Opmerkingen maken en verbeteren in Word

Door: evi-maquoi | 13 februari 2018 15:53

Word logo
How To

“Lees je de tekst even na? Opmerkingen of suggesties zijn welkom!” Krijg je die vraag soms voorgeschoteld? Weet dan dat Microsoft Word een ontzettend handige redigeerfunctie heeft, die speciaal voor dit soort situaties bedoeld is. Ook als jij weleens een Word-document ontvangt met ‘gekke lijntjes’ of tekstballonnetjes, weet je na dit artikel hoe je opmerkingen maakt en hoe je kunt verbeteren in Word.

Tip 01: Wijzigingen maken

Om op een professionele manier teksten te redigeren in Word, heb je het tabblad Controleren nodig. Wil je het jezelf een beetje makkelijk maken? Selecteer dan eerst de taal waarin de tekst geschreven is via Taal. Op die manier haal je eventuele spelfouten al uit je tekst. Kies daarna Wijzigingen bijhouden en schakel via nog een keer klikken op Wijzigingen bijhouden de functie in. Als je nu een woord of zin uit de tekst aanpast, verschijnt dit automatisch in een andere kleur. In de linkermarge zie je een streepje ter hoogte van elke zin waar je iets aanpast. Klik je op dat streepje, dan krijg je rechts naast je document de wijzigingen te zien. Om alle details van het document te zien, klik je op Controleren / Bijhouden / Revisievenster. Je krijgt dan in de linkermarge een deelvenster met alle wijzigingen en opmerkingen. Via de opties onder Markeringen weergeven vink je aan welke dingen je wel en niet wilt markeren. Zo kan het soms erg vervelend zijn – maar soms ook broodnodig – als je alle opmaakwijzigingen ook in de marge ziet staan.

Tip 02: Opmerkingen

Wil je in dialoog gaan met de auteur of vraag je je iets af bij een stukje tekst? Laat dan een opmerking in het document achter. Op die manier kun je een alternatief woord suggereren of aangeven dat een bepaalde zin misschien beter verwijderd kan worden. Om een opmerking te plaatsen, selecteer je eerst een zin, woord of volledige alinea. Vervolgens klik je op het tabblad Controleren bij Opmerkingen op Nieuwe opmerking. Je krijgt een tekstvak in de rechterkolom waar je een boodschap kunt typen. Het is zelfs mogelijk om hier bepaalde woorden cursief of vet te zetten.

Tip 02 Met een opmerking kun je een alternatief voorstellen of een dialoog starten met de auteur.

Tip 03: Nalezen en opslaan

Ben je helemaal door de tekst heen? Als je veel wijzigingen hebt doorgevoerd met de bijhouden-functie aan, dan kan het document onoverzichtelijk ogen. Via Controleren / Bijhouden kun je switchen van Alle markeringen (waarin je alle uitleg van de wijzigingen ziet) naar een van de andere opties. Met Eenvoudige markering zie je alleen de strepen naast de tekst waar iets gewijzigd is. Met Geen markeringen zie je de volledig aangepaste tekst en met Origineel verberg je alle wijzigingen. Voor een extra controle zet je deze modus op Geen markeringen en neem je de tekst nog een laatste keer door. Kies daarna Bestand / Opslaan als en geef je document een andere naam. Bijvoorbeeld de originele bestandsnaam gevolgd door jouw initialen of ‘versie 2’.

Tip 03 Via Definitief is het document aangenamer om te lezen.

Tip 04: Aanpassing bekijken

Krijg je een document waar iemand anders in heeft zitten wroeten (met of zonder jouw vraag vooraf)? Open dan het tabblad Controleren en kijk in het onderdeel Wijzigingen. Met de knoppen Accepteren of Negeren voer je de – door een ander – gemaakte wijzigingen door. Met de twee kleine knopjes met een vel papier en blauwe pijl (Vorige en Volgende) navigeer je heel snel van de ene wijziging naar de andere. Gebruik eventueel het Revisievenster om wat overzicht te behouden. Vind je alles wel goed? Dan kies je Accepteren / Alle wijzigingen accepteren.

Tip 05: Opmerkingen

Staan er ook opmerkingen in je document? Neem ze door. Je kunt een opmerking waar je niets meer mee hoeft te doen, verwijderen via Controleren / Opmerkingen / Verwijderen. Wil je in discussie gaan met degene die de opmerking heeft gemaakt, klik dan op de opmerking, kies Beantwoorden en typ je antwoord. Ben je tevreden met de bewerkte tekst? Zorg dan dat je alle opmerkingen en wijzigingen die je níet wilt doorvoeren weigert of verwijdert. Dit staat anders zeer onprofessioneel. Klik daarna Bestand / Opslaan als en geef je document de definitieve naam.

Tip 05 Je kunt een opmerking beantwoorden. Op die manier start je een dialoog in het document.

0 Reactie(s) op: Opmerkingen maken en verbeteren in Word

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.