Opmaak checken in Word doe je zo

Door: dirk-schoofs | 13 februari 2020 09:46

Word logo
How To

Je tekst in Microsoft Word consequent opmaken kan tijdrovend zijn. Je kunt natuurlijk met sjablonen werken, maar zelfs dan gebeurt het regelmatig dat je per ongeluk een stijl wijzigt. En soms wil je exact weten hoe een bepaalde tekst is vormgegeven. Om de details van de tekstopmaak te bekijken en aan te passen kun je het deelvenster Opmaak weergeven raadplegen.

Stap 1: Shift+F1 of diepgraven

Open het Microsoft Word-document waarvan je de tekstopmaak in detail wilt bekijken. Waarschijnlijk bestaat je tekst uit een titel, een inleiding, enkele koppen en dan verschillende alinea’s met basistekst. Deze verschillende onderdelen hebben waarschijnlijk een andere opmaak. De controle van de opmaak voer je best item na item uit. Selecteer dus bijvoorbeeld de titel en open dan het paneel Opmaak weergeven. De snelste manier om dit deelvenster te zien is de toetsencombinatie Shift+F1. Dat spaart een heleboel klikken uit. Onthoud je slecht sneltoetsen dan zul je ook de weg via de menu’s naar dit deelvenster moeilijk onthouden. Klik op het tabblad Start in de groep Stijlen op het kleine pijltje in de rechterhoek. Hierdoor opent zich het deelvenster Stijlen. Onderaan dit venster zie je vier knoppen. Klik op de tweede, die met het A-teken en het vergrootglas. Hierdoor opent zich het deelvenster Stijlcontrole. En daar klik je nog eens onderaan op de knop met het A-teken en het vergrootglas. Tatataa, daar is eindelijk het deelvenster Opmaak weergeven. Brrr, liever: Shift+F1.

Opmaak weergeven
Als je lang genoeg door de menu’s en knoppel ploegt, vind je uiteindelijk de functie Opmaak weergeven.

Stap 2: Details

Dit paneel somt alle details op van de opmaak van de geselecteerde tekst. De gegevens van het lettertype en de geselecteerde taal staan bovenaan. Daaronder lees je de opmaak die op de alinea is toegepast. Dit omvat hoe de tekst is uitgelijnd, de waarden voor de inspringing, de lijnafstand en eventueel andere attributen. Tenslotte lees je de gegevens van de sectie zoals de marges, het papierformaat en de indeling.

Stap 3: Interactief

Het panel Opmaak weergeven is interactief. Dat betekent dat wanneer je op een van de eigenschappen klikt, Word automatisch het juiste panel zal openen om dat facet van de opmaak aan te passen. Klik je bijvoorbeeld op LETTERTYPE dan zal Word het deelvenster Lettertype openen. Op die manier kun je de opmaak alsnog corrigeren.

Opmaak weergeven
Het deelvenster Alinea verschijnt omdat we op dit item in het panel Opmaak weergeven hebben geklikt.

0 Reactie(s) op: Opmaak checken in Word doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.