Pas Windows 8.1 aan met Ultimate Windows Tweaker

Door: robbin-ooijevaar | 12 mei 2015 15:50

How To

UWT heet voluit Ultimate Window Tweaker en stelt de ervaren gebruikers in staat om geavanceerde instellingen aan te passen. In dit artikel maken we je wegwijs in dit programma. Je leest hoe je de prestaties van Windows 8.1 optimaliseert en het besturingssysteem nog beter naar je hand zet.

Stap 1: Ultimate Window Tweaker

UWT biedt toegang tot geavanceerde instellingen. Je dient het programma dus met enige aandacht te gebruiken om te voorkomen dat je per ongeluk instellingen aanpast waar je spijt van krijgt. Wijzig nooit instellingen die je niet kent of niet ongedaan kunt maken, dan kun je UWT veilig gebruiken. Haal UWT binnen via www.thewindowsclub.com. Het programma heeft geen installatieprocedure. Pak het zip-bestand uit, klik met de rechtermuisknop op het bestand Ultimate Windows Tweaker 3.exe en kies Als administrator uitvoeren.

Voer Ultimate Window Tweaker uit als Administrator (computerbeheerder).

Stap 2: Taakbalk

UWT maakt gebruik van overzichtelijke categorieën zoals Security (beveiliging), User Accounts (gebruikersinstellingen) en Customization (personaliseren). In deze laatste categorie kun je in het tabblad Taskbar je taakbalk aanpassen. Maak bijvoorbeeld ruimte door de marges en icoontjes te verkleinen of verwijder het klokje met Remove clock. Alles wat met prestaties te maken heeft, vind je in de categorie Performance. Hier kun je onderdelen uitschakelen die standaard worden geladen en je mogelijk nooit gebruikt. Ook bepaal je in dit scherm hoelang Windows moet wachten op programma's als je je computer uitschakelt. In de categorie Security kun je de toegang tot bepaalde onderdelen blokkeren, bijvoorbeeld als je het niet nodig vindt dat gebruikers instellingen via het configuratiescherm kunnen wijzigen.

Maak ruimte op je taakbalk door onderdelen te verwijderen en marges te verkleinen.

Stap 3: Meer instellingen

Als je Internet Explorer gebruikt als browser, kun je bij deze gelijknamige categorie de browser beter afstellen. Met Enable menu bar krijg je bijvoorbeeld het standaardmenu terug. Bekijk vooral de categorie Additional, hier vind je instellingen die interessant zijn maar niet binnen een andere categorie passen. Bevestig de wijzigingen die je maakt met Apply (Toepassen). Sommige instellingen werken pas bij een herstart van je computer.

UWT dringt erop aan om een herstelpunt te maken. Dit kun je vanuit bijna elk instellingenscherm doen met de knop Create Restore Point. Ook is het goed om te weten dat je met de knop Restore defaults de standaardinstellingen kunt terugzetten. Gebruik deze optie (of zet een herstelpunt terug) als Windows niet meer reageert zoals je wilt en je niet weet welk vinkje voor het probleem zorgt.

Maak altijd een herstelpunt voordat je wijzigingen aanbrengt in je systeeminstellingen.

3 Reactie(s) op: Pas Windows 8.1 aan met Ultimate Windows Tweaker

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 mei 2015 17:18 darknessblade
  rainmeter is en blijft een betere vorm van tweaken/ looks aanpassen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 mei 2015 20:06 Anoniem
  Ook dit proggie maakt van Win 8.1 geen hoogvlieger, OS zoveelste dat naar de verdoemenis gaat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 mei 2015 22:34 Kasander
  Eigenlijk best wel erg als je een os eerst helemaal naar jezelf moet inrichten. Ik doe dat al vanaf Windows 3, dat wel. Maar met Linux Mint, waar ik nu het meeste mee werk, hoef ik alleen wat extra pro'tjes te installeren en ik kan vlot werken.
  Toegegeven, die heeft ook bijvoorbeeld helemaal die grafische onzin niet nodig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.