Photomatix Pro 3.2.9

Door: Evi Maquoi | 21 september 2010 14:03

Apps & Software

HDR-fotografie is een vak apart. Toch is het niet zo moeilijk als u weet hoe het werkt. Met behulp van een statief en goede HDR-software is het een stuk eenvoudiger dan dat het lijkt. Photomatix Pro is niet voor niets erg geliefd bij HDR-fotografen.

High Dynamic Range-foto’s (HDR) zijn collages van verschillende foto’s die op hetzelfde standpunt - met statief - met verschillende sluitertijden gemaakt zijn. Via spiegelreflexcamera’s is dat erg eenvoudig via bracketing, maar ook met compacte camera’s kunt u knappe HDR-foto’s maken.

Photomatix Pro 3.2.9 kan niet enkel overweg met jpg-, tif- en psd-bestanden, maar herkent ook raw-bestanden van verschillende cameramerken. Nadat u enkele foto’s ingeladen hebt (bijvoorbeeld één normaal beeld, één foto die één stop onderbelicht is en één foto die één stop overbelicht is), kunt u Photomatix Pro de beelden automatisch laten uitlijnen. Chromatische aberraties (kleurfouten) en ruis kunt u automatisch uit de beelden laten halen, indien u dat wenst. Na het automatische proces kunt u zelf nog de verzadiging, het contrast, de gammawaarden, kleurtemperatuur en tig andere instellingen manueel aanpassen.

U kunt automatisch kleurfouten en ruis uit de foto laten verwijderen.

Voor beginners en pro’s

Het is een sterke troef dat u handmatig de verschillende parameters kunt instellen. Hierdoor kunt u zelf bepalen of u eerder een realistisch of een surrealistisch resultaat wilt krijgen. Voor beginners zijn er trouwens enkele handige voorinstellingen waardoor u zich heel wat geëxperimenteer met schuifbalkjes kunt besparen. Wie toch handmatig te werk gaat, kan zijn instellingen opslaan om later toe te passen op andere beelden. Bent u tevreden met het resultaat? Dan kunt u de foto opslaan in jpg- of tif-formaat (8 of 16 bit). U kunt trouwens aanvinken of u de foto rechtstreeks wilt openen in Photoshop of Lightroom om verdere bewerkingen uit te voeren.

Drie beelden in één.

Conclusie

Photomatix Pro 3.2.9 is een prima pakket om (surrealistische) HDR-foto’s te maken. Het automatische proces levert behoorlijke resultaten en de mogelijkheid om vervolgens nog manueel wat af te stellen maakt het plaatje compleet. Helaas bestaat er geen Nederlandse versie. Bovendien is het pakket nogal prijzig. Gelukkig is er een proefversie die alle functionaliteiten bevat zodat u het programma eerst uitvoerig kunt testen voordat u in uw portefeuille moet tasten. Vindt u 95 euro nog steeds te duur? Dan kunt u ook overschakelen op de Light-versie. Het aantal manueel aanpasbare instellingen is ietwat beperkter, maar de resultaten zijn ook prima. Photomatix-licenties zijn geldig voor Windows én Mac, wat betekent dat als u overstapt op een ander platform, u geen nieuwe licentie hoeft te kopen.

Photomatix Pro 3.2.9

Prijs Light-versie: $ 47,- (ca. € 38,-); Pro-versie: $ 120,- (ca. € 95,-)

Taal Engels

Download 3,3 ~ 3,7 MB

Proefversie Ongelimiteerd, maar met watermerk

OS Windows 98/Me/2000/XP/Vista/7 (32 en 64 bit); Mac OS X

Systeemeisen Onbekend

Maker HDRSoft

Oordeel 7/10

Pluspunten

Snel

Mooie resultaten

Veel mogelijkheden

Minpunten

Prijs

Niet Nederlandstalig

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Photomatix Pro 3.2.9

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.