Panorama als screensaver

Door: Robbin Ooijevaar | 28 mei 2010 13:03

Apps & Software

Om een mooie panoramafoto te maken hebt u geen geavanceerde digitale camera nodig. Plak gewoon een serie foto’s aan elkaar met Autostitch. Met Wpanorama maakt u er vervolgens een fraaie screensaver van.

1. Benodigdheden en foto’s

Autostitch is een gratis programma waarmee u eenvoudig meerdere afbeeldingen samenvoegt tot één grote afbeelding. Download het archiefbestand autostitch.zip vanaf http://people.cs.ubc.ca/~mbrown/autostitch via Download (Windows demo). Pak het archiefbestand uit en start Autostitch via autostitch.exe. De screensaver maakt u met Wpanorama. Dit programma dient u wel te installeren. Op de website van Autostitch staan voorbeelden van de afbeeldingen die het programma nodig heeft om de extreme breedbeeldfoto te maken. In de praktijk kunt u volstaan met enkele afbeeldingen. Hierbij is het belangrijk dat u de camera op dezelfde plek houdt terwijl u foto’s maakt. Draai de camera voorzichtig en maak steeds een volgende foto. De afbeeldingen moeten een overlap hebben.

Schiet een aantal foto’s en zorg ervoor dat het beeld overlapt zodat Autostitch de afbeeldingen kan samenvoegen tot één geheel.

2. Breedbeeldfoto

Start Autostitch en kies Edit, Options. Geef bij Output size het formaat op van het eindresultaat. Als u de foto groot wilt houden, kies dan bij Scale voor 100%. Zorg ervoor dat de foto’s die u wilt samenvoegen tot een geheel in een eigen map staan. Blader in Autostitch via File, Open naar deze map. Klik de eerste afbeelding aan (niet dubbelklikken) en selecteer alle afbeeldingen nu met de toetsencombinatie Ctrl+A. Bevestig met Openen en Autostitch slaat aan het rekenen. Het eindresultaat wordt automatisch opgeslagen als pano.jpg in dezelfde map waar de bronfoto’s staan. Tevreden? Hernoem dit bestand om te voorkomen dat het wordt overschreven als u Autostitch een volgende keer gebruikt. Open de afbeelding eventueel in uw favoriete fotobewerker om deze bij te snijden.

Autostitch plakt foto’s aan elkaar tot één (lange) breedbeeldfoto.

3. Schermbeveiliger

Wpanorama installeert zichzelf als schermbeveiliging; het programma apart opstarten is niet nodig. Open de instellingen van uw schermbeveiliging via Configuratiescherm, Beeldscherm (XP). In Vista vindt u de instellingen via Configuratiescherm, Persoonlijke instellingen en in Windows 7 via Configuratiescherm, Vormgeving en persoonlijke instellingen, Persoonlijke instellingen. Kies voor de schermbeveiliging Wpanorama en klik op Instellingen. Wijs met de knop Select de foto aan die u bij de vorige stap hebt gemaakt (pano.jpg). Pas optioneel bij Timer de snelheid aan waarmee de afbeelding over uw scherm moet bewegen en bevestig met OK. Klik op de knop Voorbeeld om een voorbeeldweergave te tonen. Standaard wordt de screensaver na tien minuten actief; uiteraard kunt u ook deze tijd zelf instellen.

Wpanorama installeert zichzelf als standaard screensaver die u volledig naar eigen inzicht kunt instellen.

0 Reactie(s) op: Panorama als screensaver

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.