Personaliseer je Android in 8 stappen

Door: koen-vervloesem | 26 augustus 2015 11:42

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Een voordeel van Android ten opzichte van concurrent iOS is dat het eerste volledig naar je hand is te zetten. Andere launchers of widgets zijn snel geïnstalleerd. Je krijgt daardoor een Android die er anders uitziet en zich anders gedraagt. Met de juiste apps is echt alles aan te passen.

Tip 01: Achtergronden

Als je enkele seconden op het startscherm van je Android-telefoon drukt, krijg je de mogelijkheid om je achtergrond te veranderen. Je kunt dan kiezen uit je eigen foto's, de standaard geïnstalleerde achtergronden of live achtergronden. In de Play Store zijn tal van apps te vinden die je collectie achtergronden uitbreiden.

Een populaire is de app Achtergronden van IncredibleApp!. Installeer deze, waarna de app in de lijst met bronnen van achtergronden komt te staan als je enkele seconden op je startscherm drukt. Kies daar de app om door de beschikbare achtergronden te bladeren. Favorieten toont de meest gebruikte achtergronden, Willekeurig geeft je willekeurige achtergronden, in Mappen blader je per categorie door achtergronden en in Kleuren worden de achtergronden per kleur geordend. Druk op een achtergrond die je graag ziet en kies dan Instellen. Je krijgt daarna de keuze om deze afbeelding te gebruiken als achtergrond voor Android, als afbeelding voor je Google+-profiel of als contactfoto. Tot slot krijg je nog de kans om de afbeelding bij te snijden.

Tip 02: Live achtergronden

De live achtergronden zijn op dezelfde manier uit te breiden. Hierbij gaat het om geanimeerde achtergronden, die vaak interactief zijn. Ze reageren dan bijvoorbeeld op je aanrakingen op het scherm. Ook zijn er achtergronden die hun uiterlijk aanpassen aan het weer of andere externe factoren. Zoek in Google Play maar eens op live achtergronden. Vooral ontwikkelaar Wasabi heeft een hele reeks live achtergronden in Google Play staan.

Let op: installeer niet zomaar een app met live achtergronden. Sommige vragen toegang tot meer informatie op je Android dan nodig, zoals informatie over je apparaat-ID. De kans is groot dat ze je dan willen tracken om reclame te tonen. In het ideale geval heeft een app met live achtergronden geen speciale machtigingen nodig.

Heb je eenmaal wat apps geïnstalleerd, dan druk je enkele seconden op het startscherm van Android en kies je Live achtergronden. Kies je dan een achtergrond, dan krijg je er een voorvertoning van te zien. Het uiterlijk en gedrag van sommige live achtergronden kun je met de knop Instellingen... configureren. Druk op Achtergrond instellen om de live achtergrond te gebruiken. Houd overigens in het oog of de batterij van je telefoon daarna niet te snel leeg is, want sommige live achtergronden zijn wel heel zwaar.

Tip 03: Widgets

Op dezelfde manier als je de achtergrond van je startscherm verandert, kun je widgets toevoegen. Een widget is een kleine app die iets toont op je startscherm, zoals het weer, de klok en je afspraken. Veel apps, waaronder ook de standaard-apps van Google, komen al met bijbehorende widgets. Daardoor kun je je startscherm out-of-the-box al stevig personaliseren met widgets. Druk enkele seconden op het startscherm van Android en kies Widgets.

Tip 03 Android komt standaard al met allerlei widgets om op je startscherm te plaatsen.

Op sommige versies van Android staan de widgets in de app drawer. Open dan deze applicatieverzameling (met als icoontje de cirkel met de zes vierkantjes) en veeg naar rechts tot je in het scherm met widgets komt. Druk nu enkele seconden op het widget dat je wilt toevoegen, waarna Android deze op je startscherm plaatst. Sommige widgets vragen nog enkele instellingen in te geven. Zo vraagt de widget 'Aanbevelingen voor afspelen' van Google Play of het aanbevelingen van alle types moet tonen of enkel voor apps, muziek, boeken, films enzovoort. Staat het widget eenmaal op je startscherm, dan kun je het nog altijd verplaatsen of verwijderen door er enkele seconden op te drukken en het dan naar een andere plaats of naar Verwijderen te slepen.

Tip 04: Extra widgets

Als je veel apps hebt geïnstalleerd, is de kans zoals gezegd groot dat je al allerlei interessante widgets hebt. Denk daarbij aan weersvoorspellingen of grafiekjes van de verwachte neerslag van Buienradar, besturingselementen voor je Plex-mediacenter, de Reisplanner van NS en statistieken van Runtastic.

Maar er zijn ook tal van widgets afzonderlijk te downloaden. Zoek in Google Play maar eens op widgets. Er zijn afzonderlijke widgets te vinden, maar ook collecties met widgets, zoals APW Widgets, Fancy Widgets en WiZZ Widget. Een handige manier om je collectie widgets uit te breiden is ID Widgets, dat voor 0,99 euro meer dan honderd widgets in allerlei afmetingen bevat. Een heel uitgebreide en sterk aanpasbare widget is Zooper Widget, die informatie toont over de datum en tijd, de weersomstandigheden, gemiste oproepen, dataverbruik en nog veel meer. Vergelijkbaar, maar wat minder gebruiksvriendelijk is Ultimate custom widget (UCCW).

Laat je overigens niet afschrikken door de grote hoeveelheid machtigingen die widgets vragen. Ze hebben die nodig om je informatie te tonen.

7 Reactie(s) op: Personaliseer je Android in 8 stappen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 27 augustus 2015 09:37 Anoniem
  Is het ook mogelijk how to te printen zonder knippen en plakken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 augustus 2015 10:23 Anoniem
  ik wil standaard geleverde app's verwijderen hoe doe je dat
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 augustus 2015 10:48 Anoniem
  Ik weet niet op welk apparaat dit allemaal geprobeerd is maar wat er in de tip 5: lockscreen, beschreven wordt kan ik op mijn Galaxy tab 4 10.1 met android 5.0.2 niet vinden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 augustus 2015 11:26 Error404html
  @standaard geleverde app's verwijderen doe je door eerst je device te rooten.. kijk uit vaak raak je dan je garantie kwijt als je geroot bent.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 augustus 2015 11:53 Anoniem
  @Error404html je device rooten hoe ?? Ik heb er al eens naar gekeken en volgens mij moest ergens iets zoeken wat exact matchte met mijn WolfGang telefoon toen niet kunnen vinden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 augustus 2015 16:33 Jorispeterse
  Veel apps (waaronder die van Google) kun je verwijderen door naar instellingen/apps te gaan, de app te selecteren en op uitschakelen te drukken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 augustus 2015 22:02 Kasander
  Je kan bijna je hele smartphone verbouwen tot het eruit ziet zoals jij wilt.
  MAAR! Dan moet je ook niet gaan klagen dat de accu daarna zo snel leeg is!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.