PC problemen opsporen met Windows 10 Betrouwbaarheidscontrole

Door: Chwhynny Overbeeke | 16 november 2015 09:20

How To

Sinds Vista bevat Windows een Betrouwbaarheidscontrole waarmee je inzicht kunt krijgen in de stabiliteit van je systeem. Hier bespreken we hoe je deze tool in Windows 10 kunt gebruiken om je computer te optimaliseren.

Wat is Betrouwbaarheidscontrole?

Betrouwbaarheidscontrole is een tool die niet zo gemakkelijk te vinden is, maar die een heleboel nuttige informatie over de prestaties van je computer bevat. Deze informatie kan helpen om computerproblemen op te sporen en bovendien op te lossen. Je kunt deze tool vinden door in Configuratiescherm > Systeem en beveiliging > Beveiliging en onderhoud op Onderhoud te klikken en onder Naar oplossingen voor gemelde problemen op Betrouwbaarheidsgeschiedenis weergeven te klikken. Lees ook: 13 tips voor Windows 10.

Betrouwbaarheidscontrole houdt vijf soorten informatie bij: applicatiefouten wanneer bijvoorbeeld een programma crasht, Windows fouten, overige fouten zoals met randapparatuur, waarschuwingen en algemene informatie.

De stabiliteit van je systeem wordt over een langere periode gemeten, dus hoe minder fouten er optreden, hoe hoger de stabiliteitsindex. Deze index gaat van 1 (zeer instabiel) tot 10 (zeer stabiel).

Het Betrouwbaarheidscontrole rapport van mijn PC.

Hoewel de tool vijf verschillende soorten informatie bijhoudt, worden er slechts drie categorieën weergegeven, alle items staan in chronologische volgorde binnen de categorie. Kritieke gebeurtenissen bevat applicatiefouten, Windows fouten en overige fouten. Waarschuwingen zijn alle foutmeldingen en waarschuwingen. Informatieve gebeurtenissen zijn alle informatieberichten zoals bijvoorbeeld wanneer een update succesvol geïnstalleerd is.

De informatie wordt in een intern bestandsformaat opgeslagen, maar je kunt deze ook als XMB bestand exporteren door op Betrouwbaarheidsgeschiedenis opslaan te klikken.

Problemen oplossen

Naast bepaalde meldingen, zoals bijvoorbeeld de kritieke gebeurtenis in de screenshot, staat Zoeken naar een oplossing. Als je daarop klikt, probeert Windows een oplossing voor dat specifieke probleem te vinden. Bovendien kun je technische details weergeven over informatieve gebeurtenissen, zodat je precies kunt zien wat er op je systeem gebeurd of geïnstalleerd is.

Het is niet altijd mogelijk om problemen op te lossen, maar in ieder geval biedt Betrouwbaarheidscontrole een overzicht van wat er zich op je computer heeft afgespeeld. Misschien was het je niet opgevallen hoe vaak een bepaald programma daadwerkelijk crasht, en kun je nu op zoek gaan naar een stabieler alternatief. Of misschien zie je ineens een patroon wat je eerder ontgaan was, zoals telkens een bepaalde soort crash na een bepaald type update.

Betrouwbaarheidscontrole is handig voor het opsporen van de oorzaak van een probleem, waardoor je vaak eenvoudiger een oplossing kunt vinden.

0 Reactie(s) op: PC problemen opsporen met Windows 10 Betrouwbaarheidscontrole

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.