PhotoDemon - Creatief met foto's

Door: Ignace de Groot | 28 mei 2015 07:59

Apps & Software

Wil je foto's optimaliseren of creatief bewerken, dan raak je snel uitgekeken op een lichtgewicht tool als Windows Paint. Wij probeerden het gratis PhotoDemon uit en lieten ons zowaar verrassen door een eenvoudige bediening, een macrorecorder, een batchfunctie en talrijke effecten.

Score
80
  • Pluspunten
  • Filters
  • Macro en batch
  • Lagen
  • Gebruiksvriendelijk
  • Minpunten
  • Vertaling
  • Weinig tekentools

None

PhotoDemon

Prijs

Gratis

Taal

Nederlands

OS

Windows XP/Vista/7/8

Website

www.photodemon.org

PhotoDemon stelt geen zware eisen: Windows XP of hoger volstaat en een installatie is niet eens nodig. Desgewenst kun je het programma zelfs vanaf een usb-stick opstarten. Zoiets maakt ons blij. Lees ook: HTC RE Camera review.

Overzichtelijke interface

Ook de heldere interface nodigde uit om meteen aan de slag te gaan en al helemaal toen bleek dat we die via het menu Nederlandstalig konden maken. Weliswaar niet foutloos, maar daar valt wel mee te leven. Een afbeelding laat zich eenvoudigweg naar het programmavenster verslepen. Dat werkt zelfs met meerdere tegelijk, waarbij elk plaatje automatisch in een apart bewerkbare laag terecht komt en je telkens de gewenste 'blend modus' kunt instellen (er is keuze uit maar liefst 24 modi).

Onderaan het canvas tref je een gereedschapskist aan. Toegegeven, die is niet heel uitgebreid, maar je kunt er alvast terecht voor diverse selectietools (rechthoek, cirkel of lijn), waarbij je onder meer de grootte, positie en het antialiasing-effect kunt vastleggen. De toolbox bevat verder nog de knop Snelle oplossing. Die voert je naar een zestal functies die zich stuk voor stuk met een schuifknop laten bedienen. Bepaald geen high-end opties, maar in elk geval voldoende voor enkele typische optimalisaties.

Een eenvoudige interface, waarbij de belangrijkste optimalisaties snel bereikbaar zijn.

Menu-opties

In PhotoDemon tref je verder nog een menubalk aan. Die bevat weliswaar deels dezelfde opties als in de panelen, maar we waren toch verrast door de extra functionaliteit. Om te beginnen een arsenaal met meer dan zestig effecten, plus een Aangepast filter dat je met een hele reeks cijfermatige parameters zelf kunt definiëren. Ook in het menu Aanpassingen tref je nog een hele reeks instellingsmogelijkheden aan, onder meer op het vlak van kanalen, curven, niveaus, witbalans, histogram enzovoort.

Automatisatie

Waar we wel vaker met dezelfde camera foto's nemen en dus regelmatig vergelijkbare afwijkingen proberen te herstellen, gingen we al snel twee functies uit PhotoDemon waarderen: een gebruiksvriendelijke macro-editor en dito batchverwerker. Eerst neem je alle gewenste handelingen op met de macro-editor, waarna je de batchverwerker opent, alle gewenste foto's aanduidt en er vervolgens de opgeslagen macro op loslaat.

Conclusie

PhotoDemon is weliswaar geen high-end fotobewerker als Photoshop, maar voor een gratis tool biedt het best wel veel mogelijkheden. Alle functies zitten bovendien mooi verpakt in een overzichtelijke interface.

Ondersteuning van lagen en veel filters en effecten: een luxe in een gratis tool.

Photoshop-alternatief

Een gratis programma dat qua hoeveelheid mogelijkheden wél in de buurt komt van Photoshop is GIMP. In deze cursus lees je hoe je daarmee foto's bewerkt.

0 Reactie(s) op: PhotoDemon - Creatief met foto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.