Parallels Desktop 14 - Virtualisatie op macOS

Door: Edmond Varwijk | 02 februari 2019 07:53

Review

Desktopvirtualisatie is eigenlijk wel af en dit stelt de makers van Parallels Desktop voor een flinke uitdaging, want hoe verkoop je dan nog een nieuwe versie? Met claims van prestatieverbeteringen tot wel 35%, ruimtebesparing tot wel 15% bij snapshots én vooral met extra tools die echter met de virtualisatie niets van doen heeft. Is het voldoende?

Parallels Desktop 14 for Mac

Prijs
Euro 79,99 (Home & Student, 1 jaar abonnement), 99,99 (Pro, 1 jaar abonnement), 99,99 (Home & Student, eenmalige aanschaf)
Taal
Nederlands
OS
macOS X (10.11.6) of later
Website
https://www.parallels.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijk
  • Windows onder Mac
  • Functionaliteit
  • Minpunten
  • Abonnement
  • Bloatware dreigt

Parallels is het goedkoopst wanneer je een jaarlicentie neemt. Daarna moet je verlengen en Parallels stimuleert dat door elkaar jaar, net voor de nieuwe macOS, een nieuwe Parallels te introduceren. Ondersteuning van die nieuwe macOS is volgens Parallels dan altijd een belangrijke argument om te upgraden – zelfs wanneer zoals nu er weinig problemen lijken te zijn met de vorige Parallels op de nieuwe macOS. Zo eenvoudig kan marketing zijn. Het is toch een beetje zoeken naar echt nieuwe functies. Het onder macOS draaien van Windows-programma’s was al goed en is nog altijd the-best-in-class. Het gemak waarmee Parallels een Bootcamp-partitie omarmt en je alle programma’s en functies van die Windows direct onder macOS laat gebruiken is meer dan goed.

Heb je een hele dure Pro met Touchbar dan kun je die nu in meer Windows-programma’s gebruiken. Slechts het schalen van Windows op een Retina-hogeresolutie beeldscherm kan soms nog beter. Juist in Desktop 14 heeft Parallels de grafische prestaties verbeterd maar het betreft dan vooral OpenGL-prestaties in zeer specifieke programma’s zoals SketchUp Pro, OriginLab, DIALux 8, DELFTship en CTvox. Het zijn ook vooral dit soort minder bekende Windows-only programma’s die Windows-virtualisatie op de Mac nog noodzakelijk maken, want het aantal Windows-applicaties waar ook een prima Mac-versie van is neemt nog altijd snel toe. Naast Windows laten zich ook diverse Linux-distro’s en ook Android en natuurlijk macOS zelf zich virtualiseren. Veel meer dan een paar klikken kost dit niet.

Desktop 14 komt nu inclusief Parallels Toolbox, een 30-tal hulpprogramma’s voor macOS én Windows, zoals Presentatiemodus om ongestoord te presenteren, voor het maken van screenshots en screenmovies, voor het opschonen van de opslag en nog veel meer. Net als Parallels Access dat ook wordt meegeleverd en dat remote toegang geeft tot de Mac via iOS en Android, heeft het geen meerwaarde voor de virtualisatie en is de koppelverkoop nadelig voor wie deze producten al eerder los kocht of er geen toepassing voor heeft.

Met Parallels Desktop maak je in een paar klikken een virtuele machine met Windows, Linux, Android of ook macOS.

Conclusie

Parallels Desktop 14 is de beste oplossing om zonder reboot Windows-programma’s onder macOS te gebruiken. Dit maakt het voor veel Mac-gebruikers een standaard stuk gereedschap, zelfs nu het aantal goede Mac-applicaties nog steeds groeit. Of de echt nieuwe functies in Parallels Dekstop 14 ook een nieuwe aankoop rechtvaardigen is echter twijfelachtig, of je moet al echt op een van de genoemde verbeteringen en uitbreidingen zitten te wachten.

Het gemak waarmee je Windows-programma’s direct onder macOS gebruikt is nog altijd indrukwekkend.

0 Reactie(s) op: Parallels Desktop 14 - Virtualisatie op macOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.