmodule pakt je systeem op vier onderdelen aan: programma’s, browsers, register en Windows. Het is aan jou om telkens te bepalen welk type gegevens je niet langer nodig acht. Handig is wel dat elk onderdeel in een aantal rubrieken is opgedeeld. Plaats je een vinkje naast zo’n rubriek, dan worden meteen alle bijhorende items geselecteerd – wat je heel wat geklik kan besparen.

Opruiming

Zijn alle gewenste onderdelen aangeduid, dan kan AppCleaner met de analyse starten. Je krijgt na de analyse een overzicht van alle data waarvan AppCleaner vindt dat ze overbodig zijn. Van elk item kan je bovendien details opvragen, zodat je precies weet om welke data het gaat. Elk geselecteerd item kan je afzonderlijk laten opruimen, maar er is uiteraard ook een knop waarmee je de gehele lijst in één keer schoonmaakt.

AppCleaner biedt de mogelijkheid om eerst nog een registerbestand te creëren zodat je - wat registersleutels betreft - de verwijderoperatie altijd nog terug kan schroeven. Items die zich niet laten verwijderen, bijvoorbeeld omdat ze in gebruik zijn door een of ander proces, krijgen een uitroepteken mee.

De op te ruimen items zijn overzichtelijk ingedeeld.

Gereedschappen en Opties

Het tweede tabblad, Gereedschappen, geeft niet zoveel meerwaarde aan deze tool. Het gaat immers om drie onderdelen die eigenlijk ook al in Windows zitten: een de-installatiebeheerder, een opstartbeheerder en een lijst met systeemherstelpunten die zich selectief laten verwijderen.

Met het tabblad Opties kan je tenslotte de te verwijderen items effectief overschrijven zodat die niet meer terug te halen zijn. Verder kan je hier aangeven welke bestanden het programma moet negeren of automatisch moet verwijderen (na een ingesteld aantal dagen).

AppCleaner 1.11.4598

Taal Nederlands

OS Windows XP/Vista/7/8

Pluspunten

Overzichtelijke indeling

Gelegenheid tot het maken van een registerbestand

Minpunten

Ook items van niet aanwezige toepassingen worden getoond

Extra gereedschappen bieden weinig meerwaarde

SCORE 8/10

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kan je het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Opgeruimd staat netjes met AppCleaner

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.