Paragon Migrate OS to SSD 4.0 - Migreren is sneller dan herinstalleren

Door: Edmond Varwijk | 05 november 2014 11:45

Apps & Software

Een pc sneller en stiller maken door de harde schijf te vervangen door een SSD, blijft bij veel pc-gebruikers op de wensenlijst staan. Het vooruitzicht Windows en alle programma's opnieuw moeten installeren, daar heeft niemand zin in. Het programma Migrate OS to SSD neemt je het klusje uit handen.

Score
80
  • Pluspunten
  • Ook vanaf opstart-dvd of -usb
  • Migreert alle software
  • Snel
  • Minpunten
  • Geen versleuteling
  • Geen intelligente selectie

None

Paragon Migrate OS to SSD 4.0

Prijs:

€ 14,95

Taal:

Nederlands

OS:

Windows XP/Vista/7/8

Website:

http://ct.link.idg.nl/mos

Er zijn dus programma's die de migratie van een harde schijf naar een SSD voor je kunnen doen. Die voeren meteen ook alle benodigde aanpassingen op de nieuwe SSD door, zodat die als Windows-systeemdisk gebruikt kan worden. Sommige SSD-fabrikanten zoals Samsung en Intel leveren standaard dergelijke software met hun SSD's mee. Maar heb je een SSD zonder handige migratiesoftware, dan is Paragon Migrate OS to SSD een optie. Lees ook: Welke SSD moet ik kopen?

Hard Disk Manager Suite

Migrate OS to SSD is een onderdeel van de veel uitgebreidere Hard Disk Manager Suite die Paragon ook los verkoopt. Het programma is een wizard die het huidige systeem scant naar een Windows-installatie en die daarna met alle benodigde systeeminstellingen kopieert naar een SSD of nieuwe harde schijf in slechts vier stappen. Heel Windows inclusief alle applicaties worden overgezet. Zo'n migratie kost gemiddeld een half uur, de tijdswinst ten opzichte van opnieuw installeren is daarmee al snel vele uren. Staan er meer bestanden op de harde schijf dan er op de SSD passen, dan is het mogelijk bepaalde bestanden en mappen niet te migreren.

De nieuwe SSD wordt eventueel opgeschoond en daarna voorzien van een werkende Windows-installatie.

Hier zou meer hulp van het programma handig zijn. Bijvoorbeeld door met één klik alle foto's, video's of muziekbestanden te kunnen deselecteren, maar ook juist hulp om te voorkomen dat noodzakelijke onderdelen van Windows niet worden meegenomen. Is de SSD juist groter dan de harde schijf, dan kan Migrate to SSD de vrije ruimte naar wens aan de bestaande partities toevoegen of juist vrijlaten. Migrate OS to SSD werkt direct onder Windows, maar het is ook mogelijk een opstartschijf op dvd of usb-geheugenstick te maken. Daarmee kan Windows dan ook overgezet worden van een schijf met een Master Boot Record (BIOS) naar een schijf met GPT-indeling (UEFI). Dit scenario zal minder vaak voorkomen.

Bij het selecteren van bestanden en mappen laat Migrate OS to SSD al het werk nog aan de gebruiker over.

Migrate OS to SSD ondersteunt maar één Windows-installatie. Multiboot-installaties (Windows, Linux of combinatie) kunnen met deze eenvoudige tool niet gemigreerd worden, wel met het uitgebreidere Paragon Drive Copy dat over een 'Copy HDD'-functie beschikt.

Paragon Migrate OS to SSD zet Windows en alle applicaties over naar SSD of nieuwe harde schijf.

Conclusie

Migrate OS to SSD 4.0 is een prima programma voor de overstap van harde schijf naar SSD. Iets meer hulp en bescherming bij het uitsluiten van bestanden en mappen bij migratie naar een kleinere SSD zou het de vijfde ster bezorgd hebben.

0 Reactie(s) op: Paragon Migrate OS to SSD 4.0 - Migreren is sneller dan herinstalleren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.