Optimaliseer je Android-apparaat in 7 stappen

Door: Joris Peterse | 25 oktober 2016 10:17

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Veel mensen denken dat je met een Android-smartphone of tablet hetzelfde om moet gaan als met een oude Windows-pc. De Play Store staat daarom vol met apps om het geheugen op te schonen, te beschermen tegen virussen, taskkillers en ik kwam zelfs een defragmenteer-app tegen. Voor Android zijn deze apps echter compleet overbodig, zelfs schadelijk. Tijd om die ellende te verwijderen en je Android écht te optimaliseren.

Voordat we uitleggen hoe je je apparaat optimaliseert, leggen we kort uit hoe Android werkt. Software installeer je in de vorm van apps. Deze apps worden in containers geïnstalleerd, wat inhoudt dat ze niets aan het systeem kunnen veranderen en andere apps niet kunnen beïnvloeden. Apps hebben toegang tot toegewezen systeembronnen zoals de camera, internet, contactpersonen enzovoort, maar ze hebben hier wel toestemming voor nodig. De gevraagde systeembronnen worden weergegeven voordat je een app installeert. Lees ook: De 10 beste Android-apps van oktober.

De installatie start pas wanneer je akkoord bent met de machtigingen. Dat is nogal wat anders dan bij Windows, waarin programma’s zich ongemerkt in het systeem kunnen nestelen, andere programma’s kunnen beïnvloeden of andere zaken installeren. Via fouten in andere software zoals Internet Explorer of Flash, kan malware een systeem bij wijze van spreken al besmetten bij het bezoeken van een verkeerde website. Dat maakt bij Windows een toeziend oog van een virusscanner absoluut onmisbaar.

01 Verwijder je virusscanner

Dat brengt ons dus bij onze eerste simpele tip: installeer geen virusscanner op je Android, of als je er al eentje hebt verwijder deze. Omdat zo’n virusscanner zich ook in een container bevindt, zijn de mogelijkheden om in te grijpen te beperkt. Bovendien kan een virus alleen in de vorm van een app op het systeem komen, en is dat dus ook weer weg wanneer je de app verwijdert. Dat betekent dus niet dat je ongegeneerd alles kunt installeren.

Veel apps harken ontzettend veel persoonsgegevens binnen. Wees daarom erg kritisch op de machtigingen die een app vraagt voor de installatie en breek de installatie voortijdig af als je het niet vertrouwt. Ook is het altijd verstandig om even naar het aantal installaties en de beoordeling van een app te kijken. De Play Store weert malware door zijn eigen scanner genaamd Bouncer, maar wanneer je apps buiten Google Play om installeert, heb je dat extra laagje beveiliging niet meer. Het is daarom dan ook verstandig geen apps buiten de Play Store om te downloaden. Door de antivirus-app ook achterwege te laten, bespaar je bovendien systeemcapaciteit, die je beter voor nuttigere zaken inzet.

02 Grote schoonmaak

Android-toestellen komen altijd met een reeks voorgeïnstalleerde apps, zelfs Nexus-toestellen staan vol met Google-diensten. Daar kun je ook makkelijk de bezem doorheen halen. Ga naar Instellingen / Apps voor een overzicht van alle aanwezige apps. Onder het tabje gedownload kun je gerust uitschakelen wat je niet gebruikt (tik op de app en druk op Uitschakelen). Onder het tabje Alles vind je uiteraard nog meer apps. Hier kun je wat minder rigoureus te werk gaan. Zoek per systeemapp op internet of je deze probleemloos kunt verwijderen. Apps van Google zelf (of het nu Nieuws & Weer, Google+ of de Google-zoekapp is) kunnen gelukkig altijd probleemloos uitgeschakeld worden. Vooral op toestellen van Samsung, LG en HTC zie je regelmatig dat veel apps niet uitgeschakeld kunnen worden. De enige manier om ze enigszins te neutraliseren, is door ze te laten sluimeren, hierover lees je meer in stap 4, Greenify.

02 Schakel gerust al die onnodige Google-apps uit.

Apps

Het spreekt voor zich dat een enorme hoeveelheid geïnstalleerde apps zo zijn invloed uitoefent op de batterij en systeemprestaties. Ga dus van tevoren na of je een app die je wilt installeren, echt nodig hebt. Veel apps hebben bijvoorbeeld ook een uitstekende mobiele website. Je ontziet je toestel ontzettend als je de mobiele website van Facebook bijvoorbeeld gebruikt in plaats van de app (bovendien geef je Facebook dan ook geen toegang tot de enorme hoeveelheid persoonsgegevens die op je Android-apparaat staan). Maar ook Nu.nl, Weeronline, Marktplaats en veel andere bekende webdiensten hebben een uitstekende mobiele website. Voeg deze sites toe aan de bladwijzers van Chrome en plaats de bladwijzers in een widget op je startscherm en je mist de apps helemaal niet meer.

03 Wakelocks

Sommige apps zijn alleen actief in het geheugen zodra je ze start, andere apps blijven op de achtergrond actief. Bij WhatsApp is dat bijvoorbeeld logisch. Maar er zijn nog ontzettend veel meer apps die zichzelf actief houden, bijvoorbeeld om je push-meldingen te kunnen geven of op de achtergrond gegevens te verzenden en ontvangen. Wanneer je zo’n app die op de achtergrond draait afsluit (in de app-instellingen van Android of via een taskkiller of ram-booster) zal de app simpelweg weer opnieuw starten. Je maakt dus een heel kort moment daadwerkelijk ramgeheugen vrij, maar het opnieuw opstarten van deze apps kost uiteindelijk meer systeemcapaciteit en dus batterij. Ook de stabiliteit van de apps komt het niet ten goede. Laat dus die taskkiller- en geheugenoptimalisatie-functie van apps als CCleaner gerust achterwege.

Apps die op de achtergrond actief zijn, spreken ook het systeem aan wanneer je je toestel in stand-by hebt staan. Wanneer Android stand-by staat, wil het graag in een soort diepe slaap terechtkomen, waarbij de processor inactief is, zodat er nauwelijks batterij gebruikt wordt. Achtergrondapps halen het systeem echter weer uit z’n diepe slaap, bijvoorbeeld de mail-app die kijkt of er al een nieuw mailtje binnen is gekomen. Wanneer een app het toestel uit z’n diepe slaap haalt, wordt dit een wakelock genoemd en vooral wanneer dit regelmatig gebeurt, heeft het een dramatisch effect op de accuduur. Je merkt dit vooral als het je opvalt dat de batterij snel leegloopt zonder dat je het toestel gebruikt.

Als je root-toegang op je Android hebt verkregen, dan kun je wat dieper inzicht krijgen over wakelocks op je toestel. Met de app Wakelock Detector kun je precies inzien hoe je Android slaapt: hoeveel procent van de tijd dat je het apparaat niet gebruikt, is het toestel daadwerkelijk bezig? Welke apps veroorzaken deze wakelocks? En wat voor type wakelocks worden er veroorzaakt: een wakelock waarbij alleen de processor wordt aangesproken of een (zeldzamere, doch batterij-onvriendelijkere) wakelock die ook het scherm aan laat springen?

Widgets

Een van de grote voordelen van Android ten opzichte van de concurrerende besturingssystemen, zijn de widgets die je op je homescreens kunt plaatsen. Houd er echter wel rekening mee dat widgets de bijbehorende app op de achtergrond flink laten draaien. Verwijder ongebruikte widgets en je zult al snel een verschil merken in batterijduur en snelheid. Hetzelfde geldt overigens voor dynamische achtergronden. Ze zien en blits uit, maar eigen hun tol van het systeem.

04 Greenify

04 Beteugel de achtergrondprocessen met Greenify

Taskkillers zijn dus niet aan te raden op je Androidtoestel. Maar hoe zorg je dan wel dat apps op de achtergrond niet teveel uitvreten en wakelocks veroorzaken? Hierbij komt een app als Greenify van pas. Greenify brengt achtergrondprocessen ook in een soort van diepe slaap, waardoor het systeem minder belast wordt. Greenify werkt het beste als je je toestel hebt geroot en Xposed hebt geïnstalleerd, maar ook zonder werkt het prima. Je krijgt in de app een lijst te zien met alle apps die op de achtergrond draaien. Selecteer de apps die je wilt laten sluimeren en druk op de slaapknop. De widget is tevens handig, zo heb je een knop op je startscherm waarmee je direct de eerder geselecteerde apps sluimert.

Batterijslurpers herkennen

Wil je inzicht in wat de grote batterijvreters zijn van je toestel? Ga dan naar de Instellingen en kies daar Accu. Hier worden de grootste verbruikers opgesomd. Hoe lager de percentages van de grootste verbruikers, hoe gezonder je toestel. Vaak staat het scherm als een van de grootverbuikers gemeld. Dit percentage krijg je omlaaggeschroefd door natuurlijk het scherm minder vaak en lang aan te hebben, maar ook door de helderheid wat lager in te stellen. Dit doe je bij Instellingen / Beeldscherm.

3 Reactie(s) op: Optimaliseer je Android-apparaat in 7 stappen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 oktober 2016 12:26 Mr_Gee
  "Home > Apps-software > Optimaliseer-je-android-apparaat-in-8-stappen"
  Waar is de laatste stap gebleven? :-)
  ontopic, handig stukje
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 oktober 2016 12:58 DaanD
  @Mr_Gee Die hou je nog te goed!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 oktober 2016 15:51 Buur
  Het is toch te belachelijk voor woorden dat je eerst dingen moet gaan zitten instellen en veranderen voor dat het eindelijk naar behoren werkt… En iedereen accepteert dit blijkbaar gewoon. Het is de normaalste zaak van de wereld om eerst een hoop zooi te verwijderen en aan te passen, als zo'n ding rechtstreeks uit de winkel komt. Waar is het toch verkeerd gegaan? Dit is toch compleet van de pot gerukt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.