Oplaptips voor zwakke downloads

Door: Maikel Dijkhuizen | 06 maart 2012 14:55

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Iedereen heeft weleens te maken met 'slechte downloads'. Soms zijn mediabestanden om duistere redenen niet afspeelbaar of lopen beeld en geluid niet synchroon. Het opnieuw downloaden van het betreffende bestand biedt vaak geen oplossing en het kost bovendien erg veel tijd. Met onze tips pakt u veelvoorkomende problemen effectief aan.

1. Slechte downloads voorkomen

Voordat u een film of muziekalbum downloadt, is het belangrijk om goed naar de eigenschappen van het bestand te kijken. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen! Op torrentwebsites en nieuwsgroepenfora staat meestal interessante informatie bij een download vermeld. Bedenk vooraf op welk apparaat u de media wilt afspelen, zodat u een geschikt formaat kiest. Niet ieder bestandstype is bijvoorbeeld afspeelbaar op een dvd-speler. Controleer bovendien wat de bron is, want dat zegt vaak iets over de kwaliteit van het bestand. Met een retailbron zit u altijd goed, want daarmee haalt u een exacte kopie van bijvoorbeeld een originele dvd of een blu-ray-schijfje binnen. U moet uitkijken voor cam-versies, omdat die meestal met een amateurcamera in de bioscoop zijn opgenomen. Het beeld en geluid zijn daarbij doorgaans slecht. Ook telesyc- en telecine-versies laat u het beste links liggen. Let verder op of er Nederlandstalige ondertiteling bij het bestand zit. Ten slotte is het slim om de reacties bij een download even door te nemen. Als er iets niet goed is aan het bestand, wordt dat doorgaans al snel door iemand gemeld.

Door de bijbehorende eigenschappen nauwkeurig te bestuderen, voorkomt u vaak dat u een slecht of incompatibel bestand downloadt.

2. Par-bestanden

Op usenet is een download meestal opgedeeld in verschillende rar-bestanden. Uw usenetprogramma combineert deze delen om een afspeelbaar mediaformaat te creëren. Foutjes in de download herstelt het programma via de meegeleverde par-bestanden. U merkt hier niets van, want dit gebeurt allemaal op de achtergrond. Soms voegt een uploader pas later par-bestanden toe, bijvoorbeeld na klachten van downloaders. Deze par-bestanden worden apart op een nieuwsserver geplaatst. In deze situatie is het handig om te weten hoe u zelf een film of muziekalbum repareert. Dat kost veel minder tijd dan wanneer u dezelfde film opnieuw moet downloaden. Zeker als het om HD-materiaal gaat, scheelt dat al snel een paar uur.

U kunt het gratis programma QuickPar gebruiken om beschadigde downloads te herstellen met behulp van par-bestanden. Bezoek de website QuickPar.org en klik links op Download. Kies achter de Nederlandse vlag voor de link Download QuickPar 0.9.1 nu. Voer het exe-bestand uit, klik vier keer op Volgende en bevestig met Voltooien. Ga nu naar de map waar de rar- en par-bestanden van de film in zijn opgeslagen. Dubbelklik op een willekeurig par-bestand en bevestig met OK. QuickPar controleert vervolgens of er delen zijn beschadigd of ontbreken. Bij omvangrijke bestanden kan dit proces een aardig tijdje duren. Als reparatie noodzakelijk is, geeft het programma aan dat er meer blocks nodig zijn. Klik daarna op de knop Repareren. Voer tijdens de reparatie geen andere taken op de computer uit, want dit proces vormt een behoorlijk zware belasting voor uw systeem. U pakt de rar-bestanden uit met een geschikt programma, bijvoorbeeld WinRAR of 7-Zip.

Met QuickPar kunt u films handmatig repareren.

3. Split-bestanden

Een enkele keer komt u zogenaamde 'split-bestanden' tegen. Als u hiermee onbekend bent, lijkt het op het eerste gezicht net alsof de download is mislukt. Gelukkig is dat niet het geval. Door split-bestanden aan elkaar te lijmen, ontstaat namelijk een afspeelbaar mediabestand. Ook hierbij gebruikt u QuickPar. Als u op een bijgevoegd par-bestand dubbelklikt, stelt het programma vervolgens voor om de split-bestanden samen te voegen. Ga akkoord door op Samenvoegen te klikken en wacht even tot QuickPar het proces heeft voltooid. Als het goed is, verschijnt in de downloadmap vervolgens een mediabestand.

Split-bestanden moeten eerst worden samengevoegd, zodat u een afspeelbaar mediabestand krijgt.

4. AutoUnpack

Reparatie- en uitpaktaken kunnen ook worden gecombineerd binnen hetzelfde programma. Dat is vooral aantrekkelijk als u geen archiveringssoftware gebruikt. Ga naar AutoUnpack en klik op Download. Kies op de volgende webpagina voor Download - AutoUnpack 4.5.2 (full installation) en voer het exe-bestand uit. Klik drie keer op Next en sluit de installatiewizard af met Install. Klik nu op Yes om Microsoft Visual C++ te installeren. Zonder deze software werkt AutoUnpack niet. Hierna start het programma vanzelf op. Klik de waarschuwing weg met OK en klik daarna op de knop met de puntjes achter Archive folder (source). Selecteer de map met de par- en rar-bestanden en geef bij Unpack folder (destination) aan in welke map u het mediabestand wilt opslaan. Zodra u nu op Start klikt, zal AutoUnpack de download zo nodig repareren en vervolgens automatisch uitpakken. Het programma gooit na afloop de par- en rar-bestanden in de prullenbak van uw bureaublad.

AutoUnpack repareert uw downloads en pakt de rar-bestanden vervolgens direct uit.

5. ConvertXtoDVD

Hebt u per ongeluk het verkeerde formaat gedownload of is de download niet in een ander bestandstype beschikbaar? Gooi het bestand niet weg, want u kunt mediabestanden simpel omzetten naar een ander formaat. Zo converteert u films bijvoorbeeld eenvoudig naar een dvd-bestand, zodat u alsnog in de huiskamer geniet van uw mkv-, mts-, mov-, avi- en wmv-downloads. Als u de data op een schijfje brandt, kan de film op iedere dvd-speler worden afgespeeld. U gebruikt hiervoor het programma ConvertXtoDVD 4. Er is een gratis versie beschikbaar, maar als u die gebruikt, ziet u een watermerk in de film. Als de software u bevalt en u wilt van het watermerk af, dan schaft u ConvertXtoDVD 4 aan voor 40 euro. Surf naar ConvertXtoDVD en klik op Free download. Klik op Uitvoeren en selecteer de Nederlandse taal. Kies in de installatiewizard twee keer voor Volgende en selecteer de optie PAL. Klik wederom tweemaal op Volgende en bepaal waar u in Windows snelkoppelingen wilt plaatsen. U rondt de installatie af via Volgende / Installeren. Ten slotte bevestigt u alles via Volgende / Voltooien, waarna ConvertXtoDVD 4 wordt geopend.

Met de Europese PAL-televisiestandaard worden films goed door uw televisie weergegeven.

0 Reactie(s) op: Oplaptips voor zwakke downloads

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.