PDF's bewerken in je browser met deze plug-in

Door: dirk-schoofs | 01 maart 2022 16:25

How To

Chrome en Edge zijn voorzien van een eigen ingebouwde pdf-viewer, maar die hebben hun beperkingen. Adobe heeft recent een gratis pdf-editor gelanceerd in de vorm van een plug-in voor Google Chrome en Microsoft Edge. Hiermee kun je pdf's bewerken in de browser, opmerkingen toevoegen en de bewerkte pdf’s lokaal opslaan op de computer of rechtstreeks uploaden naar de Adobe Cloud.

Installeren

De nieuwe Adobe Acrobat-extensie haal je uit de webstores van Chrome en Edge op. Voor Chrome doe je dat via https://kwikr.nl/aach en voor Edge doe je dat via https://kwikr.nl/aaed. Nadat je de toevoeging hebt geïnstalleerd, moet je de extensie inschakelen en instellen als de standaardtool voor pdf. Als je daarna op een directe pdf-link klinkt of als je in de browser een pdf-document opent, zal Acrobats plug-in gebruikt worden. De extensie vraagt toestemming om gegevens op de website te lezen en te wijzigen. Dat is niet ongebruikelijk, anders kan de tool zijn werk niet doen.

De Acrobat-extensie is recent toegevoegd in de webstores van Chrome en Edge.

Basistools

De basistools om een pdf te bewerken, vind je in de werkbalk bovenaan. Met deze gereedschappen kun je uit de vrije hand tekenen, tekst markeren en opmerkingen toevoegen. De opmerkingen die je toevoegt, komen netjes onder elkaar rechts naast je document te staan. Daarnaast is er nog een tweede set tools, maar die komt pas in beeld als je tekst in de pdf selecteert. Met deze set kun je tekst markeren, doorhalen, onderstrepen en kopiëren. 

Je kunt net zoveel opmerkingen toevoegen als je wilt. Met de tool Ondertekenen en beveiligen kunnen andere gebruikers pdf-formulieren invullen en handtekeningen toevoegen, zonder dat ze daarvoor de browser hoeven te verlaten.

Pas wanneer je tekst selecteert, komt de tweede set tools tevoorschijn.

Extra tools

De genoemde functies zijn allemaal gratis, maar voor een paar andere functies is er een Acrobat DC-abonnement vereist. Zo kun je dan een pdf rechtstreeks vanuit de browser naar Microsoft Word converteren, zonder daarbij de opmaak te verliezen. Of je comprimeert een pdf-bestand, want vooral als er afbeeldingen in zitten, kan de bestandsgrootte van dit soort documenten aardig oplopen. 

Ook kun je pagina’s uit een document verwijderen en het document zelfs opsplitsen in verschillende pdf-bestanden. Of het pdf-document beveiligen met een wachtwoord. Houd er rekening mee dat deze tools niet echt zijn ingebouwd in de extensie. Wanneer je een tool uit deze lijst selecteert, word je doorgestuurd naar de website van Adobe waar je het pdf-bestand dat je wilt converteren kunt uploaden.

0 Reactie(s) op: PDF's bewerken in je browser met deze plug-in

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.