Ouwe pc hergebruiken

Door: Jeroen Boer | 23 september 2010 14:58

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

De ontwikkelingen op pc-gebied gaan razendsnel. De kans is daarom groot dat u een of meer oude pc's hebt staan waar u eigenlijk niets meer mee doet. In deze workshop laten we zien welke stappen u dient te zetten bij het afdanken van een oude pc, zodat andere mensen niet met uw informatie aan de haal gaan. Tegelijkertijd gooien we het in dit artikel over een heel andere boeg, want misschien is uw oude pc wel inzetbaar als download- of mediaserver!

Deel 1: Harde schijf wissen

01. Waarom grondig wissen?

Zoals u wellicht al weet zijn bestanden niet echt verdwenen als u een bestand via Windows verwijdert of de harde schijf formatteert. In de praktijk is het eenvoudig om bestanden weer terug te halen van een gewiste harde schijf. Bij een pc die u jarenlang hebt gebruikt voor allerlei vertrouwelijke taken is dat natuurlijk geen prettig idee. Voordat u een computer naar een recyclecentrum of kringloopwinkel brengt, is het verstandig om de harde schijf met speciale software echt leeg te vegen. In deze workshop gebruiken we Darik's Boot and Nuke om de harde schijf grondig leeg te vegen.

02. Downloaden en branden

Surf naar Dban en klik op Download. Klik vervolgens op de naam van de nieuwste versie die wordt aangeboden. Tijdens het schrijven van deze workshop was dat 2.2.6 Beta. Sla het iso-bestand op in een map. Omdat u het programma op een wat oudere pc gaat gebruiken, gaan we een opstartbare cd maken. Brand het iso-bestand op een cd of dvd. Hiervoor kiest u in uw brandprogramma voor het branden van een image of beeldbestand. Hebt u geen brandsoftware, dan kunt u de image branden met behulp van bijvoorbeeld InfraRecorder, dat u kunt downloaden via Infrarecorder.

03. Opstarten vanaf cd

Stop de zojuist gebrande schijf in de pc waarvan u de harde schijf wilt wissen en start deze pc op. Zorg ervoor dat de pc vanaf cd opstart, dit stelt u in via de bios van de pc. Deze benadert u door tijdens het starten van de pc op bijvoorbeeld Delete of F1 te drukken. De precieze toets verschilt per merk pc of moederbord, maar er staat bij het opstarten altijd kort in beeld welke toets u moet gebruiken. In de bios is de opstartvolgorde van de pc te veranderen. Zorg ervoor dat de cd-romspeler het eerste opstartapparaat is en sluit de bios.

04. DBAN starten

Als u de pc vanaf de cd of dvd opstart, verschijnt er een keuzemenu in beeld. Druk in dit menu op Enter. DBAN toont een lijst van alle gevonden harde schijven. Met de toetsen J, K en de spatiebalk selecteert u een harde schijf. Deze is geselecteerd als er [wipe] voor staat. Door op F10 te drukken start het wisproces met de standaardinstellingen. Hierbij wordt de schijf driemaal overschreven met willekeurige data. Wij vinden dit niet veilig genoeg en raden minimaal zeven keer herschrijven aan. We wijzigen dus eerst de wismethode.

05. Wismethode veranderen

Druk op M om de wismethode te veranderen. Standaard staat deze ingesteld op DoD Short waarbij de schijf driemaal met willekeurige data wordt overschreven. Wij doen geen concessies en gaan voor de veiligste methode die DBAN aanbiedt. Dit is PRNG Stream. Selecteer met behulp van de toetsen J en K de methode PRNG Stream en druk op de spatiebalk. Vervolgens drukt u op R en verandert u 1 in 8 en drukt u op Enter. DBAN is nu optimaal ingesteld, dus drukken we op F10 om de procedure te starten.

06. Wissen

Het wissen kan wel even duren, reken op ongeveer twee uur. Tijdens de procedure ziet u precies hoever DBAN is. Na de wisprocedure is de harde schijf compleet leeg en is er geen spoor meer terug te vinden van de data die er ooit op stonden. De harde schijf is echter niet stuk, dus als u wilt kunt u een vers besturingssysteem installeren voordat u de pc wegdoet zodat hij ook voor iemand te gebruiken is. Het is nu eveneens veilig om uw harde schijf weg te gooien zonder dat iemand uw gegevens nog kan achterhalen.

0 Reactie(s) op: Ouwe pc hergebruiken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.