PhotoFiltre 6.5.1

Door: guus-crone | 12 januari 2011 12:50

Apps & Software

Beeldbewerkingprogramma’s zijn grofweg te verdelen in applicaties als Photoshop en Gimp, waarmee nagenoeg alles op dit gebied mogelijk is, en de wat eenvoudigere tools, zoals IrfanView, waarmee een aantal basishandelingen uitgevoerd kan worden. PhotoFiltre is een programma dat hier een beetje tussenin zit. Met dit programma kunt u uw foto’s snel en eenvoudig optimaliseren, maar voor de wat meer creatieve beeldbewerker bevat PhotoFiltre vele interessante mogelijkheden.

Er is ook een uitgebreidere, betaalde versie beschikbaar, genaamd PhotoFiltre Studio. Met de gratis versie van PhotoFiltre is echter ook veel mogelijk. Voor de installatie kunt u kiezen uit een zip-bestand of een versie met installatieroutine. Bij de laatste krijgt u de Ask-toolbar aangeboden, maar die kunt u beter niet mee-installeren. Ook is het mogelijk om PhotoFiltre in het Nederlands op uw scherm te krijgen door het Nederlandse taalpakket te downloaden. Behalve het bestand TranslationNL.plg bevat dit pakket twee htm-bestanden: PhotoFiltre.htm (de Nederlandse handleiding) en PhotoMasque.htm (een handleiding voor het werken met maskers). Deze drie bestanden plaatst u in de installatiemap, waarbij u de htm-bestanden hierbij laat overschrijven en u het bestand TranslationEN.plg verwijdert. Laat u dit laatste achterwege, dan zal PhotoFiltre zijn Engelse interface handhaven.

Mogelijkheden

PhotoFiltre biedt een relatief groot aantal mogelijkheden, maar de werking van het programma is eenvoudig. Open een afbeelding, en beweeg uw muisaanwijzer over de iconen op de werkbalken. Via tooltips wordt snel duidelijk wat u met de betreffende functies kunt doen. Experimenteer hier rustig mee; is het resultaat niet naar wens, dan klikt u op het icoontje Ongedaan maken (het naar links wijzende pijltje op de bovenste werkbalk) om de veranderingen terug te draaien.

Via de pictogrammen op de taakbalk verandert u bepaalde waarden met een vastgestelde hoeveelheid. Zo zal een klik op het icoontje Verzadiging (+) de kleur van een afbeelding met een bepaalde waarde versterken. Wilt u meer controle uitoefenen over dergelijke instellingen, dan vindt u in de menu’s Afbeelding en Aanpassen opties om dit soort zaken via dialoogvensters met schuifregelaars nauwkeuriger te regelen.

Een masker is eenvoudig toe te passen op de afbeelding

Meer mogelijkheden

Aan de rechterkant van het venster treft u naast de maar liefst twaalf kleurenpaletten een aantal gereedschappen aan, waarmee het onder meer mogelijk is verschillende selectievormen te kiezen, te tekenen, te klonen, en vlakken of selecties met kleur te vullen. Verder heeft PhotoFiltre een grote hoeveelheid filters aan boord, die u bereikt via het menu Filter. Door meerdere filters te combineren, worden de mogelijkheden bijna eindeloos. Via het menu Filter / PhotoMasque kunt u ook maskers toepassen. Maskers zijn afbeeldingen in grijstinten, die u over een afbeelding heen kunt leggen. Op de plaatsen waar het masker wit is, laat het alle kleuren van de afbeelding door. Hoe donkerder de grijstint, hoe minder kleur van de afbeelding er door komt. Deze maskers zijn de enige manier om zo’n resultaat op het scherm te krijgen, aangezien er niet gewerkt kan worden in lagen.

Het masker Ellipse en het filter Sepia geven deze foto een nostalgisch tintje.

In de map C:\Program Files\PhotoFiltre\Masks vindt u enkele kant-en-klare maskers, maar in principe kunt u van elke afbeelding een masker maken, door deze in grijstinten om te zetten. Dit kan via het menu Filter / Kleuren / Grijstinten. De afbeelding dient hierna als .gif of .png opgeslagen te worden, aangezien deze bestandsformaten transparantie ondersteunen, hetgeen voor maskers noodzakelijk is.

PhotoFiltre 6.5.1

Freeware

Taal Nederlands

Download 4 MB

OS Windows 2000/XP/Vista/7

Systeemeisen Onbekend

Maker PhotoFiltre

Oordeel 8/10

Pluspunten

Eenvoudig in het gebruik

Relatief veel mogelijkheden

Minpunten

Taal veranderen werkt wat onhandig

Ask-Toolbar bij installatie

Geen ondersteuning voor lagen

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: PhotoFiltre 6.5.1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.