Optimaliseer dataverkeer voor mobiel gebruik

Door: robbin-ooijevaar | 13 december 2010 16:59

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

5. Sluipverbruik uitsluiten

Alle programma's die verbinding met internet maken, plegen een potentiële aanslag op uw mobiele databundel. Na het handmatig controleren van de automatische updatefuncties van Windows en uw programma's, is het goed om eventueel sluipverbruik uit te sluiten. NetLimiter 2 Monitor helpt bij het opsporen en geeft direct inzicht in alle programma's en processen die uw netwerk gebruiken. Download NetLimiter 2 Monitor (dus niet NetLimiter 2 Pro of Lite!). Ten tijde van schrijven was NetLimiter 2 Monitor de meest recente versie. Dit programma wordt niet ondersteund in Windows 7, versie 3 hopelijk wel. Via een omweg is versie 2 wel te gebruiken in Windows 7. Klik rechts op het installatiebestand en vraag de eigenschappen op. Kies in het tabblad Compatibiliteit voor Dit programma uitvoeren in compatibiliteitsmodus en activeer Windows XP Service Pack 3. We hebben NetLimiter 2 Monitor (met een paar schoonheidsfoutjes) op deze manier aan de praat gekregen op een Windows 7 Home Premium- en Windows 7 Ultimate-computer.

6. Actieve programma's opsporen

Dubbelklik op het NetLimiter 2 Monitor-icoontje in uw systeemvak. NetLimiter 2 Monitor toont een overzicht van alle programma's die verbonden zijn met internet. Per applicatie ziet u het inkomende- en uitgaande dataverkeer. Verander eventueel bij Units de grootheid (MB, KB, Mbit of Kbit per seconde). Met de betaalde versie van NetLimiter kunt u de snelheid beperken per programma. Bij de gratis versie zult u de boosdoeners zelf moeten afknijpen, bijvoorbeeld door het programma te beëindigen of een automatische updatefunctie uit te schakelen.

NetLimiter laat u het dataverbruik van individuele programma's zien.

Werkt u met Windows 7, voer het programma dan uit in compatibiliteitsmodus.

7. Firefox portable

Firefox heeft een aantal interessante uitbreidingen om zuiniger om te gaan met dataverkeer tijdens het surfen. Dit maakt de browser zeer geschikt te optimaliseren voor mobiel internetgebruik. Als u standaard een andere browser gebruikt en Firefox niet hebt geïnstalleerd, kunt u overwegen om de portable-versie van Firefox te gebruiken. Deze versie doet niet onder voor de normale Firefox-versie (http://www.mozilla-europe.org). Firefox Portable vereist geen installatie en kunt u gewoon naast uw bestaande browser kunt gebruiken. Standaard haalt Firefox de updates van zichzelf niet binnen, maar zoeken doet het programma wel. Wie ook dit dataverkeer in de kiem wil smoren kan de optie uitschakelen. Open het menu Extra / Opties / Geavanceerd en verwijder bij Automatisch controleren op updates de vinkjes Firefox, Add-ons en Zoekmachines. U kunt via Help / Controleren op nieuwe versie de browser handmatig bijwerken. De uitbreidingen zijn eenvoudig handmatig bij te werken via het menu Extra / Add-ons / Updates zoeken.

Zet in Firefox de optie voor het automatisch controleren op updates uit.

8. Weg met Flash en reclames

Filmpjes op internet zijn dodelijk voor uw databundel. Het vermijden van bijvoorbeeld YouTube is niet voldoende om dit soort grootverbruikers uit te bannen. Vrijwel alle populaire websites tonen Flash-banners, al dan niet gevuld met reclame. Download en installeer de Firefox-uitbreiding Flashblock. Alles wat met Flash te maken heeft wordt door Flashblock uitgeschakeld. Op de plek van het Flash-filmpje of de Flash-animatie toont Flashblock een afspeelknop. Door hierop te klikken wordt het Flash-element alsnog getoond.

In het verlengde van Flashblock ligt de Firefox-uitbreiding Adblock Plus. Hiermee verwijdert u alle tekstuele en visuele reclame van websites. Dit kan aanzienlijk schelen in laadtijd en dataverbruik. Adblock Plus toont rechts in beeld de ABP-knop. Klik hierop als u de pagina wilt bekijken met reclames en herlaad de site met F5 of de knop Vernieuwen. Adblock Plus werkt met reclamefilters waarmee de Firefox-uitbreiding een normale afbeelding en reclamebanner van elkaar kan ­onderscheiden.

Door flash uit te schakelen, bespaart u een hoop dataverkeer.

0 Reactie(s) op: Optimaliseer dataverkeer voor mobiel gebruik

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.