Ouderlijk toezicht in Windows 7

Door: evi-maquoi | 06 juli 2010 11:39

How To

Het is onmogelijk te controleren wat uw kroost precies doet op de computer. Toch kunt u hun computergebruik en surfgedrag beveiligen door beperkingen in te stellen. U kunt in Windows 7 via de optie Ouderlijk Toezicht bijvoorbeeld instellen hoe lang uw kinderen achter de computer mogen zitten, welke programma’s en games ze mogen gebruiken en op welke tijdstippen.

1. Gebruikersaccounts instellen

Om gebruik te kunnen maken van Ouderlijk Toezicht, hebt u gebruikersaccounts nodig in Windows. Indien u deze eerder al aangemaakt hebt, kunt u simpelweg verdergaan naar Stap 2. Hebt u er nog geen? Dan maken we er nu snel één of meerdere aan. U hebt als ouder een administratoraccount nodig dat beveiligd is mét een wachtwoord. Uw kinderen hebben een standaardaccount nodig. Log in als administrator, open het configuratiescherm en klik door naar Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht. Selecteer vervolgens Gebruikersaccounts toevoegen of verwijderen onder Gebruikersaccounts en klik in het dialoogvenster op Een nieuw account aanmaken. Geef nu een accountnaam op, bijvoorbeeld de voornaam van uw kind. Deze naam zal in het aanmeldingsscherm en het startmenu worden weergegeven. Laat het vinkje bij Standaardgebruiker aanstaan en klik daarna op de knop Account maken. Herhaal deze procedure zo vaak als nodig is, bijvoorbeeld voor alle gezinsleden.

Om gebruik te kunnen maken van Ouderlijk Toezicht moet u eerst gebruikersaccounts instellen.

2. Tijdslimieten

Om beperkingen voor bepaalde gebruikers in te stellen, klikt u in het configuratiescherm op Ouderlijk toezicht en selecteert u vervolgens een standaardgebruiker. Standaard staat Ouderlijk Toezicht uitgeschakeld. U moet dus eerst een vinkje plaatsen naast Ingeschakeld: Huidige instellingen toepassen. U krijgt de mogelijkheid om in te stellen wanneer uw kind de pc mag gebruiken. Als u op Tijdslimieten klikt, krijgt u een duidelijk weekoverzicht te zien dat opgesplitst is in dagen en uren. Elk blokje symboliseert één uur. Standaard is het rooster volledig wit en dat betekent dat elk uur van de dag toegestaan is. Wilt u dat uw kind op maandag bijvoorbeeld alleen tussen 18 en 19 uur op de computer mag, dan dient u alle overige blokjes blauw in te kleuren. Geef voor alle dagen van de week aan op welke tijdstippen uw kind de computer mag gebruiken. U kunt deze tijdslimieten op elk ogenblik aanpassen. Wanneer uw kind op een niet-toegelaten tijdstip wilt inloggen, krijgt hij of zij een foutmelding.

De witte blokjes geven weer wanneer uw kind de computer kan gebruiken.

3. Toestaan en blokkeren

U kunt met Ouderlijk Toezicht ook instellen welke spellen of programma’s uw kind al dan niet mag gebruiken. Selecteer een gebruiker in Ouderlijk Toezicht en kies vervolgens op Spellen. U kunt nu aangeven of uw kind spelletjes mag spelen. Indien u dit toelaat, kunt u Spelclassificaties instellen op basis van de PEGI-codes (3+,7+, 12+, 16+ of 18+). Daarnaast kunt u ook spellen op basis van inhoud (Drugs, Geweld, Grof taalgebruik, Seks, Discriminatie of Angst) blokkeren. U hoeft slechts aan te vinken wat u wilt blokkeren. Bevestig uw keuze met de OK-knop. Indien uw zoon of dochter niet alle programma’s op de computer mag gebruiken, kunt u ook dit via de knop Specifieke programma’s toestaan en blokkeren instellen. Plaats een vinkje naast Gebruiker mag alleen de programma’s gebruiken die ik toesta en selecteer vervolgens de toepassing(en) van uw keuze. U kunt bijvoorbeeld toestaan dat uw kind Word en Paint gebruikt, en Powerpoint en Photoshop Elements blokkeren. Bevestig uw keuze tot slot met de OK-knop.

Aan de hand van de PEGI-codes kunt u erg eenvoudig instellen welke games uw kind mag spelen.

0 Reactie(s) op: Ouderlijk toezicht in Windows 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.