Optellen in Excel doe je zo

Door: dirk-schoofs | 01 december 2021 06:04

How To

Een totaal berekenen in Excel is een basisfunctie waarvan de meeste mensen wel weten hoe ze dat moeten toepassen. Maar hoe handig is het als je Excel automatisch rijen of kolommen kunt laten berekenen?

Totaalrij

Als eerste moet je de gegevens omzetten naar een tabel via het tabblad Start / Opmaken als tabel. Dit is een onderschatte functie, want het ziet eruit alsof Excel je alleen maar een keuze biedt uit verschillende opmaakmogelijkheden. Maar in werkelijkheid opent deze functie extra mogelijkheden die je kunt toepassen op de gegevens. Kies dus een opmaakstijl uit de galerie en klik op OK. Als je nu op een cel in de tabel klikt, zul je zien dat er in het lint een nieuw tabblad beschikbaar is: Tabelontwerp. De makkelijkste manier om het totaal te laten zien, is door het vakje Totaalrij aan te vinken in de groep Opties voor tabelstijlen. Excel laat nu het totaal van de laatste kolom zien.

Door een optie aan te vinken, komt het totaal tevoorschijn.

Vervolgkeuzelijst

Ook met een toetscombinatie kun je een totaalrij aan de tabel toevoegen. Klik op een cel in de tabel en druk op Ctrl+Shift+T. Om de andere kolommen van totalen te voorzien, klik je onderaan de kolom en kies je uit de vervolgkeuzelijst Som. Als je in de formulebalk kijkt, zul je zien dat de toegevoegde formule eigenlijk een subtotaal is. Dat is een referentieformule, uitsluitend bedoeld voor tabellen in Excel. Selecteer de cel waarin het totaal is berekend en sleep de cel aan de hand van het hoekje rechtsonder naar de resterende cellen aan de rechterkant om ook daar de totalen te laten berekenen.

In een tabel kun je de functie Som uit een vervolgkeuzelijst selecteren.

SOM-formule

Een andere eenvoudige manier om een totaalrij toe te voegen aan een tabel, is door de SOM-formule te gebruiken en die te kopiëren. Dit doe je door =SOM( te typen en daarna alle cellen te selecteren die je wilt optellen. Sluit af met haakje sluiten ()) en druk op Enter. Excel geeft het nu eindresultaat van de formule. Nog een paar andere mogelijkheden: Ga naar het tabblad Start en klik in de groep Bewerken op de knop AutoSom. Je kunt ook Alt+= typen in Windows of Cmd+= in macOS.

Ook de knop AutoSom telt in één keer een hele kolom bij elkaar op.

0 Reactie(s) op: Optellen in Excel doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.