PC-verkoop daalt voor het eerst sinds 2001

Door: rene-schoemaker | 11 oktober 2012 11:33

Apps & Software

Het aantal verkochte pc's daalt dit jaar voor het eerst sinds de barst in de dotcom-bubble in 2001. De ultrabooks hebben het tij niet kunnen keren en of Windows 8 dat zal kunnen, wordt betwijfeld.

De wereldwijde pc-markt zal dit jaar met 1,2 procent dalen en een dergelijke daling is niet meer voorgekomen sinds 2001. In de afgelopen 11 jaar bleef het aantal verkochte computers steeds maar stijgen en ondanks de crisis die in 2008 volledig losbarstte groeide elke jaar het aantal pc's in de markt. Die tijden zijn nu voorbij.

Volgens cijfers van iSupply daalt het aantal computers dat uit de fabriek komt dit jaar met 4,1 miljoen stuks. Wel ziet het onderzoeksbureau nog drie onzekerheden die dat cijfer nog gunstig of ongunstig kunnen beïnvloeden. Zo komt Windows 8 uit, worden de ultrabooks nog steeds gehypet en komt er een stortvloed aan nieuwe en betere pc-vervangers in de vorm van tablets en smartphones op de markt.

Windows 8: redder van de pc?

iSupply weet niet helemaal wat het nu moet verwachten van de komst van Windows 8. Gaat dat nieuwe besturingssysteem van Microsoft nu wel of niet een zetje geven in de rug van de pc-verkopen? Ook wat betreft de ultrabooks, die nauwelijks voet aan de grond krijgen in de consumentenmarkt, blijft de toekomst onzeker. De prijs is in deze economische omstandigheden niet bepaald aantrekkelijk.

iSupply telt de tablets niet mee in de pc-verkopen. Daardoor heeft de populariteit van vooral de iPad directe impact op de totale verkoop van pc's in de cijfers van het onderzoeksbureau. De komst van Windows 8 in combinatie met de blijvende stroom aan ultrabooks zou iets van de dalende pc-verkopen kunnen goedmaken, maar de concurrentie met de tablets lijkt verloren.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: PC-verkoop daalt voor het eerst sinds 2001

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.