Opsommingstekens in Word aanpassen

Door: Ronald Smit | 06 juni 2019 14:14

Word logo
How To

Is er iemand die standaard bolletjes als opsommingstekens in Word heeft verplicht? Welnee! Je kunt ook iets totáál anders instellen. Wat een saaie lap tekst mogelijk net een beetje opvrolijkt.

Je kent ze wel: lijstjes in een stukje tekst. Denk aan aandachtspunten, of desnoods een lijst met ingrediënten voor een of ander recept. Ter verduidelijking staat er voor elk item in zo'n lijst veelal een opsommingsteken. Dat kan een streepje zijn, of een bolletje. Of iets héél anders. Gebruik je MS Word als tekstverwerker, dan valt er meer dan genoeg aan alternatieven te kiezen. Weg met dat standaard bolletje dus. Om dat voor elkaar te krijgen is het zaak om eerst eens een gewoon lijstje in Word te maken. Dat kan heel makkelijk door een paar onderdelen uit een lijst te tikken, elk voorafgaand door een sterretje en gevolgd door een enter. Ofwel iets als dit:

* boter

* kaas

* eieren

Je zult zien dat Word na de eerste enter (in dit geval dus na boter) - of zelfs al direct na het typen van een sterretje gevolgd door een spatie - automatisch een lijst maakt. Ietwat ingesprongen en elke ge-enterde regel voorzien van dat vermaledijde bolletje. Om de lijst te beëindigen druk je simpelweg op Enter zonder verder iets te typen. Om het bolletje te vervangen door een ander opsommingsteken selecteer je alle items in de lijst. Klik dan in het lint onder Start op het naar beneden gerichte pijltje naast de kop Opsommingstekens in de groep Alinea. Niet op de knop zélf, want dan wordt de lijstmodus uitgeschakeld. Heb je dat per ongeluk wel gedaan, dan nogmaals op de knop klikken en de ontlijste lijst wordt weer een lijst met bolletjes. Heb je op het naar beneden gerichte pijltje geklikt, dan zie je direct al een aantal alternatieve opsommingstekens waar je uit kunt kiezen. Het gekleurde vlekje bijvoorbeeld maakt het al meteen wat hipper.

Hier pas je de opsommingstekens van Word aan

Meer mogelijkheden

Vind je ook de standaardopties nog altijd wat te beperkt, klik dan - met de lijst weer geselecteerd - wederom op het naar beneden gerichte pijltje naast de knop Opsommingstekens. Kies in het geopende contextmenu vervolgens voor de optie Nieuw opsommingsteken definiëren. Je kunt na een klik op Symbool nu uit elk op je computer geïnstalleerd lettertypen iets bruikbaars halen. Bij uitstek geschikt is een lettertype als Windings, bomvol creatieve symbolen. Wil je het helemaal bont maken, klik dan op de knop Afbeelding. Je krijgt dan - na even wachten - de keuze om een eigen afbeelding (of liever: een kleine en verkleinde uitsnede daaruit) te gebruiken (optie Uit een bestand), een afbeelding te zoeken via Bing of je OneDrive door te struinen op zoek naar een afbeelding. Kortom: je zit inderdaad verre van vast aan een bolletje!

0 Reactie(s) op: Opsommingstekens in Word aanpassen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.