Opvallen met je sollicitatiebrief: gebruik Canva

Door: Stefanie Katzenbauer | 24 april 2019 06:01

Comfortabel werken
How To

Solliciteren kan een tijdrovend, vervelend en vaak ook teleurstellende bezigheid zijn. Van sommige bedrijven krijg je niet eens een afwijzingsbrief, je hoort er gewoon nooit meer iets van. Een manier om op te vallen tussen al die andere sollicitanten is een goede maar ook vooral opvallende sollicitatiebrief. Hiervoor kun je het programma Canva gebruiken. Met Canva kun je een opvallende sollicitatiebrief maken, we leggen uit hoe!

De mogelijkheden van Canva

Als eerste stap ga je naar de website van Canva en maak je een profiel aan. Canva is gratis maar voor sommige templates of toevoegingen moet je betalen. Dit kan eenmalig met een creditcard, hierna behoud je het recht over de afbeelding en kun je deze gebruiken wanneer je wil. Maar wees gerust: je kunt alles wat je maar nodig hebt uit de gratis Canva versie halen. Upload bijvoorbeeld je eigen foto’s en afbeeldingen om deze in je templates te verwerken.

De site biedt allerlei templates aan. Van het maken tot uitnodigingen tot menukaarten tot CV’s en briefpapier. Je kunt hier echt alle kanten mee op. We focussen ons in deze how to op het maken van een sollicitatiebrief maar experimenteer ook vooral een keer met andere templates.

Typ bij de zoekbalk het template in dat je zoekt. In dit geval is dat ‘brief’. Er opent zich vervolgens een nieuw tabblad waarbij je aan de linkerkant allerlei templates ziet. Deze voorbeelden zijn relatief klein, je kunt daarom hier de templates van Canva op een grotere schaal bekijken en er makkelijker doorheen bladeren. Kies er een uit die jou het meest aanspreekt.

Canva gebruiken

Een Canva template bewerken

Als je eenmaal een template gekozen hebt, kun je deze gaan bewerken. Handig om te weten is dat Canva je echt alles laat bewerken. De gevorderde Canva gebruiker kan dan ook met een volledig lege pagina beginnen en daar zelf alle elementen in plaatsen, maar voor nu is het handiger om een bestaand template te gebruiken.

Schrijf de tekst van je sollicitatiebrief eerst in Word zodat je zeker weet dat er geen fouten in zitten en dat dit de tekst is die je hebben wil. Je kunt deze tekst later kopiëren en plakken naar Canva.

Canva gebruiken

Laten we beginnen bij hetgeen dat je als eerste ziet bij deze brief: de afbeelding van de pilaren van een kerk. Tenzij je bij het klooster gaat solliciteren is dit misschien niet het beste plaatje om je brief mee op te maken. Klik daarom op het plaatje en wanneer er een stippenlijn omheen verschijnt, op de prullenbak rechtsboven. Kies vervolgens voor afbeelding verwijderen. Wanneer je voor ‘raster verwijderen’ kiest, verdwijnt het element waarin je het plaatje kan plaatsen. Dit wil je voor nu niet.

Canva gebruiken

Je plaatst een nieuw plaatje door in het menu links op ‘elementen’ te klikken en vervolgens op foto’s of illustraties, afhankelijk van welk plaatje je in de kop wil zetten. Kies een zoekterm die past bij het bedrijf waarbij je gaat solliciteren. In dit geval kiezen we voor een journalistieke functie en zoeken we op ‘press’.


Als je een foto of illustratie hebt gevonden die je aanspreekt, klik je erop. De foto verschijnt nu waarschijnlijk midden op je brief terwijl deze alles blokkeert. Geen paniek, je kunt de foto naar het leeggemaakte afbeeldingselement slepen om het passend te maken voor je brief.

Canva gebruiken

Zoals gezegd kun je alles bewerken. Ook de achtergronden van elementen. In dit geval veranderen we alleen de kleur van het tekstvlak op de afbeelding. Klik hiervoor op het tekstvlak en klik linksboven op het gekleurde vierkantje.

Canva gebruiken

Je kunt zelf nog van alles toevoegen, mocht je er een dolle boel van willen maken. Je kan losse afbeeldingen en illustraties in je brief plaatsen. Mocht je een ontwerp in een bepaalde volgorde willen zien, dan kan je de positie van je afbeelding rechtsboven bepalen. Door ‘naar voren’ of ‘naar achteren’ te kiezen, verplaatst het element zich dusdanig, waardoor je meerdere afbeeldingen, kleuren en tekstvlakken over elkaar heen kan zetten. Dit is vooral handig wanneer je een logo ontwerpt.

Canva gebruiken

Tekst toevoegen

Nu zijn de templates van Canva relatief krap wat tekst betreft. Het is aan te raden om daarom je eigen tekstkader te ontwerpen in het template zodat de tekst van je brief ook daadwerkelijk past. Verwijder hiervoor eerst het tekstelement op dezelfde manier als je bij de afbeelding deed maar door nu ‘element verwijderen’ te kiezen.

Klik nu in het linker menu op ‘tekst’. Je kunt hier kiezen voor tekstvlakken met opmaak of zonder opmaak. Kies voor ‘voeg een tekstvak toe’ om een neutraal tekstvlak in je template te plaatsen.

Plak de tekst uit je Word document nu in je Canva tekstvlak. Je kan het vlak naar wens breder of smaller maken. De paarse lijnen geven vervolgens aan of je tekstvlak netjes in lijn staat met de rest van het template. 

Canva gebruiken

Bovenaan in de witbalk heb je de mogelijkheden om het lettertype, de grote van het lettertype, de uitlijning en de regelafstand te bepalen. Dit laatste is vooral handig als je een flinke lap tekst hebt die je wat leesbaarder wil maken.

Wil je een eigen handtekening toevoegen aan het eind van je brief? Ook dat is mogelijk. Canva biedt de opties om zelf foto’s en afbeeldingen te uploaden, die je vervolgens weer in de templates kunt gebruiken. Maak een foto van je handtekening en upload deze in het linker menu. Vervolgens sleep je deze naar de plek waar je hem hebben wil. Ook hier kan je er weer voor kiezen om de volgorde te veranderen. Plaats bijvoorbeeld je handtekening net boven je naam waarmee je de brief afsluit en laat je naam en de handtekening elkaar overlappen door de handtekening afbeelding naar de achtergrond te verplaatsen.

Canva gebruiken

En ziedaar, de sollicitatiebrief is helemaal klaar voor gebruik. Het spreekt voor zich dat je in Canva ook je CV kan maken. Hierdoor kun je de brief en je CV mooi op elkaar afstemmen wat opmaak betreft.

Canva gebruiken

0 Reactie(s) op: Opvallen met je sollicitatiebrief: gebruik Canva

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.