Oude Microsoft Edge-browser verdwijnt: zo krijg je de nieuwe

Door: Wesley Akkerman | 04 april 2021 15:32

Blog

Microsoft heeft de ondersteuning voor de Microsoft Edge-browser inmiddels teruggetrokken. Dat betekent dat die browser verdwijnt. Maar geen nood, dit is namelijk niet de versie die je denkt die we bedoelen. Plus: gebruikers raken Edge uiteindelijk niet kwijt.

Het gaat namelijk niet over de Chromium-versie van Microsoft Edge. We hebben het over de Edge-versie die destijds als eerste uitgebracht werd om Internet Explorer 11 te vervangen. Microsoft noemt die versie van de nieuwe browser Legacy Edge. In augustus kondigde het bedrijf al aan dat de stekker uit dat programma getrokken wordt en nu is het dus zover. Er komen geen beveiligingsupdates meer uit. En iedereen die de browser nog steeds gebruikt, wordt aangeraden een andere browser te downloaden. Of te wachten op de nieuwe Edge-versie.

Microsoft Edge-browser

De Legacy Edge-browser werd een tijdje samen met een Windows 10-update uitgerold en was zelfs de standaardbrowser voor op je computer (mits je dat niet zelf aanpaste). De naam Edge werd echter al snel overgeheveld naar de nieuwe versie, die op dezelfde basis draait als Google Chrome: Chromium. Die browser was in heel 2019 in bèta en werd in januari 2020 officieel uitgebracht. 

Dat betekent dat Legacy Edge slechts een jaar lang overleefd heeft voordat die browser alweer vervangen werd door een verbeterde variant. Gebruik je die oude browser nog? Weet dan dat die vanaf april 2021 automatisch verwijderd wordt op het moment dat je een nieuwe Windows-update binnenhaalt. Bovendien is het zo dat die update automatisch de nieuwe versie van Microsoft Edge installeert op je computer. Los van dat updaten hoef je er zelf dus weinig voor te doen.

Of je gaat natuurlijk gewoon naar de downloadpagina op de website van Microsoft en haalt alvast de nieuwe Edge-browser binnen.

Nieuwe browser

De nieuwe Microsoft Edge-browser wordt in de toekomst overigens vaker geüpdatet dan nu het geval is. Zo kwam onlangs in het nieuws dat Microsoft elke vier weken een update gaat uitbrengen. Daarmee brengt het bedrijf het aantal updates op gelijke hoogte met de Google Chrome-browser van Google, die eveneens elke vier weken op updates kan rekenen.

Die ontwikkeling komt niet alleen je online veiligheid ten goede. Microsoft kan zodoende ook veel sneller nieuwe onderdelen en functies toevoegen. Daardoor kan de browser in korte tijd een stuk interessanter worden voor mensen die een alternatief voor de populairste browser van dit moment zoeken. Dat is de Google Chrome-browser, met een marktaandeel van bijna 64 procent.

Het duurt overigens nog wel even voordat de nieuwe releasecyclus van kracht gaat. Microsoft heeft namelijk aangekondigd dat dit pas vanaf Edge-versie 94 het geval is. Die staat gepland voor september 2021. Desondanks is het – voor beide browsers – een goede ontwikkeling.

0 Reactie(s) op: Oude Microsoft Edge-browser verdwijnt: zo krijg je de nieuwe

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.