Partities verkleinen met Windows 7

Door: Jeroen Boer Jeroen Boer | 24 maart 2010 10:59

Apps & Software

In Computer!Totaal nummer 4 2010 schreven we over het overzetten van Windows 7 naar een SSD met behulp van Macrium Reflect Free. Helaas werkt de beschreven methode niet als de partitie van de oorspronkelijke installatie groter is dan de beschikbare ruimte op de SSD. In dit artikel laten we u zien hoe u met behulp van de ingebouwde hulpprogramma’s in Windows 7 een partitie kunt verkleinen, zodat u de partitie wel kunt overzetten.

Als uw oorspronkelijke partitie groter is dan de beschikbare ruimte op de SSD, is het onmogelijk om een met Macrium Reflect Free gemaakte image op de SSD te zetten. Andersom kan wel: het is geen probleem om een image van een kleinere partitie op een grotere te zetten. Als u een oorspronkelijke partitie hebt die te groot is voor de nieuwe SSD, dan zult u die eerst moeten verkleinen.

Het verkleinen van een partitie is in Windows 7 erg eenvoudig, de benodigde hulpprogramma’s worden met Windows meegeleverd. Zorg er voor dat u een back-up hebt (bijvoorbeeld een image met Macrium Reflect Free van de partitie in de huidige staat op een externe harde schijf) voordat u de partitie gaat verkleinen. Het werken met partities brengt namelijk altijd enige risico’s met zich mee. Uiteraard moet er wel vrije ruimte op de partitie zijn om de partitie mee te verkleinen, alle data blijft immers bestaan.

1 Systeembeheer starten

De benodigde hulpprogramma’s vindt u in Computerbeheer. Klik op Start en kies Configuratiescherm. Klik in het configuratiescherm op Systeem en beveiliging. Klik op Systeembeheer en vervolgens op Computerbeheer. In de linkerkolom klikt u op Schijfbeheer. U ziet een overzicht van de schijven en de bijbehorende partities op uw systeem.

Wij willen een partitie van ruim 106 GB op een SSD van 40 GB zetten

2 Partitie verkleinen

Selecteer de partitie met Windows 7 waar u een image van wilt maken en klik op de rechtermuisknop. Kies Volume verkleinen. Windows zal het volume controleren op beschikbare verkleiningsruimte en u vervolgens tonen met hoeveel megabyte u de partitie kunt verkleinen. De waarde die u kunt ingeven is het aantal megabytes waarmee u de partitie wilt verkleinen. In het veld Totale grootte na verkleinen ziet u de nieuwe omvang van de partitie.

Windows 7 laat u zien met hoeveel megabyte u een partitie kunt verkleinen.

3 Kleinere partitie

Wanneer u de juiste waarde hebt opgegeven, klikt u op Verkleinen om de wijzigingen door te voeren. U zult nu een kleinere partitie op uw schijf hebben. Deze kleinere partitie kunt u vervolgens gebruiken om een image te maken met bijvoorbeeld Macrium Reflect Free zoals is beschreven in de workshop in Computer!Totaal nummer 4 2010.

De Partitie is nu klein genoeg om op onze SSD van 40 GB te zetten.

Alternatief: GParted

In sommige gevallen zal het niet mogelijk om partities genoeg te verkleinen met de in Windows 7 ingebouwde hulpprogramma’s doordat bepaalde bestandstypen niet verplaatst kunnen worden op de partitie en er niet genoeg vrije ruimte na deze bestanden is. In dit geval kunt u bijvoorbeeld GParted gebruiken om een partitie te verkleinen. Een stappenplan voor GParted vindt u op onze website.

0 Reactie(s) op: Partities verkleinen met Windows 7

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.