Perspectiefcorrectie in Photoshop Elements

Door: evi-maquoi | 11 november 2010 18:59

How To

Een scheve horizon of wijkende lijnen van gebouwen … het geeft uw foto een amateuristische look. Wie professioneel voor de dag wil komen, heeft kaarsrechte plaatjes nodig. We leggen u uit hoe u een horizon of een gebouw rechttrekt in Photoshop Elements.

1. Horizon rechttrekken

Open Photoshop Elements 8 (of een eerdere versie) en kies Bewerken in het startscherm. Ga naar Bestand / Openen en navigeer naar de juiste bestandslocatie. Klik op de foto met scheve horizon en kies Openen. Photoshop Elements 8 beschikt over een speciale rechttrekfunctie die het ontzettend eenvoudig maakt om landschapsfoto’s perfect horizontaal te krijgen. Kies in de gereedschapsbalk de knop met de twee blauwe kadertjes boven elkaar, net onder de knop met de ster. U kunt ook sneltoets P gebruiken. Merkt u dat uw muiscursor verandert in een plusteken? Klik nu helemaal links op de horizon en trek een lijn terwijl u de linkermuisknop ingedrukt houdt. Zodra u uw muisknop loslaat zal Photoshop Elements uw foto roteren aan de hand van de lijn die u getekend hebt zodat de horizon perfect evenwijdig is met de onderkant van de foto. Afhankelijk van hoe scheef uw horizon was, bent u nu wel beeldinformatie kwijt. Kies de knop Bijsnijden in de gereedschapsbalk en trek een kader rond het deel van de foto dat u wenst te behouden.

De rode lijn is de nieuwe horizon.

2. Gebouwen corrigeren

Een horizon rechtzetten gaat behoorlijk gemakkelijk omdat u maar rekening hoeft te houden met één lijn. Maar met gebouwen gaat het vaak mis. Foto’s die niet met een technische camera of tilt-and-shift-objectief gemaakt worden, tonen bijna altijd vervormingen. Het perspectief van foto’s van gebouwen corrigeren is dus een stuk moeilijker dan een horizon rechtzetten. Open Photoshop Elements en kies Bestand / Openen. Navigeer naar de juiste bestandslocatie, selecteer de foto waarvan u het perspectief wilt corrigeren en klik op Openen. Gebruik allereerst de rechttrekfunctie uit de eerste stap om de basislijn uit uw foto waterpas te zetten. Meestal is deze basislijn de lijn waar gebouw en grond elkaar raken. Afhankelijk van hoe schuin uw foto gemaakt is, zult u weinig of veel witruimte op uw foto krijgen. U hoeft de foto echter nog niet bij te snijden, dat doen we later als de foto helemaal rechtstaat. Het gebouw ziet er nu wellicht nog steeds heel erg scheef uit, maar dat corrigeren we in de volgende stap.

Door de basislijn evenwijdig te zetten, straalt uw foto al iets meer rust uit.

3. Schuintrekken

Als de horizontale lijn goed staat, is het tijd om de convergerende verticale lijnen netjes loodrecht op de basislijn te krijgen. Met behulp van hulplijnen verloopt dat vlot. Ga naar Weergave en zorg dat Linialen aangevinkt staat. Plaats uw cursor op de horizontale liniaal en trek nu met de muisknop ingedrukt een horizontale lijn tot op de basislijn die u in stap twee hebt rechtgezet. Zoom in om nauwkeurig te werken. Doe nu hetzelfde met de verticale liniaal en trek een of meerdere hulplijnen op de verticale lijnen in het gebouw. Ga vervolgens naar Afbeelding / Transformatie / Schuintrekken. Merkt u dat u de vier hoeken van de foto een vierkantje hebben gekregen? Verplaats de hoeken langzaam naar binnen, buiten, boven en onder om de verticale lijnen van uw gebouw recht te krijgen. Trek eventueel nieuwe hulplijnen om het proces te vergemakkelijken. Probeer echter niet alle hoeken tegelijkertijd te corrigeren. Klik op het groene vinkje helemaal rechts onderaan in beeld om de transformatie toe te passen. Snijd tot slot uw foto bij.

Dankzij de hulplijnen is het eenvoudig om het perspectief van een gebouw te corrigeren.

0 Reactie(s) op: Perspectiefcorrectie in Photoshop Elements

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.