Pear OS 8 - Peren met appels vergelijken

Door: Robbert Brus | 08 december 2013 10:00

Apps & Software

Pear OS 8 is een Linux-besturingssysteem met een simpele en krachtige interface, dat zich duidelijk heeft laten inspireren door Apple. Pictogrammen zijn vrijwel identiek en instellingen zijn veelal op de dezelfde plek terug te vinden als bij OS X. Dat werpt zijn vruchten af.

Score
80
  • Pluspunten
  • Went snel
  • Mooie interface
  • Nederlandstalig
  • Minpunten
  • Pear Cloud per e-mail
  • Nederlands opnieuw instellen

None

Pear OS 8

Taal:

Nederlands

OS:

N.v.t.

Meer info:

http://pearlinux.fr

Pear OS 8 is gratis en in zowel een 64bit- als een 32bit-variant te downloaden. Als je het gedownloade schijfkopiebestand op een dvd brandt, kan de computer hiermee worden opgestart. Tijdens het opstarten heb je keuze een live-sessie te starten of direct het besturingssysteem te installeren.

De installatie kan ook in het Nederlands worden ingesteld en is simpel te doorlopen via de wizard.

Grafische interface

Direct na de installatie is duidelijk te zien dat dit systeem een mix is van Apples iOS en OS X. Pictogrammen en de benamingen zijn exact hetzelfde als die op een Apple-computer. Onderin het scherm vinden we het dock met opties als Systeeminstellingen, Launchpad, Firefox, Bestanden (Finder-tegenhanger) en Pear Cloud (iCloud-tegenhanger).

Andere programma's zijn gemakkelijk aan het dock vast te maken. Bovenin het scherm vinden we de menubalk. Ook hier is duidelijk een overeenkomst. Links bovenin zien we een peer, als we erop klikken, kunnen we informatie over de computer opvragen of deze uitschakelen. Rechts op de balk worden notificatiepictogrammen weergegeven, is de datum en tijd te zien en kan het volume worden aangepast.

Pear OS 8 is een compleet besturingssysteem dat boven verwachting goed werkt.

Programma's

Om een programma te installeren, kan het Pear OS Software Center (Ubuntu Software Center) worden gebruikt. Dit is een soort App Store met vele applicaties. Zo is binnen een handomdraai Libre Office, FileZilla, Dropbox, VirtualBox en GIMP geïnstalleerd.

Via Launchpad kunnen de programma worden teruggevonden en gestart. Omdat het besturingssysteem op Ubuntu gebaseerd is, is er veel ondersteuning en zijn er ook buiten het Pear OS Software Center veel programma's te vinden. Zo konden we Steam en een preview van Spotify installeren.

Zelfs de instellingenknopjes komen overeen!

Conclusie

De meeste klonen zijn een slecht aftreksel van het origineel, maar David Tavares (de ontwikkelaar) is er echt in geslaagd een sterk besturingssysteem neer te zetten. Het OS navigeert gemakkelijk en is goed uitgewerkt. Omdat de gebruikersinterface gebaseerd is op Apples OS X, zijn (voor Apple-gebruikers) instellingen en programma's gemakkelijk terug te vinden en voelt het snel vertrouwt aan.

We betwijfelen alleen of het besturingssysteem een lang leven is beschoren. De kans is groot dat eerdaags één van Apples juristen zich over de zaak buigt. Waarschijnlijk moeten er dan aanpassingen worden gedaan of wordt de hele stekker uit het project getrokken. Tot die tijd is het een leuke manier om een oude Windows XP-computer nieuw leven in te blazen en kennis te maken met Linux, en stiekem een beetje met Apple.

0 Reactie(s) op: Pear OS 8 - Peren met appels vergelijken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.