Overstappen op Linux - Deel 4: Software installeren en beheren

Door: koen-vervloesem | 24 augustus 2016 07:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Volgende

Afzonderlijke installatiebestanden

Kijk altijd eerst voor software die je wilt installeren of er een pakketbron of PPA voor bestaat. Sommige softwareleveranciers, vaak van software die niet opensource is, bieden alleen losse installatiebestanden voor Linux op hun website aan. Die komen meestal in twee vormen: rpm- of deb-bestanden. Voor Linux Mint heb je het deb-bestand nodig. Kies voor het juiste aantal bits: 32 of 64. Het programma Systeeminformatie toont je bij Besturingssysteem of je een 32bit- of 64bit-systeem hebt. Voor een deb-bestand volstaat het meestal om erop te dubbelklikken in Nemo, waarna het programma GDebi pakketinstalleerder het pakket installeert. Soms gaat het om een tar.gz-bestand. Open het dan eerst met het programma Archiefbeheer door erop te dubbelklikken in Nemo, pak de inhoud uit en volg dan de instructies van de leverancier. Het nadeel van afzonderlijke installatiebestanden is dat updates voor het programma niet in het Updatebeheer verschijnen. Je moet dan regelmatig op de website van de softwareleverancier kijken of er een nieuwe versie is en die dan installeren.

Tip 05: Software vinden

Software voor Linux Mint vinden gaat het eenvoudigst in het Softwarebeheer. In het hoofdvenster krijg je immers twaalf categorieën te zien. In elke categorie staat de software geordend op het aantal beoordelingen en hun gemiddelde score. Dat is ideaal om te weten te komen wat de populairste programma’s zijn. Zo vind je snel wat een goede BitTorrent-client is (Deluge), wat de populairste mediaspeler is (VLC), waarmee je aan geluidsbewerking doet (Audacity), wat een eenvoudig tekenprogramma is (Pinta), of wat het populairste opensourcespel is in Linux Mint (Battle for Wesnoth).

Toegang tot je Steam-games krijg je door het programma steam-launcher te installeren. LibreOffice is standaard al geïnstalleerd, zodat je met dit alternatief voor Microsoft Office onmiddellijk aan de slag kunt. LibreOffice Writer is het alternatief voor Word, Calc voor Excel en Impress voor PowerPoint. Het LibreOffice-project heeft op zijn website een vergelijking tussen LibreOffice 5.1.1 en Microsoft Office 2016. Let op: in Linux Mint 17.3 zit nog de iets oudere versie LibreOffice 5.0.

Tip 05 Alternatieven voor je Windows-software vinden is heel eenvoudig, zelfs voor games.

Tip 06: Wine

Heb je toch bepaalde Windows-software nodig waarvoor geen waardig alternatief voor Linux bestaat, installeer dan het programma Wine. Het biedt een compatibiliteitslaag waarmee heel wat Windows-software onder Linux draait. Zoek eerst in de Wine Application Database op of en hoe goed de software ondersteund is. Indien Wine de software ondersteunt, lees dan de installatie-instructies op de pagina in de Wine Application Database.

Vaak moet je immers enkele speciale acties uitvoeren om de software aan de praat te krijgen, zoals de Windows-versie instellen, een patch installeren of het programma met een specifieke optie opstarten. Start de eerste keer dat je Wine gebruikt het programma Wine configureren of voer de opdracht winecfg uit in het programma Terminalvenster. De Wine-configuratie suggereert om Mono en Gecko te installeren. Dat is allebei aan te raden. Daarna maakt Wine een namaak-C-schijf aan. Druk op OK om te bevestigen. De installatie van een Windows-programma verloopt kortweg als volgt: open het programma Terminalvenster, ga met de opdracht cd padnaarexe naar de directory waarin het exe-bestand staat en typ dan wine installatieprogramma.exe in waarbij je natuurlijk de goede padnaam en bestandsnaam gebruikt. Open na installatie het programma Station C: bekijken en navigeer naar het exe-bestand in de virtuele C-schijf. Dubbelklik of rechtsklik en kies Openen met / Wine Windows programmalader om het op te starten.

Tip 06 Wil je graag Internet Explorer onder Linux draaien? Geen probleem met Wine!

Tip 07: VirtualBox

Als bepaalde Windows-software niet in Wine draait, heb je echt Windows nodig. Maar daarvoor hoef je geen andere computer of dualboot-installatie in te zetten. Installeer gewoon het virtualisatieprogramma VirtualBox. Je hebt ook een installatiemedium en geldige licentiecode van Windows nodig.

In VirtualBox klik je dan op Nieuw en maak je een virtuele machine aan. Kies je Windows-versie en geheugengrootte en maak een nieuwe virtuele harde schijf aan. Start de virtuele machine, waarna VirtualBox vraagt om een installatiemedium. Steek de cd-rom in of selecteer het iso-bestand van het installatiemedium. Daarna zie je het installatiescherm van Windows. Zodra de installatie is voltooid, draai je het virtuele Windows-systeem eenvoudig door de virtuele machine te starten. Je hebt daarin een volledig Windows-systeem tot je beschikking, waarin je allerlei software kunt installeren.

Dit vraagt meer van je processor en schijfruimte dan Wine, omdat je een volledig besturingssysteem bovenop Linux Mint draait, maar je kunt er bijna alle Windows-software mee draaien. De eerste keer dat je je Windows-VM draait, klik je in het menu Apparaten van het scherm het best op Installeren Guest Additions. Dat koppelt in Windows een virtuele schijf aan met een installatieprogramma dat je virtuele machine nauwer integreert met VirtualBox. Je kunt dan onder andere gedeelde mappen aanmaken, de klemborden delen en de muispointer integreren.

Tip 07 Met VirtualBox installeer je eenvoudig Windows in een virtuele machine.

0 Reactie(s) op: Overstappen op Linux - Deel 4: Software installeren en beheren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.