Overstappen op Linux - Deel 5: Linux in je thuisnetwerk

Door: koen-vervloesem | 06 oktober 2016 14:51

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 05: Stream uit Windows

Heb je mediabestanden op je Windows-pc of je NAS staan, dan kun je die beter streamen binnen je netwerk dan ze alleen delen via bestandsdeling. Een bekend protocol voor het streamen van mediabestanden is DLNA (Digital Living Network Alliance). Zoek in de instellingen van je NAS of je er een DLNA Media Server kunt activeren. Windows 10 heeft ook een DLNA Media Server ingebouwd. Open het Configuratiescherm en zoek in het zoekveld rechtsboven op stream. Klik dan onder Netwerkcentrum op Opties voor mediastreaming.

Schakel in het volgende venster, dat overigens nergens de term DLNA vermeldt, mediastreaming in. Kies een naam voor je mediabibliotheek en klik op Volgende. De bestanden die in je bibliotheken Video’s, Muziek en Afbeeldingen staan, zijn nu beschikbaar voor DLNA-clients in je netwerk. Uiteraard kun je ook een andere DLNA-server installeren binnen Windows, bijvoorbeeld als je geavanceerde mogelijkheden zoals transcoding nodig hebt. Met welke server je ook werkt, op je Linux-pc krijg je toegang met elke DLNA-client, bijvoorbeeld het programma Kodi (dat in Linux Mint 17.3 nog de oude naam XBMC heeft). Om video’s te streamen, klik je in het hoofdscherm van Kodi/XBMC op Video’s, dan op Bestanden en op Toevoegen video’s. Klik op Bladeren, kies als protocol UPnP Devices en voeg de juiste bron toe.

Tip 05 Je streamt eenvoudig je media van Windows naar Linux met de in Windows 10 ingebouwde DLNA Media Server.
Mediabestanden kun je beter streamen dan delen binnen je thuisnetwerk

Tip 06: Stream uit Linux

Linux Mint heeft standaard geen DLNA-server ingebouwd, dus die moet je eerst nog installeren. Een interessant programma daarvoor is PS3 Media Server. Dat is ooit begonnen als programma om media van je computer naar een PlayStation 3 te streamen via DLNA, maar heeft ondertussen een uitgebreider ondersteuning van clients. Helaas is de ontwikkeling van PS3 Media Server stopgezet. Er is een fork ontstaan, Universal Media Server, maar die zit nog niet in de standaardrepository’s van Linux Mint en moet je dus handmatig installeren. Installeer eerst het pakket mediainfo. Download daarna de Linux-versie van Universal Media Server voor Java 7 en open het tgz-bestand met Archiefbeheer. Pak de bestanden uit, open de map, dubbelklik op het bestand UMS.sh en kies Uitvoeren in Terminalvenster om het programma te starten. Volg de configuratiewizard en open daarna de webinterface op http://localhost:9001. Open dan op je Windows-pc een DLNA-client. Dat kan Kodi zijn, maar ook het al ingebouwde Windows Media Player. Je gedeelde media zijn daarin zichtbaar onder de naam Universal Media Server.

Tip 07: Windows op afstand

Ben je op je Linux-pc aan het werk en komt het weleens voor dat je programma’s op je Windows-pc wilt uitvoeren? Met wat voorwerk is dat prima mogelijk. Schakel daarvoor eerst externe toegang in Windows in. In de Pro- en Enterprise-versies kan dat in het Configuratiescherm door op Systeem en beveiliging / Systeem / Externe toegang toestaan te klikken en bij Extern bureaublad de externe verbindingen toe te staan. Andere versies van Windows bieden die optie niet. Installeer dan bijvoorbeeld Remote Desktop Host, dat een maand lang gratis te gebruiken is (daarna 11,90 euro voor een pc), en herstart je computer. Start daarna Remote Desktop Host.

Op je Linux-pc installeer je de pakketten remmina en remmina-plugin-rdp. Start het programma Remmina, maak een nieuwe verbinding aan door op het plusicoontje te klikken en geef de verbinding een naam. Voer het IP-adres van je Windows-pc bij server in en geef de gebruikersnaam en het wachtwoord van je Windows-gebruiker op. Klik tot slot op Verbinden. Je krijgt nu je Windows-bureaublad in een venster te zien, dat je ook in schermvullende modus kunt gebruiken. Let overigens op: het is niet mogelijk om tegelijk op je Windows-pc fysiek ingelogd te zijn en op je Linux-pc je Windows-bureaublad te gebruiken.

Hoewel je ook software zoals TeamViewer kunt gebruiken, kiezen we hier niet voor deze route. Remote Desktop Host en Remmina maken gebruik van het Remote Desktop Protocol (RDP) van Microsoft. Daardoor kun je eenvoudig andere server- of clientsoftware kiezen als je speciale eisen hebt, zolang ze maar RDP ondersteunen.

Tip 07 Op je Linux-pc je Windows-bureaublad gebruiken gaat eenvoudig met Remmina.
Je krijgt nu je Windows-bureaublad te zien, dat je ook in schermvullende modus kunt gebruiken

Tip 08: Linux-pc op afstand

Ook andersom is mogelijk: op je Windows-pc het bureaublad van je Linux-pc oproepen. Open daarvoor eerst in de voorkeuren van Linux Mint het onderdeel Werkomgeving delen. Vink Andere gebruikers toestaan uw bureaublad te bekijken aan, evenals Andere gebruikers toestaan uw bureaublad te besturen. Standaard moet je altijd eerst toestemming geven op je Linux-pc, maar wil jij ook met je Linux-pc kunnen verbinden wanneer je er niet in de buurt bent om op OK te klikken, dan vink je die optie uit. Vink dan wel De gebruiker vragen om een wachtwoord in te voeren aan en stel erachter een wachtwoord in.

Tot slot voer je in een Terminalvenster nog de volgende opdracht in: gsettings set org.gnome.Vino require-encryption false. We moeten encryptie helaas uitschakelen, omdat de verbinding anders niet werkt. Gebruik dit dus alleen op een betrouwbaar netwerk! Herstart Cinnamon met Alt+F2, druk op R en Enter. Onder Windows heb je dan nog een VNC-client nodig. We gebruiken daarvoor TightVNC. Download de juiste versie (64- of 32bit) en voer het installatieprogramma uit. Kies bij het installatietype Custom en vink TightVNC Server uit omdat we alleen de client nodig hebben. Start daarna het programma TightVNC Viewer, voer het IP-adres van je Linux-pc in en klik op Connect. Voer indien nodig het ingestelde wachtwoord in.

Tip 08 Op je Windows-pc krijg je met een VNC-client toegang tot je Linux-bureaublad.

Eerdere delen teruglezen?

0 Reactie(s) op: Overstappen op Linux - Deel 5: Linux in je thuisnetwerk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.