Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Optimaliseer het opstartproces van Windows

Door: Robbin Ooijevaar | 19 mei 2012 14:20

None
Apps & Software

Wachten is vervelend. Het opstarten van een computer is voor veel mensen dan ook een beproeving, omdat het altijd te lang duurt. Met twee slimme programma's optimaliseert u het opstartproces van Windows, zodat uw pc of notebook sneller start.

1. Meten is weten

We gaan de opstarttijd van uw Windows 7-computer versnellen door overbodige programma's uit het opstartproces te verwijderen. Voordat u begint, is het goed om harde cijfers te hebben, zodat u daadwerkelijk het resultaat kunt meten van uw aanpassingen. Download en installeer MaaS360 Boot Analyzer (registratie vereist, deze is gratis). Dit programma meet de tijd die nodig is om op te starten en toont de meetresultaten in een grafiek. De eerste keer dat u MaaS360 Boot Analyzer opstart, dient u een initiële test uit te voeren. Sluit alle programma's en kies in MaaS360 Boot Analyzer voor Actions / Test now. Geef aan hoe vaak u het systeem wil testen, bijvoorbeeld twee keer.

MaaS360 Boot Analyzer voert metingen uit en toont de opstarttijd van uw computer.

2. Opstartproces

Tijdens het opstartproces van Windows worden allerlei extra programma's geladen. Voorbeelden hiervan zijn uw virusscanner, Dropbox of een programma om de knoppen op uw scanner te gebruiken. Het laden van deze extra software kost tijd, ook als u de programma's nooit of zelden gebruikt. Windows heeft een programma aan boord (msconfig) om het opstartproces aan te passen, maar deze software is niet echt gebruiksvriendelijk. Startup Delayer biedt een overzichtelijke oplossing. Hiermee kunt u programma's (tijdelijk) uit het opstartproces verwijderen of met een vertraging laten starten. Dit laatste is handig als u een programma wel wilt starten, maar het niet per se direct nodig hebt nadat Windows is opgestart. Download en installeer Startup Delayer. U vindt het programma onder de naam Configure Startup Delayer terug in uw startmenu.

3. Startup Delayer

Startup Delayer toont een compleet overzicht met alle programma's die automatisch opstarten. Als u het opstartproces nooit eerder hebt aangepast, zullen de meeste onderdelen bij Normal startup zijn ondergebracht. Het lastigste is om uit te zoeken welke onderdelen essentieel zijn (zoals uw virusscanner) en welke u met een gerust hart kunt deactiveren of vertragen. De eenvoudigste manier om hier achter te komen, is door even de tijd te nemen voor een kleine speurtocht. Klik met rechts op een programma en kies More information. Hier hebt u de keuze voor een Google-zoekopdracht of om het programma op te zoeken via ProcessLibrary.com. Probeer te doorgronden om wat voor programma het gaat en bedenk of u het nodig hebt. Schakel het programma uit via de rechtermuistoets (kies Disable selected) of kies voor Delay selected, wat staat voor 'uitgestelde start'. Let op: kies bij voorkeur nooit voor Delete (verwijderen) omdat u deze actie niet ongedaan kunt maken. Herstart uw systeem één of twee keer en kijk met MaaS360 Boot Analyzer in hoeverre uw aanpassingen het opstartproces hebben versneld.

Startup Delayer kan onderdelen uit uw opstartproces uitschakelen of vertragen.

0 Reacties op: Optimaliseer het opstartproces van Windows

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.