Overstappen op Ubuntu

Door: koen-vervloesem | 06 februari 2015 10:48

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4
 5. pagina 5
 6. pagina 6

Software en drivers installeren

22 Opensourcesoftware

Ubuntu draait geen Windows-programma's. Dat wil niet zeggen dat je al je bestaande software vaarwel moet zeggen. Veel van de programma's die je nu gebruikt, zullen ook draaien op Unbuntu. Veel opensource-programma's zijn te installeren via het Ubuntu softwarecentrum en sommige zijn zelfs in de standaardinstallatie al aanwezig. Denk maar aan de browser Firefox, het e-mailprogramma Thunderbird, de mediaspeler VLC, het kantoorpakket LibreOffice, het beeldverwerkingsprogramma GIMP of het 3D-ontwerpprogramma Blender. Gebruik je die software onder Windows al, dan hoef je aan het gebruik ervan onder Ubuntu al niet meer te wennen.

Bestaat je favoriete Windows-software niet voor Ubuntu, dan moet je een alternatief zoeken. Met de juiste zoektermen vind je in het Ubuntu softwarecentrum wel snel iets. Je kunt links ook de categorieën van software doorbladeren. Kijk ook naar de gemiddelde beoordeling die gebruikers aan de software geven.

23 Je bestanden overzetten

Van Windows naar Ubuntu overstappen is uiteraard geen kwestie van enkel de juiste software installeren. Je hebt onder Windows vast ook heel wat documenten die je naar Ubuntu wilt overzetten. De eenvoudigste manier om dat te doen is met een externe schijf. Kopieer de bestanden van je Windows-computer naar een externe usb-schijf en sluit die daarna op je Ubuntu-computer aan. Ubuntu koppelt de schijf automatisch aan en opent een venster met de bestanden.

Zet de bestanden van je Windows-pc via een externe usb-schijf over naar Ubuntu.

Open dan een ander venster door in de Starter links op het icoontje Bestanden te klikken en kies de map waarnaar je je bestanden wilt overzetten. Selecteer de bestanden op je externe schijf en versleep ze naar hun nieuwe locatie, waarna Ubuntu ze kopieert. Zet zo één voor één al je mappen (Afbeeldingen, Documenten, Muziek, Video's etc.) over. Ben je klaar, rechtsklik dan op het icoontje van je externe schijf onderaan in de starter en kies Veilig verwijderen, waarna je de schijf kunt afkoppelen.

Een andere manier om je bestanden over te zetten, is via het netwerk. Zorg dat je Windows- en Ubuntu-pc op hetzelfde netwerk aangesloten zijn en deel onder Windows de benodigde bestanden. Klik dan in het bestandsbeheer van Ubuntu onderaan links op Het netwerk doorbladeren. Na een tijdje krijg je je Windows-werkgroep te zien. Klik erop en kies vervolgens je Windows-computer. Vul de gebruikersnaam en het wachtwoord van je Windows-computer in en klik op Verbinden. Daarna kun je de gewenste bestanden naar je Ubuntu-schijf kopiëren. Klik op het Eject-icoontje naast de Windows-share in de bestandsbeheerder om de verbinding te verbreken.

Ubuntu kan aan je Windows-bestanden als je ze op je netwerk deelt.

24 Drivers

Tot slot wil je wellicht nog je randapparatuur aan de praat krijgen. Ubuntu bevat voor veel apparaten al drivers, zodat ze out-of-the-box werken. Om bijvoorbeeld een printer te laten werken, sluit je die eerst aan en schakel je het apparaat in. Open het programma Afdrukbeheer en klik dan op Toevoegen. Je printer zal nu links in de lijst verschijnen. Is hij via usb aangesloten, dan verschijnt hij bovenaan. Om netwerkprinters te zien, moet je eerst op Netwerkprinter klikken. Selecteer je printer en klik op Volgende. Ubuntu zoekt dan naar de juiste driver en laat je afhankelijk van het model nog wat opties instellen. Druk op het einde een testpagina af om te zien of het gelukt is.

Een printer toevoegen is zo gebeurd.

25 Weigerende drivers

Werkt bijvoorbeeld je wifi-verbinding toch niet, zoek dan uit om welke chipset het gaat en start op Google een zoektocht met die naam naar een oplossing. Vaak hoef je alleen maar een extra driver te installeren. Zo volstaat het voor de BCM4311-chipset in onze oude Dell-laptop om in Ubuntu softwarecentrum het pakket firmware-b43-installer te installeren en bcmwl-kernel-source te verwijderen. Na een herstart werkt ons draadloos netwerk met de nieuwe driver.

Voor sommige hardware moet je nog extra firmware of drivers installeren.

26 Werkend systeem

Ondertussen heb je een werkend Ubuntu-systeem met allerlei software, heb je toegang tot je documenten en werkt hopelijk al je randapparatuur. Je kunt nu dus met Ubuntu aan de slag als alternatief voor Windows. Hoe alles werkt, leer je al doende. Om je wat op weg te helpen, geven we in deel vier van dit artikel nog enkele handige tips en verwijzen we je naar software die je wellicht kunt gebruiken.

Vijf jaar ondersteuning met Ubuntu 14.04 LTS

In dit artikel maken we gebruik van de recentste versie van Ubuntu. Dat is versie 14.10 die op 23 oktober 2014 is uitgebracht. Die wordt echter maar negen maanden ondersteund en om de zes maanden komt er een nieuwe versie uit. Als je niet elk jaar je Ubuntu-systeem wilt upgraden om beveiligingsupdates te blijven krijgen, kun je een LTS-versie (Long Term Support) overwegen, die Canonical vijf jaar lang van updates voorziet. Elke twee jaar komt er een nieuwe LTS-versie uit.

De recentste is Ubuntu 14.04 LTS (codenaam Trusty Tahr). Het nadeel is dat je na een tijdje met verouderde versies van alle software zit, omdat je enkel beveiligingsupdates krijgt, dus geen updates met nieuwe functionaliteit. Voor Firefox heeft Canonical een uitzondering gemaakt: daarvan krijg je wel nieuwe versies. De LTS-versies krijgen zo nu en dan ook een update met Hardware Enablement Stacks, die ondersteuning voor nieuwe hardware toevoegen.

10 Reactie(s) op: Overstappen op Ubuntu

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 februari 2015 16:47 Anoniem
  Het probleem is nog altijd de drivers. Ik wou ermee beginnen maar als ik zag hoe weinig drivers er voorhanden waren voor de hardware heb ik het maar heel snel gelaten want dat is prutsen tot het niet meer net is. Meer ondersteuning dient er te zijn!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 februari 2015 22:37 Anoniem
  Linux is niet 1-duidig, je hebt te maken met tientallen versies van Desktop Linux en binnen die versies ook nog eens allerlei verschillende desktops. Neem b.v. Linux Mint met Mint Cinnamon, Mate, KDE, XFCE. Drivers zijn ook een probleem. Je moet behoorlijk goed weten wat je wilt als je eraan begint. Linux is totaal ongeschikt voor mensen die zich niet willen verdiepen in de werking van een OS, vrij gebruiks ONvriendelijk ook is mijn conclusie nadat ik zeker 6 versies (distributies) heb uit geprobeerd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 februari 2015 12:28 C!T-George
  De lezers van de Digitaalgids (jan/feb 2014) van de Consumentenbond zijn positief over Ubuntu:
  http://www.consumentenbond.nl/actueel/groepsacties/2013/probeer-ubuntu-en-vertel/#posts

  Linux is veilig en snel zodat het ook geschikt is voor veel oude computers.

  Bij mij draaien alle apparaten probleemloos: printer, scanner, webcam etc. Aansluiten is herkennen. Voor sommige oude apparaten stellen de fabrikanten geen Linux driver beschikbaar, dat ligt dus niet aan Linux. De videokaarten fabrikant NVIDIA waren in dit opzicht berucht, maar de samenwerking met Linux is inmiddels verbeterd:
  http://www.nvidia.com/object/unix.html
  De kwaliteit van de Open Source drivers wordt ook steeds beter, dus is er vaak een alternatief te vinden voor de gesloten (proprietary) driver van de fabrikant.

  En voor (bijna) ieder probleem is een oplossing:
  https://sites.google.com/site/computertip/Home
  Blader op deze site naar de onderdelen:
  Q: Probleemoplossing in Linux Mint en Ubuntu
  R: Specifieke apparaten in Linux Mint en Ubuntu
  S: Tips en veelgestelde vragen.

  Mijn tips:
  E4: Ubuntu uitproberen zonder installeren
  E5: Computers met Windows 8 en 8.1: verander eerst een paar instellingen
  E6 of A5: Uw computer tweevoudig opstartbaar (Ubuntu naast Windows)
  F. Na het installeren van Ubuntu:
  https://sites.google.com/site/computertip/fouten#TOC-Swapneiging-is-te-hoog:-op-computers-met-weinig-RAM-geheugen-zijn-Ubuntu-en-Mint-erg-traag
  Verlaag volgens deze handleiding de swapneiging en de PC/laptop draait Linux dan voornamelijk in het snelle RAM geheugen. De harddisk stopt met ratelen, de ventilator draait langzamer, en de PC/laptop is daardoor stiller en sneller.

  Ik ben ooit begonnen met Linux op een oude laptop waar ik de lichte versie Xubuntu naast Windows XP installeerde. Tweevoudig opstartbaar: tijdens het opstarten kies je dan voor Windows of Ubuntu. Wat een verschil was dat. Windows XP draaide traag als stroop, onder Linux was de laptop weer "snappy". Dit was het begin van het "Tweede leven" van deze laptop. Second life. Deze verbetering gun je iedereen !!

  Op mijn PC met i7 870 processor en 6GB RAM geheugen draait Ubuntu naast Windows 7. Als Ubuntu draait is de PC veel sneller en stiller dan onder Windows 7. Dat is op dezelfde machine goed te vergelijken. Met een Firefox webbrowser, LibreOffice als vervanger van Windows Office (Word, Excel, Powerpoint,..), VLC mediaspeler, GIMP fotobewerker, Google Earth, Skype for Linux ….
  Windows gebruik ik daardoor steeds minder. En alle Linux programma's zijn Open Source, dus gratis.

  Firefox, LibreOffice, VLC, GIMP zijn ook onder Windows te installeren, want het zijn multi-platform programma's.

  Voor veel Windows-programma's zijn Linux-alternatieven te vinden:
  http://ubuntuguide.org/wiki/Alternatives
  In het Ubuntu Software Centre zijn duizenden geteste programma's te vinden die met een muisklik kunnen worden geinstalleerd. Dit is te vergelijken met de manier waarop in Android programma's of apps te vinden zijn in de Google Playstore, net als in de Apple Store.

  Natuurlijk is het even "wennen" aan Linux, maar dat geldt ook voor de overstap van Windows XP naar Windows 7, naar Windows 8, naar Windows 10 .. Microsoft Office 2003 verschilt ook van Office 365 …

  Ik vond de overstap naar Ubuntu, Xubuntu en Mint erg meevallen, hoewel Mint en Xubuntu meer een Windows-herkenning geven. Ubuntu is meer de Apple onder de Linux-distributies.

  Tot slot: Linux is leuk (give it a try!!)
  https://sites.google.com/site/computertip/waaromdaarom
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 10:11 Anoniem
  Ubuntu is aardig , maar echt oude machines lopen tegen het PAE probleem aan waardoor nieuwere distro's niet kunnen worden geinstalleerd en veel zaken (zoals flashplayers) niet kunnen worden geupdate.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 februari 2015 09:13 Anoniem
  Linux Mint is gemakkelijker en nog gemakkelijker PcLinuxOs
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 februari 2015 12:30 Anoniem
  Waarom wordt 'Mint' niet genoemd. Volgens de lijst is deze erg populair?
  GJ
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 februari 2015 20:17 Anoniem
  Linux is geweldig. Ik draai al jaren linux op een laptop die geen harde schijven meer kan herkennen (iets kapot op het MB). Gewoon linux installeren op een SD kaart en de laptop gaat al jaren mee. Altijd handig, een laptop die je niets gekost heeft. Kan je hem gewoon tijdens een verbouwing in het stof zetten en gebruiken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 februari 2015 12:23 Kakysan
  Leuk artikel. Ik gebruik Ubuntu/Mint ook al jaren (2008) maar ik ben geen doorsnee gebruiker. Maar ik heb intussen veel mensen weten te overtuigen dat Ubuntu/Mint een mooi OS is en ook gebruiksvriendelijk. Als je het avontuur wil aangaan dan gaat het vast lukken en zult moeten leren om niet Windows te denken. Mensen die MAC gebruiken weten wel wat ik hiermee bedoel (dat werkt ook anders).
  Als Ubuntu/Mint goed is ingesteld/geïnstalleerd heb je een geweldig systeem. Dat is gelijk ook het minpunt van Ubuntu/Mint want je zal zelf aan de slag moeten (installeren en configureren). Als je goed zoekt kun je wel een kant en klare Ubuntu/Mint pc of laptop kopen. Maar het is veel leuker om het op oude (Windows XP) hardware installeren toch ? Anders gooi je hem toch maar weg !!
  Maar stel je eens voor dat je op elke pc of laptop nog Windows moet installeren, drivers zoeken etc ? Dan zouden heel veel mensen dikke problemen ondervinden. Kortom, Ubuntu/Mint is gewoon een leuke computer hobby !
  Ps: ik heb (oude) mensen achter een Windows en een Ubuntu/Mint pc gezet en die hadden nog geen (Windows) ervaring. 3 keer raden wat ze het fijnste vonden om mee te werken ?

  Groeten van Karel,
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 maart 2015 15:08 Kasander
  Na lange tijd Ubuntu gebruikt te hadden ineens verzonnen dat een normaal start-menu niet meer van deze tijd is, net als bij Windows. Ineens moest je zoekopdrachten gaan doen om iets te starten. Toen ben ik afgehaakt met mensen Ubuntu aan te raden.

  Ben sinds die tijd ook zelf over gegaan naar Linux Mint mate en vraag me af waarom ik dat niet veel eerder heb gedaan. Normaal start-menu, alles is gewoon vindbaar, vrijwel alle vaak gebruikte programma's zitten er al in en de benodigde codecs zijn ook al aanwezig. Bij Ubuntu ben je eerst nog even bezig met van alles te installeren en af te configureren.
  Er is trouwens ook een prettige site die (aankomend) Linuxgebruikers op het goede spoor zet:
  https://sites.google.com/site/ilovemyrpi/07—onder-andere/05—linux
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juli 2015 13:58 Anoniem
  kan ik nog terug naar windows om een betere back-up te maken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.