Painter Essentials 4

De meeste fotobewerkingsprogramma's richten zich vooral op het letterlijk bewerken en verbeteren van foto's, met een aantal leuke filters voor kunstzinnige effecten. Painter Essentials 4 draait juist alleen om die effecten en stelt u in staat om prachtige digitale schilderijen van uw foto's te maken.

Het programma biedt u in de basis twee opties, Drawing & Painting (oftewel, zelf een schilderij vanuit het niets maken) en Photo Painting (een foto omzetten in een schilderij). U kunt in het begin tussen deze twee opties kiezen, maar u kunt ook eenvoudig schakelen tussen de twee interfaces wanneer u al bezig bent. Dit is erg handig, omdat u een foto dan eerst voor een gedeelte kunt omzetten naar een schilderij en daarna naar eigen inzicht verder kunt schilderen in het Drawing & Painting gedeelte. De interface van het programma is even wennen, het is niet automatisch duidelijk welke optie zich onder welke knop bevindt, maar na een half uurtje stoeien werkt het toch allemaal wel prettig.

© PXimport

Het programma stelt u in staat zelf te schilderen of een foto om te zetten naar een schilderij.

Automatisch of handmatig

Binnen het gedeelte Drawing & Painting hebt u globaal twee opties. Allereerst kunt u zelf aan de slag met penselen om over uw foto heen te schilderen. Daarnaast kunt u ervoor kiezen om automatisch een schilderij te laten genereren van uw foto, op basis van een reeks voorinstellingen. De trieste waarheid hierbij is dat u uren kunt spenderen aan het overschilderen van uw foto (hetgeen leuk en creatief is), maar dat de automatisch gegenereerde schilderijen er fantastisch uitzien. Leuk daarbij is dat het programma niet alleen met een eindresultaat komt, maar het 'schilderproces' toont.

© PXimport

Schilderijen die het programma genereert van uw foto's zien er fantastisch uit.

Moeilijk

Wilt u toch graag uw creatieve stempel drukken op het schilderij, dan gaat u zelf met penseel aan de slag. Dat klinkt helaas eenvoudiger dan het is. Het programma biedt wel een reeks tutorialvideo's, maar deze gaan soms een beetje aan de basis voorbij, terwijl die juist niet direct duidelijk is. Na veel stoeien komt u er wel uit, maar dit is een verbeterpunt voor de makers van het programma. Kiest u voor Drawing & Painting (dus zonder foto) dan is het simpelweg een kwestie van penseel, papier en kleur kiezen en lekker aan de slag gaan. U moet dan nog wel wat weten te creëren uiteraard, maar in dit gedeelte is het in ieder geval niet de software die u daarvan weerhoudt.

© PXimport

U kunt ook zelf met het penseel aan de slag, maar dit vereist veel oefening en de tutorials bieden niet altijd uitkomst.

Conclusie

Corel Painter Essentials 4 is een interessant programma en valt zeer lastig te vergelijken met programma's als Photoshop of Paint Shop Pro. Het heeft een geheel eigen categorie. Het is een leuk idee en het werkt ook goed, maar het kan gebruiksvriendelijker. Dat gezegd hebbende is het programma niet splinternieuw en betaalt u er niet heel veel voor vergeleken met andere beeldsoftware. Een avondje stoeien om de basis meester te worden is dus zeker de moeite waard.

Painter Essentials 4

Prijs € 49,-; Upgrade: € 39,-

Taal Engels

Medium 1 cd of 62,9 MB download

Proefversie 60 dagen

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Pentium III 700 MHz, 256 MB RAM, 1 GB harde-schijfruimte

Maker Corel

Oordeel 7/10

Pluspunten

Automatisch schilderijen genereren van uw foto's

Leuke schilderanimatie tijdens het genereren (uw foto wordt 'live' geschilderd)

Schilderijen zien er echt als schilderijen uit

Minpunten

Zelf overschilderen van foto's is allesbehalve eenvoudig

Videotutorials slaan de basis over.

Automatisch genereren is veel sneller (en vaak helaas ook mooier)

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten