Pc als mediamachine

Door: mark-swarts | 22 juni 2010 09:54

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Een filmpje kijken of naar muziek luisteren hoort bij de standaardactiviteiten op een computer. Veel mensen beseffen echter niet dat er veel meer mogelijk is. Zet uw televisie en stereotoren maar vast op Marktplaats, want met deze tips hebt u alleen de computer nog nodig om van mediabestanden te genieten!

1. Voorbereidingen

Om van uw computer een volledige multimediamachine te maken, gebruiken we slechts een paar programma's. Uw pc wordt een alleskunner en het zou onhandig zijn om voor iedere optie een apart programma te moeten installeren. U zult uw machine moeten voorbereiden op de komst van veel verschillende soorten multimedia en in dat kader hebt u een verzameling codecs nodig. Codecs zijn de nu nog ontbrekende schakels die het mogelijk maken om dvd's, blu-rays en mp3's in alle soorten en maten af te kunnen spelen. Een perfect codec-pakket dat u kunt gebruiken is CCCP. Klik op Download CCCP en volg de verschillende stappen. In het Select Components-scherm staat standaard een vinkje bij de installatie van Media Player Classic HomeCinema. We gaan verderop in dit artikel nog op het gebruik van een dergelijke speler in, maar het is aan u of u deze speler als een noodzakelijke toevoeging ziet.

CCCP is een kant-en-klaar codec-pack. Na installatie hoeft u er niet meer naar om te kijken.

2. Gratis muziek

Bij de titel van deze tip denkt u ongetwijfeld aan het downloaden van muziek via torrents en nieuwsgroepen. Er is echter een goed alternatief voor het wachten op downloads en het handmatig binnenhalen van muziek. Tegenwoordig kunt u gebruikmaken van diensten als Spotify en Grooveshark, waarbij u online of vanuit een programma direct naar muziek kunt luisteren, uit welk genre u maar wenst. Ideaal voor een feestje of om gewoon van uw favoriete muziek te genieten. In de volgende tip gaan we eerst in op Spotify.

Van André Hazes tot Van Morrison: met Spotify kunt u alles streamen!

3. Spotify downloaden

Spotify is een dienst waarmee u miljoenen liedjes kunt beluisteren, tegen een maandelijkse betaling van tien euro aan abonnementskosten. In een aantal landen is de dienst echter gratis en volgens recente berichten wordt Nederland binnenkort aan dit rijtje toegevoegd. Spotify kan gratis zijn omdat u om de pakweg vijf liedjes een reclameboodschap van ongeveer een minuut hoort. Omdat u zelf albums of afspeellijsten aanklikt om naar te luisteren, is het net alsof u naar de radio luistert, maar dan zonder pratende dj's en langdurige reclame- en nieuwsuitzendingen. U kunt Spotify downloaden via de site. Klik bovenin het scherm op Download en druk in het volgende venster op de knop Download now. Het bestand is klein (2,8 MB) en de installatie ervan kost weinig tijd.

4. Spotify optimaliseren

U kunt Spotify op verschillende manieren gebruiken. U kunt met behulp van de zoekbalk handmatig naar een artiest zoeken, of simpelweg in het tabblad Top Lists de lokale of internationale Spotify Top 100 afspelen. Door op Radio te klikken kunt u uw eigen 'radiostation' beluisteren. Selecteer de decennia waarin uw favoriete muziek uitkwam door erop te klikken of door de witte pijltjes te slepen, en kies genres door ze afzonderlijk aan te klikken. Druk nu op de playknop en uw station wordt afgespeeld, met af en toe een reclameboodschap tussendoor. De liedjes zijn ook te koop en kunnen tegen betaling worden gedownload. Klik daarvoor met de rechtermuisknop op een liedje, klik dan op Buy from en selecteer vervolgens de gewenste online muziekwinkel. Door liedjes te selecteren, kunt u afspeellijsten aanmaken, maar veel gebruikers hebben al kant-en-klare playlists voor u online gezet. Een grote verzameling lijsten is te vinden en te downloaden op spotifylist. Hier kunt u op genre of handmatig naar uw favoriete muziek zoeken. Eenmaal een leuke lijst gevonden? Klik op Listen to this playlist in Spotify! en de muziek wordt automatisch gestart. U kunt ook uw eigen afspeellijst naar deze site uploaden.

Met Spotify importeert u fantastische afspeellijsten, waar u direct naar kunt luisteren.

5. Grooveshark (1)

Grooveshark werkt hetzelfde als Spotify, maar is een online applicatie. Het gebruik ervan is gratis, er worden advertenties in getoond waarvan de inkomsten worden gebruikt om artiesten en uploaders te betalen. De databank van Grooveshark is wat minder geordend dan die van Spotify. Zo is niet ieder album van elke artiest compleet, maar dat mag de pret niet drukken. De kracht van Grooveshark zit in de mogelijkheid om afspeellijsten te maken en naar aanverwante muziek te luisteren. Het systeem is daarom ideaal voor gebruik als muziekspeler of radio. Surf naar Grooveshark en maak een account aan, zodat u bijvoorbeeld een afspeellijst samen kunt stellen uit de enorme hoeveelheid aanwezige nummers. Als extra aardigheidje kunt u uw afspeellijst als zogenaamde 'widget' exporteren (klik op Export, linksonder het venster) en hem op uw Hyves-pagina plaatsen. Door op Radio te klikken laat u Grooveshark zelf de nummers op uw afspeellijst aanvullen, waarbij de selectie is gebaseerd op eerder afgespeelde muziek.

Met Grooveshark haalt u vrijwel alle muziek van de wereld in huis!

0 Reactie(s) op: Pc als mediamachine

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.