PaintShop Photo Pro X3

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 03 september 2010 18:20

Apps & Software

PaintShop Pro wordt door velen beschouwd als het goedkopere alternatief voor Photoshop. Goedkoper is daarbij met een prijs van 69 euro (ten opzichte van meer dan duizend euro voor Photoshop) uiteraard een understatement. Belangrijk is dan uiteraard wel wat u voor die 69 euro krijgt.

Het antwoord daarop is veel. PaintShop Photo Pro is een zeer uitgebreid pakket, zéker in verhouding tot de prijs. Dat voordeel vertaalt zich echter ook direct een nadeel, want het gigantische aantal opties is nu niet bepaald op intuïtieve wijze verwerkt in de interface. Tenzij u écht een doorgewinterde PaintShop Pro-gebruiker bent, zult u flink moeten zoeken naar specifieke opties, waarbij logica niet altijd helpt. Dat is jammer. Wel handig is dat de software in drie segmenten is opgedeeld, Ordenen (waarmee u door uw foto’s bladert), Snellaboratorium voor het doen van snelle aanpassingen, en Volledige editor (met ook direct de drukste interface).

Het programma bevat ontzettend veel opties, maar de interface is dan ook erg druk.

Slim snijden

Dat gezegd hebbende, is het echter wel bewonderenswaardig hoe uitgebreid dit pakket (door de jaren heen) is geworden en wat voor kleine prijs u daar in verhouding voor betaalt. Zo bevat PaintShop Pro X3 net als Photoshop CS5 een functie waarmee u eenvoudig objecten uit een foto kunt snijden. In PaintShop heet dit Slim snijden. Dit werkt wel op een iets destructievere manier, want waar bij Photoshop alleen het geselecteerde gebied wordt bewerkt, past PaintShop Pro de gehele foto aan (waardoor de hoofdpersoon in dit geval ineens een stuk smaller is en de bal eivormig). Maar het werkt nog altijd een stuk beter dan dat u het handmatig moet doen! Ook heeft het programma een handige functie, Objecten extraheren, waarmee u objecten uit foto’s kunt knippen die normaliter lastig zijn (bijvoorbeeld als u een persoon vrijstaand wilt maken van de achtergrond). Deze optie werkt bijzonder goed en snel. Nieuw is ook de optie Batchverwerking in de modus Ordenen, waarmee u in één klap een reeks bewerkingen kunt loslaten op een selectie foto’s. Een dergelijke optie, die we uiteraard ook kennen uit Photoshop, kan u letterlijk uren, zo niet dagen tijd schelen.

Wanneer u Slim snijden gebruikt is dat niet zonder gevolgen voor de rest van de foto.

Veel nieuws

PaintShop Photo Pro X3 bevat veel nieuwe opties in vergelijking met de voorgaande versie. We kunnen hier uiteraard niet alles behandelen, maar we noemen er wel een paar. Zo is er een raw-lab voor het bewerken van raw-foto’s, kunt u eenvoudig snelle bewerkingen uitvoeren in het Snellaboratorium, kunt u vanuit het programma fotoboeken en HD-slideshows maken, en nog veel meer. Dit, in combinatie met de grote hoeveelheid opties voor het bewerken van uw foto’s die u van het programma gewend bent, maken van PaintShop Photo Pro X3 een pakket dat u eigenlijk niet kunt laten liggen, zeker niet gezien de relatief lage prijs. Het is ontzettend jammer dat de interface rommelig is, maar oefening baart kunst en u leert daar doorheen kijken. Voor nog geen 69 euro hebt u een pakket dat in al uw fotobehoeften voorziet. Als extra bonus ontvangt u bij PaintShop Photo Pro X3 gratis het pakket Painter Photo Essentials 4, waarmee u eenvoudig foto’s kunt omzetten in prachtige digitale schilderijen.

De nieuwe optie Batchverwerking kan u véél tijd besparen.

PaintShop Photo Pro X3

Prijs € 69,-

Taal Nederlands

Medium 1 dvd of 479 MB download

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Pentium 4 1,5GHz, 1 GB RAM, 3 GB harde-schijfruimte

Maker Corel

Oordeel 8/10

Pluspunten

Zeer veel waar voor uw geld

Onderdelen uit foto’s knippen (vrijstaand maken) werkt uitstekend

Automatisch al uw foto’s bewerken met Batchverwerking

Met gratis Painter Photo Essentials 4

Minpunten

De interface is wat rommelig en voelt niet intuïtief aan (veel zoeken)

De optie Slim snijden werkt, maar vervormt ook de rest van de foto

7 Reactie(s) op: PaintShop Photo Pro X3

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 maart 2014 17:15 Anoniem
  Geachte,
  ik heb enkele jaren geleden Corel Paintshop Photo Pro X3 gekocht maar ik heb nu een andere PC met Windows 8.Nu probeer ik hem terug te installeren hij gaat niet meer open. kan u me soms helpen.

  Mvg crabdegroof@telenet.be
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 oktober 2014 20:33 Anoniem
  ja hier idem.. paintshop pro x3 werkt niet meer met windows 8.. baal ontzettend..
  sowieso van de prijs wat dit nu nog maar kost ( dus 3 jaar geleden was deze versie zeker niet een goedkope versie!!) maar vooral dat een fijn programma met windows 8 niet functioneerd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 december 2014 20:31 Anoniem
  Helaas geen reacties! Ik heb namelijk hetzelfde probleem.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 mei 2015 13:03 Anoniem
  Door een crash speelde ik mijn corel paint shop photo X onherroepelijk kwijt.
  Kan ik die terug bekomen (kopen?
  Waar? Hoe?
  Jo
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 september 2015 17:07 Anoniem
  Corel Paintshop Photo Pro X3 werkt ook niet in windows 10:(
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 maart 2016 16:04 Anoniem
  ik kan fiters niet installeren windows 7
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 april 2016 16:44 Anoniem
  Ik heb al een aantal jaren Paintshop Phote x3 naar volle tevredenheid nu heb ik windows 10 geinstaleerd maar krijg de melding dat er een fout is opgetreden. kunt umij heermee helpen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.