Parallels Desktop 12 - Het beste van beide werelden

Door: Edmond Varwijk | 17 december 2016 08:01

Review

Met Parallels kun je Windows of functies van Windows of andere besturingssystemen als een virtuele machine op je Mac krijgen. De software zit nog vast in de jaarlijkse vernieuwingscyclus. Wat is er nieuw en is het de moeite waard?

Parallels Desktop 12


Prijs
€ 79,99 per jaar

Taal
Engels

OS
MacOS 10.8 en hoger

Website
www.parallels.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Gebruiksgemak
  • Windows-apps op je Mac
  • Minpunten
  • Weinig vernieuwing
  • Handiger dan losse licenties

Parallels Desktop bestaat dit jaar tien jaar en toch is dit al echt de twaalfde release van het programma. Met zo’n hoog releasetempo kan onmogelijk elke versie een echte mijlpaal zijn en dat geldt ook voor versie 12. Parallels roemt vooral de verbeterde snelheden en claimt een “25% snellere toegang tot bestanden” en “60% snellere omzetting van een virtuele machine in slaapstand-modus”. Dit soort claims zijn lastig te verifiëren en bovendien sterk afhankelijk van de systeemconfiguratie, bovendien viel geen ervan in vorige versies echt op door traagheid.

Windows op Mac

Gebruik van Windows en vooral Windows-programma’s is een belangrijke reden voor virtualisatie op de Mac en Parallels excelleert daarin. Er zijn meerdere manieren om Windows te installeren inclusief de voor Mac-gebruikers handige mogelijkheid om in één handeling een Windows-licentie te kopen, de installatiebestanden te downloaden en er een virtuele machine mee in te richten. De samenwerking van Windows in een VM en macOS is bij Parallels nagenoeg perfect met gedeelde mappen en de mogelijkheid Windows-programma’s zonder zichtbare virtuele machine op de Mac te gebruiken. Nieuw zijn de mogelijkheden alle onderhoudstaken van Windows in een VM inclusief Windows Update te plannen en een VM altijd tegelijk met macOS in de achtergrond te starten. Het zijn kleine maar handige nieuwe mogelijkheden.

Alle onderhoudstaken van Windows in een VM kunnen nu gepland worden.

Koppelverkoop

Parallels probeert met deze release ook de Parallels Toolbox te verkopen. Dat is een set best wel handige mini-programma’s zoals voor het maken van schermafdrukken en video’s, voor het downloaden van Vimeo- en Facebook-video’s, het in- en uitschakelen van de microfoon of het met één klik verbergen van alle items op de desktop. Best handig maar toch ook wel een allegaartje waarvan je je terecht kunt afvragen of je het los ook zou kopen (€ 9,99 per jaar) en wat het met Parallels Desktop van doen heeft.

Conclusie

Versie 12 van Parallels Dekstop is geen grote nieuwe release maar eerder een tussenversie voor alle gebruikers met een abonnement op het programma. Koop je nog gewoon losse licenties dan is deze release vooral de moeite waard als je echt veel Windows en Windows-applicaties gebruikt op macOS.

0 Reactie(s) op: Parallels Desktop 12 - Het beste van beide werelden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.