Paragon Hard Disk Manager - Schijfbeheer op z'n best

Door: Toon van Daele | 28 februari 2018 10:26

Schijfcontrole in Windows (10) is soms noodzakelijk
Review

Windows beschikt weliswaar over een eigen module voor schijfbeheer, maar voor wat complexere schijf- en partitioneringsingrepen schiet die al snel tekort. Paragon Hard Disk Manager biedt meer mogelijkheden. Ook in de gratis previewversie die we je hier voorstellen.

Paragon Hard Disk Manager

Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10
Website
www.paragon-software.com
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Veelzijdige functies
  • Gebruiksvriendelijk
  • Minpunten
  • Complexe operaties niet beschikbaar

Het Duitse softwarebedrijf Paragon levert al vele jaren solide (partitionerings)tools en intussen is de Hard Disk Manager al aan editie 16 toe. Je kunt deze tool gerust als een allround-suite zien, bedoeld om je ssd of harde schijf te beheren, te optimaliseren en te beschermen.

Doordachte interface

Het programma maakt alvast indruk met een uitgekiende interface. Het standaard hoofdmenu bevat vier tabbladen die telkens op een andere taak focussen: back-uppen, partitioneren, data shredden en kopiëren of migreren.

Zodra je zo’n tabblad opent, krijg je in het hoofdvenster de actuele schijf- en partitiestructuur uitgetekend, en krijg je tevens toegang tot de bijbehorende wizards.

Bij het back-uppen bijvoorbeeld zijn dat vier wizards: voor één enkele back-up, voor het inplannen van (meerdere) back-ups, voor het terugzetten van een back-up en voor het verplaatsen van bestanden. Ben je van plan aan de partities te sleutelen, dan komen er eveneens vier wizards ter beschikking: om verwijderde partities terug te halen, om partities op te splitsen, om vrije schijfruimte te herverdelen en om partities te combineren.

Naast dit standaard hoofdmenu is er overigens nog een andere menu, dat alle (tien) wizards in de vorm van tegels voor je in een lijst zet, zodat je de gewenste wizard alleen maar hoeft aan te klikken. Puik werk!

Het programma dient zich aan als een heuse suite voor allerlei schijfbeheertaken.

Restricties

Er kleven weliswaar ook enkele beperkingen aan het programma. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om in één beweging een partitie uit te breiden met niet-toegewezen ruimte die zich in een partitie verderop bevindt. Het is evenmin mogelijk een partitie simpelweg te verplaatsen.

Wel vinden we nog een Recovery Media Builder terug, die je in staat stelt een live-medium te creëren zodat je de belangrijkste functies (zoals het terugzetten van back-ups) nog kunt uitvoeren op een systeem waar Windows niet langer wil doorstarten.

Conclusie

Paragon Hard Disk Manager is een beheersuite die uiteenlopende taken voor je schijf(partities) mogelijk maakt. De opzet mikt duidelijk op de beginnende gebruiker. Dat uit zich in eerste instantie in de gebruiksvriendelijke aanpak met wizards, maar tegelijkertijd in het ontbreken van echt geavanceerde mogelijkheden.

De tool heeft een tiental wizards aan boord: van back-up via partitionering tot migratie.

0 Reactie(s) op: Paragon Hard Disk Manager - Schijfbeheer op z'n best

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.