Personaliseer het startmenu van Windows 10

Door: Edmond Varwijk | 20 november 2015 15:39

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

We zijn zo blij dat het startmenu terug is in Windows 10! Helemaal perfect is het echter nog niet. Nu kun je wachten tot het zich, zoals Microsoft belooft, aan jou aanpast, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Maak van het startmenu van Windows 10 super snel weer jouw eigen Start.

Het weglaten van het startmenu in Windows 8 was een grote fout. Niemand begreep waarom Microsoft deze stap zette, en het was voor Windows-gebruikers aanleiding om dan Windows 8 maar over te slaan, in de hoop op betere tijden. En die tijd is er nu, met zelfs een gratis upgrade naar Windows 10. Zoals we al verwacht hadden, beschikt dit besturingssysteem weer over een startmenu. Het is een combinatie tussen bekende functies uit het oude menu met vernieuwing. En je kunt het gelukkig helemaal aanpassen aan jouw eigen wensen. Lees ook: Top of flop: De reis van Windows 95 naar Windows 10.

01 Een nieuwe Start

Was Windows 8 jouw eerste Windows, dan heeft Microsoft met Windows 10 iets nieuws voor je. Een menu waarin je alle programma's kunt vinden, plus alle opties om Windows aan jouw voorkeuren aan te passen. Dat menu heet Start en je opent het door met de muis op het Windows-logo linksonder in beeld te klikken. Gebruik je liever een toetsenbord? Druk dan de Windows-toets in die je linksonder vindt. Was Windows 8 niet jouw eerste Windows, dan is dat startmenu zeker geen onbekende voor je. Onthoud dan vooral dat het startmenu van Windows 10 een combinatie is van het populaire menu uit Windows 7 en de vernieuwing in Windows 8. Van de laatste waren met de komst van Windows 8.1 de echt ruwe kantjes al verdwenen en nu zijn ook de laatste hobbels gladgestreken.

Klik op je profielfoto om snel bij je accountinstellingen te kunnen.

02 De onderdelen van Start

Het startmenu van Windows 10 bestaat uit meerdere delen. Links is er een lijst met de meest gebruikte programma's. Deze lijst is eerst gevuld met de voorkeur van Microsoft, maar vult zich gaandeweg met de programma's die jij daadwerkelijk het meest gebruikt. Daaronder, onder het kopje Recentelijk toegevoegd, zet Windows de programma's die net zijn geïnstalleerd. Daar weer onder, staan vier koppelingen naar belangrijke mappen en onderdelen van Windows, de Verkenner, Instellingen, Aan/Uit en een koppeling naar Alle apps. Het rechterdeel van het startmenu lijkt nog het meest op het menu van Windows 8. Hier vind je een selectie van apps en programma's.

Veel van deze koppelingen zijn live-tegels: grote vlakken die live-informatie geven uit de app en die regelmatig worden ververst. Zet je de muis boven het rechterdeel van het menu, dan wordt aan de rechterkant een verticale scrolbalk zichtbaar. Hiermee kun je omhoog en omlaag bewegen om andere groepen programma's te zien. Tot slot, helemaal linksboven zie je een afbeelding en jouw loginnaam. Klik erop voor Afmelden, Vergrendelen en het aanpassen van Accountinstellingen.

03 Onderdelen uitschakelen

De onderdelen voor de meest gebruikte en laatst toegevoegde programma's kun je niet aanpassen, Windows bepaalt wat daar staat. Wel kun je de delen helemaal weghalen. Hiervoor moet je in de instellingen van Windows 10 zijn. Open het startmenu en klik op Instellingen / Persoonlijke instellingen / Start. Er staan hier vier keuze-opties, de bovenste twee zijn standaard ingeschakeld. Maak je geen gebruik van de automatische opsomming van de meest gebruikte apps, zet dan het schuifje bij Meest gebruikte apps weergeven op Uit. En heb je geen noodzaak om de laatst geïnstalleerde programma's apart opgesomd te zien, zet dan de schakelaar voor Recentelijk toegevoegde apps weergeven op Uit. Verder bevestigen is niet nodig, de onderdelen zijn meteen uitgeschakeld.

De onderdelen in de linkerkolom van het startmenu laten zich via de instellingen uitschakelen.

04 Meer mappen

Wanneer je de meest gebruikte of de recentelijk toegevoegde apps niet laat tonen in het startmenu, komt er veel ruimte vrij. Helaas zijn de opties om die ruimte anders te gebruiken nog zeer beperkt. Wat wel mogelijk is, is het uitbreiden van de lijst met koppelingen naar mappen. Deze lijst, die linksonder in het menu staat, is nu nog beperkt tot Verkenner en Instellingen. Open weer Start / Instellingen / Persoonlijke instellingen / Start. Klik onder in het menu op Kiezen welke mappen in Start worden weergegeven. Zet de schuif bij de mappen die je wilt zien op Aan, en laat de andere Uit. Bevestiging is wederom niet nodig, je wijzigingen worden meteen doorgevoerd.

Voeg belangrijke mappen toe aan het startmenu.

7 Reactie(s) op: Personaliseer het startmenu van Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 november 2015 20:22 Oscar
  Maak voordat je gaat sleutelen aan je Windows 10, eerst een goede(reserve kopie herstel USB. Dan kan je, indien er om welke reden ) dan ook (ondanks alle zorgvuldig uitgevoerde handelingen) toch iets mis zijn gegaan, dan heb je nog de mogelijkheid om je Windows 10 te herstellen,
  http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-10/create-a-recovery-drive
  .
  http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-10/windows-10-recovery-options
  .
  Ga dan pas sleutelen aan je Windows 10
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2015 14:43 Anoniem
  Waarom geen update waar je dit kunt doen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 november 2015 17:07 Anoniem
  In het kader van hoe blijft iedereen onwetend : Ja ,of je download natuurlijk gewoon de ISO en dan gelijk 10586 en pleurt 'm op USB of CD.
  Zo vaak opnieuw installeren als je wil en je bent gelijk van dat verotte update proces af, wat zoveel belooft ,maar in feite veel drivers half gaar maakt.
  Windows 10 is standaard zo lelijk als hel , maar met wat optisch poetsen (aerolite) , ziet
  het er wel redelijk uit.
  Technisch heeft het er alle schiijn van , stukken beter te zijn dan windows 7.
  Ik heb superpi gedraaid.Mijn CPU van mijn 10 jaar oude Dell D620 laptop
  met Core Duo T2400 klokt 20 % heel sneller .WTF???
  En ook een video renderen in bijv HandBrake lijkt vooralsnog sneller te gaan.
  Windows 10 draait net als 7 overigens als het zogezegde zonnetje hierop.
  Alleen die snelle opstart blijkt gewoon onzin ,is niks sneller dan windows 7 imo.
  Updaten "moet"je na 2020 toch, dus dan maar gelijk.
  En het nieuwe is stukken compacter en waarschijnlijk ook veiliger dan windows 7.
  7 zit nu al gemiddeld op servicepack 1 plus zo'n bijna 300 updates.


  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 november 2015 20:33 Anoniem
  Altijd weer dat gezanik over dat startmenu, terwijl 2/3 e van de Windowsgebruikers hun bureaublad vol hebben staan met snelkoppelingen en een leeg snelstart menu in de taakbalk. Waarom mag Joost weten, trouwens. Ikzelf gebruik vanaf versie 1 Classic Shell. Microsoft moet die gasten in dienst nemen, want dat huidige Windows startmenu wordt nooit wat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 november 2015 21:11 Kasander
  "Altijd weer dat gezanik over dat startmenu, terwijl 2/3 e van de Windowsgebruikers hun bureaublad vol hebben staan met snelkoppelingen."?

  En wie ben jij om te bepalen hoe een ander z'n pc inricht en wat die op het buroblad zet??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 november 2015 12:55 Anoniem
  Ik heb geen enkel pictogram op m'n bureaublad of taakbalk. Gebruik alleen het startmenu. Daarom gebruik ik Classicshell, snel toegang tot de programma's zonder afleiding van die k#ttegels.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 november 2015 22:13 Anoniem
  @ "Kasander" Ik bepaal niks, moet je helemaal zelf weten wat je op je bureaublad allemaal voor onzin pleurt, als je maar weet dat je Windows daardoor vertraagd, mag je zelf opzoeken in "Peter Norton's book about Windows", daar staat in detail waarom dat zo is.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.