Overstappen op Ubuntu

Door: koen-vervloesem | 06 februari 2015 10:48

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

17 Gebruiker

In de volgende stap dien je wat gegevens in te voeren. Niet alleen je naam, maar ook de naam die je computer in je lokale netwerk krijgt. Daarnaast kies je ook een gebruikersnaam. Die mag geen spaties bevatten en bestaat traditioneel uit kleine letters. Kies ook een sterk wachtwoord en bevestig dat. Als je in stap 2 geen versleuteling van je Ubuntu-systeem gekozen hebt, kun je hier nog altijd kiezen om enkel je persoonlijke map te versleutelen. Klik tot slot op Verder.

18 Installeren

Daarna begint de effectieve installatie. Onderaan krijg je de voortgang van de installatie te zien. Ondertussen toont het installatieprogramma in enkele vensters allerlei informatie over de mogelijkheden van Ubuntu en de meegeleverde software. Lees de vensters gerust eens door terwijl je wacht, want er staat interessante informatie in. Je wordt er onder andere verwezen naar deze website waar je vragen kunt stellen als je tegen problemen loopt.

19 Voltooid

Wanneer de installatie voltooid is, krijg je een melding. Je kunt de live-dvd nog altijd blijven uitproberen, maar wijzigingen en bestanden die je downloadt, blijven niet bewaard. Klik daarom op Nu herstarten om naar je vers geïnstalleerde Ubuntu te herstarten. Haal de dvd of usb-stick uit je computer om te voorkomen dat je opnieuw van het installatiemedium opstart. Als alles goed gaat, krijg je uiteindelijk het aanmeldvenster van Ubuntu te zien, die de naam toont die je tijdens de installatie ingevuld hebt.

20 Bureaublad

Heb je eenmaal je wachtwoord in het aanmeldvenster ingevuld en op Enter gedrukt, dan krijg je het bureaublad van Ubuntu te zien. Als hulpmiddel toont Ubuntu je eerst een lijst met sneltoetsen. Die lijst kun je overigens op elk moment later oproepen door de Super-toets (die met het Windows-icoontje) ingedrukt te houden. Neem de lijst eens aandachtig door op een moment dat je daar tijd voor hebt, want er zitten heel wat handige sneltoetsen tussen.

21 Updatebeheer

Linksonder in de Starter krijg je na een tijdje waarschijnlijk het icoontje van een A te zien met erom twee pijlen in een cirkel. Dat is het icoontje van het Updatebeheer. Dubbelklik erop om alle beschikbare updates te bekijken. Klik op Nu installeren om Ubuntu bij te werken. Wil je het liever later doen, klik dan op Herinner me er later aan. Met een klik op Instellingen krijg je de opties te zien, zoals wanneer Ubuntu op updates controleert en hoe vaak dat weergegeven wordt.

10 Reactie(s) op: Overstappen op Ubuntu

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 februari 2015 16:47 Anoniem
  Het probleem is nog altijd de drivers. Ik wou ermee beginnen maar als ik zag hoe weinig drivers er voorhanden waren voor de hardware heb ik het maar heel snel gelaten want dat is prutsen tot het niet meer net is. Meer ondersteuning dient er te zijn!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 februari 2015 22:37 Anoniem
  Linux is niet 1-duidig, je hebt te maken met tientallen versies van Desktop Linux en binnen die versies ook nog eens allerlei verschillende desktops. Neem b.v. Linux Mint met Mint Cinnamon, Mate, KDE, XFCE. Drivers zijn ook een probleem. Je moet behoorlijk goed weten wat je wilt als je eraan begint. Linux is totaal ongeschikt voor mensen die zich niet willen verdiepen in de werking van een OS, vrij gebruiks ONvriendelijk ook is mijn conclusie nadat ik zeker 6 versies (distributies) heb uit geprobeerd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 februari 2015 12:28 C!T-George
  De lezers van de Digitaalgids (jan/feb 2014) van de Consumentenbond zijn positief over Ubuntu:
  http://www.consumentenbond.nl/actueel/groepsacties/2013/probeer-ubuntu-en-vertel/#posts

  Linux is veilig en snel zodat het ook geschikt is voor veel oude computers.

  Bij mij draaien alle apparaten probleemloos: printer, scanner, webcam etc. Aansluiten is herkennen. Voor sommige oude apparaten stellen de fabrikanten geen Linux driver beschikbaar, dat ligt dus niet aan Linux. De videokaarten fabrikant NVIDIA waren in dit opzicht berucht, maar de samenwerking met Linux is inmiddels verbeterd:
  http://www.nvidia.com/object/unix.html
  De kwaliteit van de Open Source drivers wordt ook steeds beter, dus is er vaak een alternatief te vinden voor de gesloten (proprietary) driver van de fabrikant.

  En voor (bijna) ieder probleem is een oplossing:
  https://sites.google.com/site/computertip/Home
  Blader op deze site naar de onderdelen:
  Q: Probleemoplossing in Linux Mint en Ubuntu
  R: Specifieke apparaten in Linux Mint en Ubuntu
  S: Tips en veelgestelde vragen.

  Mijn tips:
  E4: Ubuntu uitproberen zonder installeren
  E5: Computers met Windows 8 en 8.1: verander eerst een paar instellingen
  E6 of A5: Uw computer tweevoudig opstartbaar (Ubuntu naast Windows)
  F. Na het installeren van Ubuntu:
  https://sites.google.com/site/computertip/fouten#TOC-Swapneiging-is-te-hoog:-op-computers-met-weinig-RAM-geheugen-zijn-Ubuntu-en-Mint-erg-traag
  Verlaag volgens deze handleiding de swapneiging en de PC/laptop draait Linux dan voornamelijk in het snelle RAM geheugen. De harddisk stopt met ratelen, de ventilator draait langzamer, en de PC/laptop is daardoor stiller en sneller.

  Ik ben ooit begonnen met Linux op een oude laptop waar ik de lichte versie Xubuntu naast Windows XP installeerde. Tweevoudig opstartbaar: tijdens het opstarten kies je dan voor Windows of Ubuntu. Wat een verschil was dat. Windows XP draaide traag als stroop, onder Linux was de laptop weer "snappy". Dit was het begin van het "Tweede leven" van deze laptop. Second life. Deze verbetering gun je iedereen !!

  Op mijn PC met i7 870 processor en 6GB RAM geheugen draait Ubuntu naast Windows 7. Als Ubuntu draait is de PC veel sneller en stiller dan onder Windows 7. Dat is op dezelfde machine goed te vergelijken. Met een Firefox webbrowser, LibreOffice als vervanger van Windows Office (Word, Excel, Powerpoint,..), VLC mediaspeler, GIMP fotobewerker, Google Earth, Skype for Linux ….
  Windows gebruik ik daardoor steeds minder. En alle Linux programma's zijn Open Source, dus gratis.

  Firefox, LibreOffice, VLC, GIMP zijn ook onder Windows te installeren, want het zijn multi-platform programma's.

  Voor veel Windows-programma's zijn Linux-alternatieven te vinden:
  http://ubuntuguide.org/wiki/Alternatives
  In het Ubuntu Software Centre zijn duizenden geteste programma's te vinden die met een muisklik kunnen worden geinstalleerd. Dit is te vergelijken met de manier waarop in Android programma's of apps te vinden zijn in de Google Playstore, net als in de Apple Store.

  Natuurlijk is het even "wennen" aan Linux, maar dat geldt ook voor de overstap van Windows XP naar Windows 7, naar Windows 8, naar Windows 10 .. Microsoft Office 2003 verschilt ook van Office 365 …

  Ik vond de overstap naar Ubuntu, Xubuntu en Mint erg meevallen, hoewel Mint en Xubuntu meer een Windows-herkenning geven. Ubuntu is meer de Apple onder de Linux-distributies.

  Tot slot: Linux is leuk (give it a try!!)
  https://sites.google.com/site/computertip/waaromdaarom
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 10:11 Anoniem
  Ubuntu is aardig , maar echt oude machines lopen tegen het PAE probleem aan waardoor nieuwere distro's niet kunnen worden geinstalleerd en veel zaken (zoals flashplayers) niet kunnen worden geupdate.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 februari 2015 09:13 Anoniem
  Linux Mint is gemakkelijker en nog gemakkelijker PcLinuxOs
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 februari 2015 12:30 Anoniem
  Waarom wordt 'Mint' niet genoemd. Volgens de lijst is deze erg populair?
  GJ
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 februari 2015 20:17 Anoniem
  Linux is geweldig. Ik draai al jaren linux op een laptop die geen harde schijven meer kan herkennen (iets kapot op het MB). Gewoon linux installeren op een SD kaart en de laptop gaat al jaren mee. Altijd handig, een laptop die je niets gekost heeft. Kan je hem gewoon tijdens een verbouwing in het stof zetten en gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 februari 2015 12:23 Kakysan
  Leuk artikel. Ik gebruik Ubuntu/Mint ook al jaren (2008) maar ik ben geen doorsnee gebruiker. Maar ik heb intussen veel mensen weten te overtuigen dat Ubuntu/Mint een mooi OS is en ook gebruiksvriendelijk. Als je het avontuur wil aangaan dan gaat het vast lukken en zult moeten leren om niet Windows te denken. Mensen die MAC gebruiken weten wel wat ik hiermee bedoel (dat werkt ook anders).
  Als Ubuntu/Mint goed is ingesteld/geïnstalleerd heb je een geweldig systeem. Dat is gelijk ook het minpunt van Ubuntu/Mint want je zal zelf aan de slag moeten (installeren en configureren). Als je goed zoekt kun je wel een kant en klare Ubuntu/Mint pc of laptop kopen. Maar het is veel leuker om het op oude (Windows XP) hardware installeren toch ? Anders gooi je hem toch maar weg !!
  Maar stel je eens voor dat je op elke pc of laptop nog Windows moet installeren, drivers zoeken etc ? Dan zouden heel veel mensen dikke problemen ondervinden. Kortom, Ubuntu/Mint is gewoon een leuke computer hobby !
  Ps: ik heb (oude) mensen achter een Windows en een Ubuntu/Mint pc gezet en die hadden nog geen (Windows) ervaring. 3 keer raden wat ze het fijnste vonden om mee te werken ?

  Groeten van Karel,
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 maart 2015 15:08 Kasander
  Na lange tijd Ubuntu gebruikt te hadden ineens verzonnen dat een normaal start-menu niet meer van deze tijd is, net als bij Windows. Ineens moest je zoekopdrachten gaan doen om iets te starten. Toen ben ik afgehaakt met mensen Ubuntu aan te raden.

  Ben sinds die tijd ook zelf over gegaan naar Linux Mint mate en vraag me af waarom ik dat niet veel eerder heb gedaan. Normaal start-menu, alles is gewoon vindbaar, vrijwel alle vaak gebruikte programma's zitten er al in en de benodigde codecs zijn ook al aanwezig. Bij Ubuntu ben je eerst nog even bezig met van alles te installeren en af te configureren.
  Er is trouwens ook een prettige site die (aankomend) Linuxgebruikers op het goede spoor zet:
  https://sites.google.com/site/ilovemyrpi/07—onder-andere/05—linux
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juli 2015 13:58 Anoniem
  kan ik nog terug naar windows om een betere back-up te maken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.