Overstappen op Linux - Deel 4: Software installeren en beheren

Door: koen-vervloesem | 24 augustus 2016 07:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Volgende

Als je deze serie hebt gevolgd, ben je al vertrouwd met Linux Mint 17.3 op je computer. Tijd dus om wat aandacht te besteden aan alles wat met software te maken heeft. Hoe installeer, update en verwijder je software? Wat zijn de belangrijkste alternatieven voor bekende Windows-programma’s? En hoe draai je Windows-software in VirtualBox of Wine?

Eerdere delen teruglezen?

In deel 1 troffen we voorbereidingen om met Linux Mint aan de slag te gaan. Deel 2 behandelde het installeren van Mint, terwijl we in deel 3 echt aan de slag gingen.

Tip 01: Updates

De updatefunctie van Linux Mint omvat veel meer dan die van Windows: je houdt er niet alleen je besturingssysteem mee up-to-date, maar ook alle software die je hebt geïnstalleerd. In het systeemvak met notificatie-icoontjes zul je al wel het schildje met een letter i in een blauwe cirkel opgemerkt hebben. Klik je daarop, dan open je het programma Updatebeheer. Je krijgt nu een lijst met beschikbare updates te zien. Lees ook:Dualboot met Ubuntu - Perfect huwelijk tussen Windows en Linux.

Klik bovenaan op Updates installeren om alle geselecteerde updates te installeren. Voer vervolgens je wachtwoord in. Indien gewenst vink je bepaalde updates eerst uit als je ze niet wilt installeren. Elke update krijgt een niveau: niveaus 1 en 2 zijn onderhouden of goedgekeurd door Linux Mint en kun je dus zonder problemen installeren. In de kolom Soort krijg je te zien of het om het bijwerken van functionaliteit gaat (een grijs pijltje naar beneden) of een veiligheidsupdate (een rood uitroepteken). Klik je op een pakket, dan krijg je onderaan in het tabblad Omschrijving uitleg over wat het pakket doet en in Wijzigingslogboek wat de update precies verandert. Als je systeem up-to-date is, verandert het icoontje in het systeemvak naar een schild met groen vinkje.

Tip 01 Je hele Linux-systeem houd je up-to-date vanuit één programma.

Tip 02: Kernel updaten

Om problemen te vermijden, toont Linux Mint standaard geen updates van de kernel. Een nieuwe kernelversie installeren maakt je systeem immers mogelijk onstabiel omdat het om het hart van Linux Mint gaat. Maar soms is het nodig, bijvoorbeeld als de nieuwe versie met betere drivers voor je hardware komt. Klik daarvoor in het Updatebeheer in het menu Tonen op Linuxkernels. Je krijgt dan alle beschikbare kernelversies te zien. Bij je huidige kernelversie staat een vinkje in de kolom Geladen. Voor Linux Mint 17.3 is dat een versie in de 3.19-reeks. Selecteer een versie en klik op de knop rechts om de update te installeren. Na een reboot gebruikt je systeem de nieuwste geïnstalleerde kernel. Loop je tegen problemen aan, herstart dan, ga in het bootmenu van Linux Mint naar Previous Linux versions en kies de vorige versie. Zodra Linux Mint herstart is, verwijder je het best de kernel die problemen oplevert in de lijst met Linux-kernels in het Updatebeheer. De huidige geladen kernel kun je overigens niet verwijderen.

Tip 02 Je kunt je Linux-kernel updaten voor betere hardware-ondersteuning.

Welke kernelversie?

Linux Mint 17.3 is afgestemd op Linux-kernel 3.19. Tenzij je specifieke redenen hebt, beperk je je bij het updaten van je Linux-kernel daarom maar beter tot de 3.19-reeks. Wil je dat Linux Mint bij de updates automatisch de nieuwste versie in de 3.19-reeks van de kernel toont, zodat je alleen maar op de knop Updates installeren hoeft te klikken om de kernel samen met je andere software te updaten, installeer dan het pakket linux-generic in het Softwarebeheer. Een update in dezelfde reeks voegt alleen bugfixes toe. Voor nieuwe functionaliteit of nieuwe drivers heb je een versie uit een nieuwere reeks nodig. In de lijst van Linux-kernels in het Updatebeheer geeft Linux Mint je ook de mogelijkheid om kernels uit de 4.2- en 4.4-reeks te installeren. De 4.2-reeks wordt actief onderhouden door Linux Mint, maar alleen aangeraden als je het nodig hebt voor nieuwere hardware. Linux 4.4 is minder goed getest en alleen voor wie het risico wil nemen. Tegen de tijd dat je dit artikel leest, zijn er misschien nog nieuwere experimentele versies beschikbaar.

Tip 03: Software installeren

Software installeren is in Linux Mint heel eenvoudig. Je hoeft niet op allerlei websites op zoek naar je geliefde software, dus je hoeft ook geen advertenties die zich als downloadknopjes vermommen proberen te vermijden. Vervolgens een bestand downloaden, uitpakken, installeren et cetera hoeft ook niet. Nee, je opent gewoon het programma Softwarebeheer, vult de naam van het programma in het zoekveld in, dubbelklikt op het gewenste resultaat om het informatievenster over het programma te zien en klikt dan op Installeren.

Bovendien komen updates van alle op deze manier geïnstalleerde programma’s beschikbaar in het Updatebeheer. Verwijderen gaat even eenvoudig: klik in het informatievenster van het programma op Verwijderen. Het informatievenster toont overigens screenshots, een korte beschrijving en beoordelingen. Vooral die beoordelingen zijn interessant om te evalueren of de software interessant genoeg is om te installeren. Klik onderaan op Meer beoordelingen lezen om de hele lijst te zien. Let wel op: je krijgt beoordelingen in alle talen te zien. Zelf een beoordeling geven is ook mogelijk. Maak daarvoor eerst hier een account aan en voer dan in het menu Accountinformatie je gebruikersnaam en wachtwoord in.

Tip 03 Niets is eenvoudiger in Linux Mint dan software installeren.

Tip 04: Softwarebronnen

Je bent het veiligste af als je je voor de installatie van Linux-software beperkt tot de standaard softwarebronnen van Linux Mint. Maar soms heb je nu eenmaal software nodig die zich elders bevindt. Het programma Softwarebronnen helpt je daarbij. In Officiële pakketbronnen staan de softwarebronnen die standaard ingeschakeld zijn. Eventueel kies je snellere spiegelservers zodat de pakketten sneller te downloaden zijn. Soms kun je een (nieuwere versie van een) programma installeren door eerst Pakketten uit de backports aan te vinken. Let daar wel mee op: het maakt je systeem mogelijk onstabiel.

Heel wat software voor Ubuntu en Linux Mint die nog niet in de officiële pakketbronnen zit, wordt in de vorm van een PPA (personal package archive) verspreid. Klik daarvoor in het onderdeel PPA’s (mogelijk riskant) op Voeg een nieuwe PPA toe en vul de naam van de PPA in, in de vorm ppa:gebruikersnaam/repository. Andere ontwikkelaars verspreiden hun software in de vorm van een pakketbron. Klik daarvoor in het onderdeel Extra pakketbronnen op Voeg een nieuwe pakketbron toe en voer de naam in, in de vorm deb http://packages.example.com/ trusty main. Op beide manieren is de software daarna te installeren via het Softwarebeheer. Ook hier is een waarschuwing nodig: voeg alleen PPA’s en extra pakketbronnen toe van ontwikkelaars die je vertrouwt.

Tip 04 Software installeren uit anderen bronnen kan, maar wees voorzichtig.

0 Reactie(s) op: Overstappen op Linux - Deel 4: Software installeren en beheren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.