PC hulp op afstand, zo werkt het

Door: robbin-ooijevaar | 10 april 2014 10:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Een beeldscherm overnemen op afstand wordt ook wel 'hulp op afstand' genoemd. Met deze techniek kun je een computer bedienen via internet. Dit kan van computer naar computer, maar ook vanaf je tablet of smartphone. We bespreken oplossingen voor het bedienen en overnemen van een computer op afstand.

01 Controle overnemen

Bij het bedienen van een computer op afstand maken we onderscheid tussen twee scenario's: hulp bieden op afstand aan iemand met een computerprobleem en je eigen computer(s) op afstand bedienen. Beide oplossingen werken via internet, maar hebben een andere insteek. Als je bijvoorbeeld iemand hulp wil bieden, ligt de controle bij deze persoon om de verbinding te accepteren of te verbreken.

Er kan altijd meegekeken worden terwijl je de problemen oplost. Ook moet het eenvoudig zijn om het scherm over te nemen, lees: zo weinig mogelijk inspanning voor de hulpbehoevende.

Wil je je eigen computer(s) bedienen? Dan is het onder meer belangrijk dat de mogelijkheid om het scherm over te nemen automatisch wordt opgestart met Windows.

02 Multiplatform

Er zijn meerdere mogelijkheden om hulp of bediening op afstand voor elkaar te krijgen. We kiezen voor de meest eenvoudige oplossingen die in bijna alle situaties zullen werken: Ammyy Admin en TeamViewer. Ammyy Admin werkt het eenvoudigst, maar alleen onder Windows.

TeamViewer werkt multiplatform. Er is een versie voor Windows, Mac, Linux, iOS en Android. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf je iPad je Windows-computer op zolder overnemen en bedienen.

Je kunt met de Windows-versie van TeamViewer ook een Mac overnemen (of omgekeerd).

Zonder moeilijke instellingen

Alle besproken toepassingen vereisen geen (of nauwelijks) technische aanpassingen. Je hoeft dus geen ingewikkelde portmappings of firewall-instellingen aan je modem/router te doen. Dit soort instellingen waren ooit wel nodig om remote control-software aan de praat te krijgen.

Bij zowel TeamViewer als Ammyy Admin wordt de techniek en beveiliging in de achtergrond geregeld: je hoeft geen expert te zijn om de programma's werkend te krijgen.

Om verbinding te maken met een andere computer is geen technische kennis vereist.

Hulp op afstand

03 Hulp op afstand

Word je door je omgeving als expert gezien en krijg je regelmatig het verzoek om 'even te helpen' met een computerprobleempje?

Dankzij TeamViewer of Ammyy Admin hoef je hiervoor de deur niet meer uit! Beide programma's zijn gratis voor persoonlijk gebruik. We gaan voor de hulp op afstand-sessie aan de slag met Ammyy Admin, omdat dit programma nog net iets eenvoudiger werkt dan TeamViewer.

Ammyy Admin werkt net iets eenvoudiger dan TeamViewer als je snel iemands beeldschermscherm wil overnemen op afstand.

04 ID van Ammyy Admin

Handig is dat Ammyy Admin niet geïnstalleerd hoeft te worden: niet op je computer en niet bij de persoon die je hulp wil bieden op afstand. Dit maakt het gebruik Ammyy Admin zeer eenvoudig omdat sommige mensen nog steeds moeite hebben om programma's te installeren en je dit proces ook moet voorkauwen voordat je het scherm kunt overnemen.

Geef de hulpbehoevende persoon instructies om Ammyy Admin binnen te halen via deze website. Laat het programma opstarten. Er verschijnt een code in beeld. Deze staat bij ID en heb je nodig om het beeldscherm, toetsenbord en muis over te nemen.

Vraag diegene die je hulp wil bieden om zijn/haar ID van het Ammyy Admin-programma.

5 Reactie(s) op: PC hulp op afstand, zo werkt het

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 mei 2014 07:24 Anoniem
  A big thank you for your article.Thanks Again. Great. dgefebfgddeeeeek
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2015 08:51 Anoniem
  Ammy Admin wordt gedetecteerd als virus. Als ik vervolgens Google, belooft het idd NIET veel goeds.

  Be aware!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 maart 2015 14:52 Anoniem
  Download deze gewoon via firefox of internet explorer
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 augustus 2015 14:27 Anoniem
  mijn wifi netwerk is weg
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 oktober 2015 21:47 Anoniem
  Dank je wel voor dit artikel. Team Viewer werkt super. Kan ik eindelijk mijn ouders van afstand helpen. :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.