Panda Dome - Security zonder poespas

Door: Joris Peterse | 20 april 2018 07:00

Panda Dome, security, antivirus
Review

Panda Dome is vaak niet het eerste antiviruspakket dat in je opkomt, maar de software scoort altijd opvallend hoog in onafhankelijke tests. We gingen aan de slag met Panda Dome Complete om te kijken of de rest van het programma ook zo goed is.

Panda Dome

Prijs
Vanaf € 2,99 per maand
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10
Website
www.pandasecurity.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Goede bescherming tegen malware
  • Minimalistische uitstraling
  • Minpunten
  • Geeft soms false positives
  • Extra features niet indrukwekkend

Er zijn verschillende versies van Panda Dome beschikbaar. De goedkoopste kost 2,99 per maand en biedt standaard antivirus én bescherming van usb-sticks aan. Die usb-scanner is een fijne bijkomstigheid. De software scant een usb-stick voordat Windows de autorun activeert. Dat is handig als je bijvoorbeeld vaak nieuwe of onbekende usb-sticks gebruikt waarvan je niet vooraf weet wat erop staat. In duurdere versies krijg je ook opties als ouderlijk toezicht, een wachtwoordkluis, extra ransomwarebescherming en een 'Vind Mijn Apparaat'-functionaliteit erbij. In de duurste versie, Panda Dome Premium, krijg je bovendien een vpn-dienst en 20 GB aan beveiligde online-opslagruimte. Dat laatste is wat ons betreft niet zo nodig: 20 gigabyte is nou niet bepaald een hoeveelheid waar je in de praktijk veel mee kunt.

De ingebouwde standaard features zoals opstartbeheer of het opschonen van je pc zijn wat rudimentair en een beetje overbodig. Daarvoor kun je bijvoorbeeld beter programma's als CCleaner gebruiken.

Panda Dome, security, antivirus
Panda Dome, security, antivirus
Panda Dome, security, antivirus
De opschoonfunctie is wat overbodig.

Systeemscan

Een volledige scan van je hele systeem duurt lang. Met onze 256 GB-ssd en 1 TB-hdd kostte het ruim twee uur en drie kwartier voor alle bestanden waren gescand. Een snelle scan duurt gelukkig wat korter, maar écht snel willen we het ook niet echt noemen.

Hoog scoren

Om te controleren hoe goed Panda is in het tegenhouden van malware kijken we het liefst naar externe tests. Daar komt Panda Dome vaak goed uit de verf. Uit de test van AV-comparatives.org scoort Panda bijvoorbeeld regelmatig 100%, of zit het in ieder geval vaak in de hoogste testregionen. Ook in andere tests zoals Virus Bulletin doet Panda het goed.

Misschien is die test soms wel té goed, want Panda Dome merkt in sommige gevallen zelfs Windows-bestanden aan als virussen, zoals msascuil.exe. Ook heeft de software nog een reeks andere features zoals een opschoonprogramma, en opstartbeheer, maar echt uitgebreid zijn die niet en er zijn vaak betere alternatieven beschikbaar.

Uit de test van AV-comparatives.org scoort Panda bijvoorbeeld regelmatig 100%

Conclusie

Panda Dome is een prima antiviruspakket voor een aangename prijs, dat bovendien hoog scoort in antivirustests en waarmee je dus goed beschermd blijft. Sommige functies die Panda biedt zijn echter niet onmisbaar omdat er betere (gratis) alternatieven zijn.

0 Reactie(s) op: Panda Dome - Security zonder poespas

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.