Photomatix Pro 4.0.1

Door: Kees Krick | 17 november 2010 16:44

Apps & Software

Photomatix Pro is al tijden een vanzelfsprekende keuze voor wie graag met HDR-foto’s speelt. In versie vier zijn de nodige foutjes verbeterd, is het programma op diverse punten gestroomlijnd en zijn allerlei handige extraatjes toegevoegd (vandaar dat we het programma na amper twee maanden ook opnieuw testen). Voor gebruikers van versie drie is er helemaal goed nieuws: voor u is de upgrade geheel gratis!

Dankzij High Dynamic Range (HDR) kunt u veel meer details in een foto tevoorschijn toveren dan uw camera in één opname kan vastleggen. De truc is dat drie of meer opnamen met verschillende belichtingen gecombineerd worden, samengesmolten tot één nieuwe opname met een gigantisch kleur- en lichtbereik. HDR-fotografie is best complexe materie, maar Photomatix Pro maakt het wel een stuk toegankelijker.

Ruisonderdrukking (op bronbeelden) en bewegingen markeren zijn nieuw.

Snel resultaat met de lichtbak

Nieuw in versie vier is een subvenster met miniaturen. Die miniaturen laten zien hoe uw foto wordt als u voor één van de vele voorinstellingen kiest. U neemt simpelweg een versie die ongeveer het resultaat geeft dat u zoekt. Daarna kunt u eventueel zelf nog met de schuifregelaars spelen om de foto nog mooier te maken. Ook uw eigen voorinstellingen zijn in de lichtbak te plaatsen. Verder vindt ruisonderdrukking nu via een nieuw geavanceerd algoritme op de bronbestanden plaats, in plaats van op het eindresultaat (dat kan overigens nog steeds).

Geestverschijningen

Het programma herkent bewegende objecten en kan dit corrigeren. Loopt iemand door het beeld, of beweegt een tak in de wind, dan zal het op de eindfoto maar één keer te zien zijn. Nieuw is dat u deze gebieden met een lassogereedschap kunt markeren en u een voorkeursfoto mag aanwijzen die het programma moet gebruiken. Overigens kan ook één foto ingeladen worden om daar het uiterste in kleur en belichting uit te wringen. Het is dus niet altijd nodig om een hele reeks foto’s te maken.

Nieuw is de lichtbak met voorinstellingen.

Conclusie

Photomatix Pro is niet bepaald een koopje, maar wel een fantastisch hulpmiddel om met HDR te werken. Er zit meteen een Lightroom-plug-in bij. De licentie is ook geldig voor Photomatix Light en voor de Mac-versie. Wie echt het uiterste uit zijn foto’s wil halen, zal zich flink in de materie moeten verdiepen. Voor wie dat (nog) niet wil, is het met deze nieuwe versie nu nog eenvoudiger om met een minimum aan inspanning tot goede resultaten te komen.

Photomatix Pro 4.0.1

Prijs € 92,32

Taal Engels

Download 6,8 MB

Proefversie Onbeperkt (met watermerk)

OS Windows 98/Me/2000/XP/Vista/7 (32 en 64 bit); Mac OS X

Systeemeisen 1 GB RAM, 500 MB harde-schijfruimte, resolutie 1024 x 768, grafische kaart 16 bit, Microsoft .NET 2.0 Framework

Maker HDRSoft

Oordeel 8/10

Pluspunten

Zowel automatisch als handmatig

Realistische en surrealistische HDR

Werkt ook met één foto

Veel instellingen, prima resultaat

Minpunten

Niet Nederlandstalig

Weinig uitleg wat al die schuifregelaars doen

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: Photomatix Pro 4.0.1

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.