PC hulp op afstand, zo werkt het

© PXimport

PC hulp op afstand, zo werkt het

Geplaatst: 10 april 2014 - 06:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:57

Robbin Ooijevaar

Een beeldscherm overnemen op afstand wordt ook wel 'hulp op afstand' genoemd. Met deze techniek kun je een computer bedienen via internet. Dit kan van computer naar computer, maar ook vanaf je tablet of smartphone. We bespreken oplossingen voor het bedienen en overnemen van een computer op afstand.

01 Controle overnemen

Bij het bedienen van een computer op afstand maken we onderscheid tussen twee scenario's: hulp bieden op afstand aan iemand met een computerprobleem en je eigen computer(s) op afstand bedienen. Beide oplossingen werken via internet, maar hebben een andere insteek. Als je bijvoorbeeld iemand hulp wil bieden, ligt de controle bij deze persoon om de verbinding te accepteren of te verbreken.

Er kan altijd meegekeken worden terwijl je de problemen oplost. Ook moet het eenvoudig zijn om het scherm over te nemen, lees: zo weinig mogelijk inspanning voor de hulpbehoevende.

Wil je je eigen computer(s) bedienen? Dan is het onder meer belangrijk dat de mogelijkheid om het scherm over te nemen automatisch wordt opgestart met Windows.

02 Multiplatform

Er zijn meerdere mogelijkheden om hulp of bediening op afstand voor elkaar te krijgen. We kiezen voor de meest eenvoudige oplossingen die in bijna alle situaties zullen werken: Ammyy Admin en TeamViewer. Ammyy Admin werkt het eenvoudigst, maar alleen onder Windows.

TeamViewer werkt multiplatform. Er is een versie voor Windows, Mac, Linux, iOS en Android. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf je iPad je Windows-computer op zolder overnemen en bedienen.

 

© PXimport

Je kunt met de Windows-versie van TeamViewer ook een Mac overnemen (of omgekeerd).

Zonder moeilijke instellingen

Alle besproken toepassingen vereisen geen (of nauwelijks) technische aanpassingen. Je hoeft dus geen ingewikkelde portmappings of firewall-instellingen aan je modem/router te doen. Dit soort instellingen waren ooit wel nodig om remote control-software aan de praat te krijgen.

Bij zowel TeamViewer als Ammyy Admin wordt de techniek en beveiliging in de achtergrond geregeld: je hoeft geen expert te zijn om de programma's werkend te krijgen.

 

© PXimport

Om verbinding te maken met een andere computer is geen technische kennis vereist.

Hulp op afstand

03 Hulp op afstand

Word je door je omgeving als expert gezien en krijg je regelmatig het verzoek om 'even te helpen' met een computerprobleempje?

Dankzij TeamViewer of Ammyy Admin hoef je hiervoor de deur niet meer uit! Beide programma's zijn gratis voor persoonlijk gebruik. We gaan voor de hulp op afstand-sessie aan de slag met Ammyy Admin, omdat dit programma nog net iets eenvoudiger werkt dan TeamViewer.

 

© PXimport

Ammyy Admin werkt net iets eenvoudiger dan TeamViewer als je snel iemands beeldschermscherm wil overnemen op afstand.

04 ID van Ammyy Admin

Handig is dat Ammyy Admin niet geïnstalleerd hoeft te worden: niet op je computer en niet bij de persoon die je hulp wil bieden op afstand. Dit maakt het gebruik Ammyy Admin zeer eenvoudig omdat sommige mensen nog steeds moeite hebben om programma's te installeren en je dit proces ook moet voorkauwen voordat je het scherm kunt overnemen.

Geef de hulpbehoevende persoon instructies om Ammyy Admin binnen te halen via deze website. Laat het programma opstarten. Er verschijnt een code in beeld. Deze staat bij ID en heb je nodig om het beeldscherm, toetsenbord en muis over te nemen.

 

© PXimport

Vraag diegene die je hulp wil bieden om zijn/haar ID van het Ammyy Admin-programma.

05 Scherm, toetsenbord en muis overnemen

Diegene die het scherm overneemt, wordt door Ammyy Admin een operator genoemd. Download en start Ammyy Admin op je eigen computer. Vul de code (ID) van diegene die je wil helpen in bij Client ID en klik op Verbinden.

Op de andere computer verschijnt een melding die goedgekeurd dient te worden met de knop Accepteren. Vervolgens verschijnt het beeldscherm van de ander op je scherm. Tijdens de hulp op afstand-sessie wordt de verbinding geoptimaliseerd en verdwijnt bijvoorbeeld tijdelijk de bureaubladfoto.

 

© PXimport

Zonder nadrukkelijke toestemming maakt Ammyy Admin geen verbinding!

Firewall

Hoewel hulp op afstand-programma's steeds gebruiksvriendelijker worden, kan het altijd voorkomen dat er problemen optreden tijdens een sessie. De grootste boosdoener op dit gebied is beveiligingssoftware.

Vooral de firewall kan de verbinding hinderen. Als je een van de besproken oplossingen niet aan de praat krijgt, kun je de firewall en/of beveiligingssoftware tijdelijk uitschakelen. De standaard firewall-functie van Windows 7 vind je bij Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Windows Firewall.

 

© PXimport

Problemen met een remote control-sessie? Schakel je firewall en/of beveiligingssoftware tijdelijk uit.

06 Veilig gevoel

Bij hulp op afstand is vertrouwen belangrijk, maar controle is nog prettiger. Dit is bij Ammyy Admin goed geregeld. De hulpbehoevende kan de verbinding altijd verbreken met de knop Stop.

Het programma Ammyy Admin afsluiten heeft hetzelfde resultaat. Opnieuw verbinding maken gaat op dezelfde manier als beschreven bij de vorige stap. Dit kan een geruststellende gedachte zijn voor diegene die hulp nodig heeft: de verbinding moet altijd handmatig worden goedgekeurd.

 

© PXimport

De hulp op afstand-sessie kan altijd worden afgebroken door diegene die hulp ontvangt.

07 Volledig scherm

Het beeldscherm van de andere computer draait in een venster. Je kunt de muis en toetsenbord direct bedienen op afstand. Met de toetscombinatie Ctrl+Shift+Alt+F schakel je over naar volledige schermweergave. Druk nogmaals op deze toetscombinatie om weer terug te schakelen naar de vensterweergave.

De speciale toetsen Ctrl, Alt en de Windows-toets blijven gekoppeld aan je computer. Als je deze toetsen naar het andere systeem wil sturen, druk je op de gelijknamige knoppen in de werkbalk van je Ammyy Admin-venster. Via het icoontje met de bliksemschicht kun je met Send Alt-Ctrl-Del de toetscombinatie Alt+Ctrl+Del 'opsturen', handig om bijvoorbeeld Windows Taakbeheer op afstand te starten.

 

© PXimport

Gebruik het menu om speciale commando's naar de andere computer te sturen.

08 Bestanden kopiëren

Ammyy Admin heeft een eigen bestandsbeheerder aan boord genaamd File Manager. Dit is een soort mini-Windows Verkenner waarmee je bestanden tussen je computer en het systeem dat je hebt overgenomen kunt kopiëren. Ook hernoemen of verwijderen behoort tot de mogelijkheden. Je start de File Manager via een van de icoontjes links boven in beeld.

Beweeg je muis over de iconen om File Manager te vinden. File Manager toont links de inhoud van je computer en rechts de inhoud van de computer die je hebt overgenomen. Blader door de mappen, selecteer wat je wil kopiëren en druk op F5 om de bestanden over te zetten.

 

© PXimport

Gebruik File Manager om bestanden te kopiëren tussen je computer en het systeem dat je hebt overgenomen.

Windows extern bureaublad

Sommige Windows-versies hebben de optie 'extern bureaublad' aan boord (voor meer informatie zie ook dit artikel). Hiermee kun je op afstand inloggen op een Windows-computer of anderen uitnodigen om je scherm over te nemen.

Ook zijn er clients beschikbaar voor mobiele apparaten om de verbinding tot stand te brengen. We besteden in dit artikel geen aandacht aan deze oplossingen omdat de truc niet in alle Windows-versies werkt en lastiger is in te stellen.

 

© PXimport

De 'externe bureaublad'-functie van Windows werkt (vaak) goed, maar wel lastiger dan de oplossing van Ammyy Admin en TeamViewer.

Onbemande computer

09 Eigen computer(s) overnemen

Er is een klein verschil tussen het overnemen van de computer van iemand anders en het op afstand bedienen van je eigen systemen. In dit laatste geval is veiligheid iets belangrijker omdat zo'n systeem continu wacht op een 'binnenkomende verbinding'. Ook is de extra bevestiging om verbinding te maken niet wenselijk, de computer is immers onbemand.

We gaan Ammyy Admin instellen voor de 'onbemande computer'. Zo kun je bijvoorbeeld het scherm overnemen van een computer op zolder. De truc is ook handig om onderweg je bestanden thuis te benaderen of om op afstand systeembeheer uit te voeren op een computer van de kinderen.

 

© PXimport

Gebruik Ammyy Admin om de computer van de kinderen op afstand te controleren.

10 Standaard akkoord

Deze en de volgende stap voer je uit op de computer die je later wil kunnen overnemen en bedienen. Probeer verbinding te maken op afstand met deze computer. Er wordt om goedkeuring gevraagd. Plaats nu een vinkje bij Onthoud mijn antwoord voor deze operator. Verbreek de verbinding en probeer opnieuw verbinding te maken. Als het goed is, kom je er in één keer in zonder bevestiging.

Je kunt deze privilege altijd intrekken op de computer die op afstand wordt bediend. Ga in Ammyy Admin naar het menu Ammyy / Settings / Access permissions. Klik op de geautoriseerde operator en verwijder deze met Remove.

 

© PXimport

Beheer je je eigen computer(s)? Laat de verbinding automatisch bevestigen.

11 Automatisch starten

Om de computer over te kunnen nemen, dient Ammyy Admin actief te zijn. Het programma is eenvoudig in Windows te integreren. Start Ammyy Admin op de computer die je wil overnemen en open het menu Ammyy. Ga naar Service / Install. Herstart de computer. Ammyy Admin is onzichtbaar actief. Probeer het scherm nu als operator op afstand over te nemen vanaf een andere computer.

Je kunt het automatisch starten van Ammyy Admin ook weer ongedaan maken. Start het programma en verwijder Ammyy Admin uit het Windows-opstartproces via het menu Ammyy / Service / Stop en vervolgens Ammyy / Service / Remove.

 

© PXimport

Zorg er voor dat Ammyy Admin automatisch opstart met Windows als je de computer op elk moment wil kunnen overnemen.

Extra wachtwoord

Als je Ammyy Admin inzet om je systemen op afstand te beheren (onbemande computers), is het verstandig om een extra wachtwoord in te stellen. Ga naar Ammyy / Settings / Access permissions en dubbelklik op de operator die toestemming heeft om het systeem over te nemen.

Stel een goed wachtwoord in bij Password. Vanaf nu moet dit wachtwoord voor elke verbinding worden opgegeven om de computer over te kunnen nemen.

 

© PXimport

Kies voor meer veiligheid en stel een goed wachtwoord in.

Volgende week leggen we je uit hoe je een computer op afstand kunt bedienen met behulp van je tablet, smartphone of Mac.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten