Paginanummering in Word

Door: Ronald Smit | 17 juni 2019 06:15

Word logo
How To

Paginanummers in een wat langere tekst komen natuurlijk altijd goed van pas. In Word hoeft je ze niet zelf te tikken, dat regelt het programma desgewenst voor je.

Als vanzelfsprekend hoef je paginanummers in een lang document waar je in Word aan werkt niet zelf in te tikken. Om dat automatisch voor je te laten regelen, klik je in het lint op de tab Invoegen. In het groepje Koptekst en voettekst - daarover straks meer - klik je vervolgens op Paginanummer. In het geopende contextmenu kun je nu kiezen uit diverse positioneringsopties. Veelgebruikt is natuurlijk een paginanummer onder aan een bladzijde. Klik daarvoor op Onder aan pagina (of meer correct: hou de muispijl daarop). Er kan nu gekozen worden uit allerlei nummeropties. Van heel 'saai' bestaande uit bijvoorbeeld een cijfertje rechtsonder tot frivool en opvallen voorzien van wat extra opsmuk. Klik op een stijl en de nummering wordt toegevoegd. Als je zoals in dit voorbeeld inderdaad voor een nummering onder aan de pagina hebt gekozen, wordt deze nummering in een speciaal onderdeel van de pagina geplaatst: het blok gereserveerd voor voetteksten. Je zit daar nu even in 'gevangen'; dubbelklik op de gewone pagina erboven om weer verder te kunnen werken aan je tekst.

Word heeft diverse voorgebakken stijlen voor paginanummering aan boord

Kop- en voetteksten in Word

Net als dat er een blok is voor voetteksten is er aan de bovenkant van de pagina ook een blok voor kopteksten. Het aardige van beide opties is dat hierin geplaatste tekst door je hele document heen blijft bestaan. Als je in de koptekst bijvoorbeeld de tekst Hoofdstuk 1 toevoegt, dan verschijnt die tekst volautomatisch op elke nieuwe pagina. Dat regel je door op de tab Invoegen van het lint bij wederom het blokje Koptekst en voettekst op Koptekst te klikken. En ook nu weer kan er gekozen worden uit diverse opmaakstijlen. Kies iets van je gading middels een muisklik. De standaardtekst in de koptekst kan aangepast worden naar iets toepasselijkers. Sommige voorgedefinieerde kopteksten bevatten een datumveld. Wil je dat niet, dan is het handiger om simpelweg een ander aangeboden 'sjabloontje' te kiezen. Aanpassen is een optie, maar vaak zijn tabellen en dergelijke ingezet. Wijzigen leidt dan soms tot irritante verspringingen. Verder staat niets je natuurlijk in de weg om een volledig 'kale' tekst te tikken en deze zelf van een kleurtje, achtergrond of wat dan ook te voorzien. Om het koptekstveld weer te verlaten dubbelklik je ergens in de reguliere lopende tekst op een pagina. Je kunt dan weer verder werken aan je document. Waarbij geldt dat bij elke nieuwe pagina de net toegevoegde koptekst en paginanummering zijn toegevoegd. Omdat deze in de aparte blokken zijn ingevoegd, gaan ze overigens niet ten koste van paginaruimte.

Zo ziet een koptekst er in Word (bijvoorbeeld) uit

1 Reactie(s) op: Paginanummering in Word

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 19 juni 2019 09:59 Leoon
    Voor sommige documenten maak ik nog altijd gebruik van WordPerfect, dat ik vaak veel intuïtiever vind werken. Zo kan WP bijvoorbeeld paginanummers automatisch afwisselend links en rechts op de even en oneven pagina's zetten. Het zou mooi zijn als Word dat trucje ook kende, maar dat heb ik niet kunnen ontdekken.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.