Optimaliseer dataverkeer voor mobiel gebruik

Door: robbin-ooijevaar | 13 december 2010 16:59

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Een mobiele internetverbinding op uw computer via telefoon, dongel of ingebouwd 3g-modem, heeft als voordeel dat u bijna overal kunt internetten. Nadelen zijn traagheid, sluipverkeer en soms zelfs torenhoge rekeningen. In deze cursus tackelen we deze problemen en leest u hoe u uw dataverbruik terug kunt dringen én sneller surft op een mobiele verbinding.

Uw internetverbinding thuis is waarschijnlijk lekker snel, ongelimiteerd en niet al te duur. Mobiel internet op een notebook daarentegen is vaak traag, duur en niet onbeperkt. De meeste abonnementen en prepaidproducten hebben een databundel waarbij er wordt afgerekend op verbruik, niet op tijd. Zonder de juiste voorzorgsmaatregelen zijn de beschikbare megabytes snel op. In het meest gunstige geval bent u door uw 'beltegoed' heen en wordt de verbinding gesloten. Maar bij abonnementen kunnen de kosten hoog oplopen. Bundel op? Dan betaalt u per MB!

Als u een mobiele internetverbinding gebruikt op uw notebook, dan is deze uitsluitend bedoeld voor gebruik binnen onze landsgrenzen. Hierbuiten bent u overgeleverd aan de goden van het gastnetwerk en kunnen de kosten hoog tot extreem hoog oplopen. Als u toch wilt internetten in het buitenland, raadpleeg dan altijd uw internetaanbieder. Vaak is het mogelijk een dagbundel aan te schaffen. Ook dit is niet goedkoop, maar wel in vergelijking met 'op de bonnefooi' mobiel internetten.

1. Ongemerkt dataverkeer

Veel programma's controleren via internet of ze een nieuwe versie van zichzelf kunnen vinden. Dit geldt niet alleen voor antivirussoftware en Windows zelf, maar ook voor tal van handige hulpprogramma's. Vaak worden de updates toegepast zonder dat u hier erg in hebt. Dit kan veel dataverkeer tot gevolg hebben. Het is goed om deze software in kaart te brengen en indien mogelijk de instellingen aan te passen.

De voornaamste redenen voor het gebruik van mobiel internet zijn inloggen op een bedrijfssysteem, e-mailen en informatie zoeken. Deze dingen doen we meestal via een webbrowser. Hier gaan vele MB's ongemerkt verloren door reclames en filmpjes. Er zijn handige uitbereidingen voor uw browser die het dataverkeer beperken door filmpjes, flash en reclames uit te schakelen. Hierdoor verbruikt u niet alleen minder, ook het internetten gaat sneller! Streaming webdiensten als Spotify, YouTube en online radio, zorgen voor veel dataverkeer en deze kunt u dan ook beter niet gebruiken met een databundel.

2. Verkeer monitoren

Om goed inzicht te krijgen in het verbruik van uw mobiele databundel, is een goed monitorprogramma nodig. NetWorx houdt uw verbinding nauwlettend in de gaten en geeft een prima overzicht van uw verbruik. NetWorx houdt standaard al het verkeer bij van uw draadloze netwerkadapter, bekabeld netwerk en mobiele verbinding. Door de instellingen aan te passen kunt u alleen het verkeer van uw mobiele verbinding bijhouden. Download NetWorx en installeer de software. NetWorx is Nederlandstalig en eenvoudig in gebruik.

NetWorx maakt rapportages over uw dataverbruik.

3. Verbinding instellen

NetWorx toont een icoontje in uw systeemvak. Klik hierop met de rechtermuisknop en vraag de instellingen op. In het tabblad Algemeen kunt u onder Gemonitoorde apparaten aangeven van welke adapter u het verkeer wilt bijhouden. Met Alle verbindingen maakt NetWorx een optelsom van alle netwerkverbindingen. Als u lokaal netwerkverkeer wilt uitsluiten, plaats dan een vinkje bij Negeer lokaal verkeer binnen het locale netwerk (LAN). De beste optie om uitsluitend mobiele verbindingen te monitoren, is de adapterinstelling Alle inbelverbindingen (of kies direct uw 3G-adapter). De meeste 3G-modems hebben een eigen inbelprogramma. Als u de verbinding maakt via uw mobiele telefoon, kunt u dit handmatig instellen in Windows. NetWorx kan deze verbinding tot stand brengen en weer verbreken. Kijk hiervoor in het tabblad Inbellen. De instellingen verschillen per telecomaanbieder. Vaak wordt *99# geaccepteerd als inbelnummer en is dit voldoende om de mobiele internetverbinding tot stand te brengen. Klik in het tabblad Inbellen op Nu verbinden om verbinding te maken met uw mobiele internetaanbieder.

4. Waarschuwingen limiet

Als uw 3G-internetverbinding een limiet heeft, helpt NetWorx om dit in de gaten te houden. Hiervoor hoeft u niet zelf de statistieken in de gaten te houden via het overzicht. Open de instellingen en ga naar het tabblad Meldingen en activeer Maak meldingen mogelijk. Stel in op wat voor manier u een melding wilt krijgen, bijvoorbeeld met een waarschuwingsscherm. Vervolgens dient u aan te geven wanneer u een melding wilt krijgen, bijvoorbeeld als u meer dan 100 MB verbruikt per 24 uur.

NetWorx genereert diverse rapporten om inzicht te krijgen in uw dataverkeergebruik. Dubbelklik op het NetWorx-icoontje in uw systeemvak voor een overzicht. Interessant zijn de tabbladen Dagelijks rapport, Wekelijks rapport en Maandelijks rapport. Hier krijgt u snel inzicht in het verbruik van uw internetverkeer. Inbelsessies toont een logbestand van uw inbelverbindingen (mits u dit hebt ingesteld, zie stap 3) met datum, tijd, tijdsduur en het verbruik per sessie.

Stel meldingen in om uw dataverkeer binnen de perken te houden.

Bekende sluipverbruikers...

Veel programma's werken zichzelf bij via internet. We kunnen ze onmogelijk allemaal benoemen, maar we kunnen wel een overzicht van de bekendste 'boosdoeners' geven. Zie voor het opsporen van alle overige sluipverbruikers stap 5 en 6. Bekende sluipverbruikers zijn:

[list]Windows Update;

automatische updatefunctie van uw beveiligingssoftware;

Dropbox, ZumaDrive en andere online opslagdiensten;

Mozy, KPN Back-up Online en andere internet back-updiensten;

Microsoft Office;

CCleaner en andere hulpprogramma's;

webbrowsers als Chrome en Firefox (denk ook aan de uitbreidingen!);

Adobe Reader en andere programma's van deze softwaremaker.[/list]

De automatische update functie van Windows kan een aanzienlijke aanslag plegen op uw databundel.

0 Reactie(s) op: Optimaliseer dataverkeer voor mobiel gebruik

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.