Personal trainer Radmilo Soda: 'Apps helpen om fit te worden!'

Door: bart-boersman | 26 januari 2015 10:09

Blog

Personal trainer Radmilo Soda runt zijn eigen sportschool Soda BodyFit. Hij is bekend van het tv-programma Obese, waarin hij mensen met overgewicht helpt om af te vallen. In november verscheen zijn boek Echt Radmilo. We vragen hem om zijn mening over gezondheid-apps.

Apps

"Gezondheid-apps helpen zeker om een gezonder leven te leiden. Het zijn ideale tools om te ontdekken hoe je ervoor staat. Mijn ervaring is dat mensen het ook leuk vinden om zichzelf te monitoren. Zeker in het begin, als je wilt afvallen of fitter wilt worden, moet je zulke appjes gebruiken.

Tegen mensen die ik train, zeg ik altijd: als je iets wilt leren over je eigen gezondheid, zoek dan in de App Store op kernwoorden als voeding, calorieën en BMI. Zo krijg je inzicht in je eetpatroon. Dat is een belangrijke eerste stap, want je ontdekt waar het fout gaat. Ga je veel uit eten of eet je te veel suikers? Zonder hulp is dat voor veel mensen moeilijk om te weten.

Ook raad ik altijd aan om sport-apps te gebruiken, want het is belangrijk om bijvoorbeeld je hartslag in de gaten te houden als je sport. Ik gebruik zelf RunKeeper heel veel, maar de mensen die ik begeleid mogen natuurlijk ook een andere app gebruiken.

Interpretatie

Natuurlijk moet je wel weten wat je met al die informatie moet doen. Over het algemeen zijn mensen nieuwsgierig en gretig om zichzelf bij te scholen. Mijn advies is wel: bekijk meerdere sites, want soms zijn er grote verschillen. Realiseer je verder dat het algemene cijfers zijn en dat bijvoorbeeld iedere hartslag anders is. Ook je BMI zegt niet per se of je gezond leeft of niet. Ik heb ook een te hoge BMI, want ik heb heel veel spiermassa. Dat zegt verder niets over mijn vetpercentage.

Stok achter de deur

Toch is er een langrijke 'maar' bij al deze applicaties. Mensen zijn lui en de apps bieden geen stok achter de deur. De eerste weken gaat alles heel goed. Zeker met een app erbij denk je: ik ga het helemaal goed doen! Ik ga gezond eten en meer bewegen en ik zie op m'n iPhone dat het werkt! Maar er zijn niet veel mensen die zó gemotiveerd zijn dat ze het lang kunnen volhouden. Het kost veel tijd en na een tijdje heb je weer andere verplichtingen en druk je het pushbericht van Runkeeper gewoon weg.

Die verslapping is een groot risico. Daarom ben ik niet bang dat de nieuwe Apple-app mijn baan zal afpakken. Als je zelf de oplossing niet meer weet, blijft het echt verstandig om professionele hulp te zoeken. Je leven gezonder maken hangt van zo veel dingen af: gezinssituatie, lifestyle, stress etc. Om je leven te veranderen, moet je naar alle aspecten kijken.

Structuur

De belangrijkste tip die ik kan geven is: zorg voor structuur en train je nieuwe patronen. Train je ze niet, dan val je zeker terug. Zorg verder voor veel variatie in zowel eten als sporten. Doe niet één sport, maar probeer er meerdere. En blijf buiten je comfort zone. Als je dat niet doet, maak je geen progressie."

0 Reactie(s) op: Personal trainer Radmilo Soda: 'Apps helpen om fit te worden!'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.