Phantom CD 2.0

Door: Ignace de Groot | 19 april 2012 16:51

Apps & Software

Optische media zoals cd, dvd en blu-ray kunnen best nuttig zijn, maar ze hebben ook nadelen. Ze zijn vatbaar voor beschadigingen, ze zijn behoorlijk traag (in vergelijking met een harde schijf) en ze zijn niet bepaald handig wanneer u onderweg bent. De oplossing? Een image-bestand met een virtueel cd-, dvd- of blu-ray-station via Phantom CD.

Bij de installatie van Phantom CD onder meer Microsoft Visual C++ 2005 Redistributable geïnstalleerd, en er wordt toestemming gevraagd voor de installatie van een stuurprogramma, de virtuele SCSI CDRom-driver. Start na de installatie Windows opnieuw op. U merkt nu weinig van de installatie, tenzij u de Windows Verkenner opent. In de rubriek Apparaten met verwisselbare opslagmedia is namelijk een extra station bijgekomen: Dvd-station Phantom CD Drive.

Imagebestand

De bedoeling is dat u een imagebestand van een optische schijf aan Phantom CD koppelt. Het programma ondersteunt iso, cue en vdd. Zo'n image kunt u met de meeste brandtools creëren, waaronder ook de gratis programma's ImgBurn en CDBurnerXP. Jammer is wel dat deze functionaliteit niet in Phantom CD zelf zit ingebouwd. Het koppelen van een image kan op verschillende manieren. Klik bijvoorbeeld in de verkenner met de rechtermuisknop op een imagebestand en kies Mount in Phantom CD. U krijgt nu in de Verkenner de bijhorende stationsletter te zien en kunt u het imagebestand benaderen, alsof u een fysiek optisch schijfje inleest. Een andere manier om een imagebestand te openen, is via het programmavenster van Phantom CD. Start de configuratiemodule van de tool op, open het tabblad Operations en klik op Mount of op Mount Last Image. U treft hier tevens de knop Eject aan, waarmee u het imagebestand meteen ontkoppelt. Houd er wel rekening mee dat sommige toepassingen (zoals beveiligde games) weigeren te werken wanneer ze vanaf een virtueel station worden opgestart.

Het configuratievenster, met een gevirtualiseerde cd.

(Ont)koppelen kan vanuit het snelmenu van het virtuele station.

Phantom CD 2.0

Freeware

Taal Engels

Download 7,7 MB

OS Windows XP/Vista/7 32 en 64 bit

Systeemeisen Onbekend

Oordeel 7/10

Pluspunten

Eenvoudige bediening

Minpunten

Kan zelf geen images creëren

U kunt slechts één cd/dvd/blu-ray tegelijk virtualiseren

Veiligheid

Let op: 1 van 42 virusscanners ziet iets verdachts in het installatiebestand. Maar aangezien het er maar één is, vermoeden we dat er sprake is van een fout-positief (oftewel een vals-positief). Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details.

0 Reactie(s) op: Phantom CD 2.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.