Oude software draaien op Windows 10

Door: redactie-computertotaal | 28 december 2015 11:07

Virtualiseren
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Weinigen weten dat Windows 10 Pro de ingebouwde mogelijkheid heeft om andere besturingssystemen te virtualiseren. Windows XP, Windows Vista, Windows 7 en zelfs Linux kun je eenvoudig gebruiken in Windows 10 Pro, zonder extra software van derden te hoeven installeren. Dat is mogelijk met Hyper-V.

Tip 01: Termen

Voordat we beginnen, kan het geheel van virtualisatie en Hyper-V nogal wat overweldigend overkomen. We gaan daarom eerst enkele termen behandelen, zodat het duidelijk is waar we het over hebben en je hopelijk beter snapt wat virtualisatie precies is en wat het wel en niet kan.

Virtuele machine: een virtuele machine is een machine die is geïnstalleerd in een virtuele omgeving die je hardware nabootst. Deze ligt 'boven op' je normaal geïnstalleerde besturingssysteem.

Hypervisor: de virtuele machine draait in een hypervisor. De hypervisor regelt voor elk extra besturingssysteem dat je installeert de toegang tot de processor, grafische kaart, geheugen en schijf, en zorgt ervoor dat de computer niet vastloopt en dat de virtuele machine onafhankelijk van je hoofdbesturingssysteem werkt.

Gast-OS: elk besturingssysteem dat in een hypervisor wordt geïnstalleerd, is een gast op je eigen besturingssysteem, dus noemen we dit logischerwijs een gast-besturingssysteem of kortweg gast-OS.

Host-OS: het besturingssysteem dat je zelf gebruikt, is de 'host', de gastheer. Deze biedt plek voor de extra besturingssystemen die je installeert en die beheerd worden door de hypervisor zelf.

Overzicht van de verschillende lagen bij het draaien van een virtual machine.

Beperkingen van de virtuele machine

Een virtuele machine is handig om oude software te draaien, maar je moet wel rekening houden met een aantal beperkingen. Ten eerste kunnen de prestaties verschillen tussen computers. We raden aan alleen een virtuele machine op te zetten als je minimaal beschikt over 4 GB intern geheugen en een 64bit-processor met ten minste 1,4 GHz. Ook zul je er rekening mee moeten houden dat je deze virtuele machine niet kunt gebruiken voor oude games: Hyper-V kan geen 3D-versnelling toepassen, het is echt bedoeld voor werkapplicaties - waarvoor het dan ook erg goed te gebruiken is.

De computer voorbereiden

Tip 02: Hyper-V inschakelen

Om Hyper-V daadwerkelijk in te schakelen, volg je de volgende stappen. Je opent het configuratiescherm direct op de juiste pagina door met de rechtermuisknop op de startknop te klikken en te kiezen voor Programma's en onderdelen. Links in de zijbalk bevindt zich de optie Windows-onderdelen in- of uitschakelen. Als je daarop klikt, opent zich een nieuw venster. Vink in deze lijst de optie Hyper-V aan en klik op OK. Windows gaat nu extra onderdelen installeren en opent een extra wizard die op zoek gaat naar de vereiste bestanden. Bij ons nam dit proces zeer korte tijd in beslag. Klik achteraf op Nu opnieuw opstarten om Hyper-V daadwerkelijk aan te zetten. De computer start twee keer opnieuw op en configureert de extra functies.

Hyper-V inschakelen is zo eenvoudig als aanvinken en opnieuw opstarten.

Tip 03: Beheer opzetten

Om daadwerkelijk een ander besturingssysteem te installeren, gaan we nu de Hyper-V-beheerder openen. Open hiervoor het menu Start en typ hyper-v. De optie Hyper-V-beheer verschijnt in beeld. Klik erop om het te openen. Links in de balk zie je je computernaam, onder de optie Hyper-V-beheer. Dat is dus de hostcomputer: je eigen pc. Klik op je computernaam, in ons geval klikken we dus op APOLLO. Er verschijnen nu rechts in beeld verschillende opties. Zie je je computer niet links in beeld? Klik dan rechts op Verbinding maken met server.

Er opent zich een nieuw dialoogvenster. Kies voor Lokale computer en klik op OK. Als het goed is, ben je nu verbonden met de Hyper-V-service en zie je rechts het paneel Acties, met onderdelen zoals Hyper-V-instellingen en Schijf bewerken. Indien je een foutmelding krijgt dat de hypervisor niet actief is, dan kun je nog het volgende proberen: klik met de rechtermuisknop op de startknop en kies voor de optie Opdrachtprompt (administrator). Voer vervolgens het volgende commando in: bcdedit /set hypervisorlaunchtype auto en druk op Enter. Probeer het vervolgens nog een keer.

De computernaam staat onder Hyper-V-beheer in hoofdletters.

Tip 04: Virtuele schijven

Het is nodig om voldoende schijfruimte beschikbaar te hebben voor de virtuele machines die we gaan installeren. Voor Windows 7 raden we minimaal 40 GB aan. Mocht je meerdere harde schijven hebben, dan kan het handig zijn om de virtuele machines te plaatsen op die schijf met de meeste ruimte. Daarvoor kun je de locatie van de virtuele harde schijven instellen. Klik rechts in de Hyper-V-beheer-app (zie tip 3) bij Acties op de optie Hyper-V-instellingen. Bij de bovenste optie die automatisch geopend wordt, genaamd Virtuele harde schijven, kun je op Bladeren klikken om een map te kiezen waar de schijven daadwerkelijk geplaatst moeten worden.

De standaardlocatie van virtuele harde schijven instellen.

8 Reactie(s) op: Oude software draaien op Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 december 2015 15:01 darknessblade
  een vm is een veel betere oplossing die het hoofd-systeem niet kan corrupten.

  daarbij zijn van vele oude OSsen de support afgelopen waardoor je gewoon een cracked-key kan gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 december 2015 22:17 Anoniem
  Hier wordt net gedaan of het draaien van software in een VM iets is wat te maken heeft met Windows 10, terwijl ik in het XP tijdperk al Windows 3.11, Win98 en antieke Linux distro's in een VM draaide i.v.m. oude software en in Linux om te telebankieren. "What's new"? Beter en makkelijker dan dit gepruts in Win 10. Gewoon met VMware of Virtualbox, die met virtualisatie mijlen ver voorliggen op Microsoft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 december 2015 16:54 Anoniem
  voor telebankieren gewoon een progje waar je je USB mee kunt afschermen dat er iets wordt opgeschreven, icedragon portal erop en tweaken voor veiligheid en voila. VM is ook niet zo veilig als het lijkt hoor want je kan er wel je systeem voor 99% mee afschermen (er zijn er die er door kunnen) maar tijdens het surfen kan er ook data onderschept worden of je wil via VM surfen via TOR enz. maar danwordt het allemaal langzaam enz..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 december 2015 22:10 Anoniem
  @ Gast | Gisteren, 16:54: ….. Lezen is niet jouw sterkste punt, huh?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 december 2015 11:12 Anoniem
  De Hypervisor hoort in het plaatje ONDER het OS
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 januari 2016 14:00 darknessblade
  zoals gast#2 al zei
  een vm is voor 99% safe.

  een bepaald virus kan procesen blijven spammen naar het ram. om zo
  chip-jumping te veroorzaken, waarbij het virus op een chip draait van het ram waar het eigenlijk niet op hoort te draaien. waardoor het dus in het hoofd-systeem komt.

  dit soort virussus zijn wel snel te detecteren door een te hoog ram-usage.

  daarbij is de VM niet veilig tegen een gehackte router/acces-point.

  een Vm is ook niet veilig tegen een geinfecteerd hoofd-systeem
  —————————
  daarnaast zijn er ook nog malware die detecteren dat je in een Vm zitten en dan een andere tactiek bedenken (vmware tools detecteren)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 oktober 2017 19:06 bondovie
  Het werkt niet hoor; 'Open hiervoor het menu Start en typ hyper-v.' Want ik heb de vinkjes gezet, helemaal goed en compleet, maar windows 10 kan het bestand hyper-v niet vinden, terwijl ik heb: Pentium 4 CPU 3.40GHz, Kloksnelheid: 3.39 GHz, 0,99 GB, is dat niet genoeg ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 december 2017 18:38 Rover1NL
  hij is even vergeten te vermelden dat deze optie niet beschikbaar is in window 10 home alleen beschikbaar in de enterprise en pro editie van windows 10

  beetje slordig van de redactie
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.